AUDIO Expert ECFR: Europa este pregatita pentru o noua relatie cu Rusia. SUA trebuie sa depaseasca logica de razboi rece

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 6 octombrie 2010, 1:54 Actualitate | Esenţial


Presedintele francez Nicolas Sarkozy vrea sa propuna o zona unica de securitate si cooperare economica Rusiei, intr-o incercare de a aduce Moscova mai aproape de Europa, dar mai departe de NATO, a spus un oficial francez, citat de The New York Times. O miscare ce a deranjat Washingtonul, potrivit aceleiasi publicatii. Expertul Ulrike Guerot, de la European Council on Foreign Relations (ECFR) a explicat pentru HotNews.ro aceasta initiativa.​

Interviul integral poate fi ascultat in fisierul atasat.Sarkozy, Merkel si Medvedev se vor intalni luna aceasta la Deauville, o intalnire care are drept scop a da un pic de glamour presedintelui francez, dar unde nu se vor lua decizii franco-germane in relatia cu Rusia, excluzand celelalte state europene, crede expertul ECFR Ulrike Guerot.

Faptul ca Sarkozy vrea sa isi accentueze putin profilul international - opinie sustinuta si in articolul din the New York Times - pare evident din anuntul facut de un oficial fracez, care vorbeste despre o intiativa a presedintelui Frantei de a propune celor doi parteneri la discutiile de la Deauville o "zona unica de securitate si cooperare economica" prin care sa aduca Rusia mai aproape de Europa, dar excluzand NATO.

Reactia americana n-a intarziat sa apara, mai ales ca NATO se pregateste pentru un summit in noiembrie la Lisabona, unde se va discuta si stabili noul concept strategic al Aliantei. Asa ca un important oficial american care a preferat sa isi pastreze anonimatul a dat glas nemultumirii americane, intrebandu-se de cand securitatea europeana nu mai este o preocupare a Americii, ci doar o chestiune intre Europa si Rusia. "Dupa ce am fost in centrul securitatii europene timp de 70 de ani, este straniu sa auzi ca asta nu mai este treaba SUA", a spus acesta.

Sarkozy insa a argumentat in necesitatea transformarii Rusiei intr-un partener si tratarea ei ca atare, mai degraba in a o privi ca pe o amenintare.

 
​Ulricke Guerot este seful biroului
din Berlin a think tank-ului European Council on Foreign Relations, cercetator specializat pe procesul de integrare europeana, relatia UE-SUA, institutiile UE si relatia franco-germana. Guerot a fost asistent universitar si a predat studii europene la John Hopkins University, cercetator la universitatea Notre Europe in Paris si consultant pentru comisia de politica externa a Bundestagului. A publicat numeroase articole si studii pe politici europene
in presa internationala si in publicatii de specialitate.
 
In contextul in care Parisul a vandut Rusiei nave militare mistral, in care relatiile dintre cele doua tari sunt mai apropiate in ultimul an cel putin, in conditiile in care Germania are si ea o relatie privilegiata cu Rusia, a aparut intrebarea in ce mod continentul european va trebui sa accepte ideea fraco-germana de cooperare cu Rusia si ce sa inteleaga tari precum Romania din ostilitatea americana afisata evident.

Continentul eurastiatic trebuie regandit. Europa si SUA au viziuni si interese diferite asupra relatiei cu Rusia - expert ECFR


Ulrike Guerot, expert al think tank-ului european European Council on Foreign Relations pe relatia UE-SUA, pe relatia franco-germana si pe Uniunea Europeana, arata ca nu este o propunere a presedintelui Sarkozy, ci este o faza normala a dialogului Europa-Rusia, pregatita in ultimii doi ani de o serie de evenimente.

"In utimii 2 ani, europenii sunt mai angajati sa dea o sansa propunerilor presedintelui Medvedev privind o noua arhitectura europeana.

Acum exista un proces de reflectie, in cadrul intregii gandiri euroatlantice privind un nou concept NATO, iar in tot acest context avem o initiativa a triunghiului de la Weimar, care a fost, de fapt, o intiativa germana", explica Guerot.

"Este un proiect la care se lucreaza de ceva vreme, sunt multi actori in spatele scenei si cred ca exista o pregatire europeana pentru a avea altfel de relatii cu Rusia, mai ales in lumina unor noi relatii dintre Rusia si Polonia", a mai spus expertul.

Prin urmare, intalnirea de la Deauville este o intalnire in care cele mai importante state europene "vor testa apele", in care vor incerca sa vada care ar putea fi directia pe care sa se construiasca o noua relatie cu Rusia si ce ar putea oferi Rusiei. Dupa asta, discutia ar urma sa se mute la nivel european.

Numai ca intrebarea urmatoare care se pune este daca o limitam doar la o discutie europeano-rusa, sau se va merge in paralel pe ideea de apropiere a Rusiei de Europa, atat prin initiative de acest gen, cat si prin intermediul NATO, in cadrul Consiliului NATO-Rusia.

"Dezbaterea asta nu e noua, e clar ca Europa si SUA vor lucruri diferite de la Rusia. In ceea ce priveste SUA, e marea chestiune a dezarmarii nucleare. Insa europenii locuiesc pe acelasi continent cu rusii, avem chestiunea energetica, conflictele inghetate ca cele din Georgia sau Transnistria si am vazut in ultimii ani ca pentru aceste probleme regionale de securitate NATO nu a fost o optiune", spune Ulrike Guerot.
Ulrike Guerot
Foto: ECFR


Explicatia este simpla: nu poti desfasura trupe NATO in astfel de teritorii, pentru ca exista o granita a extinderii NATO si a operatiunilor sale spre Rusia. NATO e perceputa inca drept o amenintare de catre Rusia.

"Asa ca e nevoie de o noua structura de securitate care sa faca fata acestor chestiuni. Medvedev o numeste un contract de securitate europeana, ambasadorul Rusiei in Germania viseaza la un tratat de securitate colectiva cu rusii. Facand un astfel de tratat de securitate colectiva este o inversie a NATO, pentru ca NATO a fost tratatul de securitate colectiva cu america impotriva URSS. Dar adevarul e ca au trecut 20 de ani si contextul este altul", spune expertul ECFR.

Potrivit ei, Europa are interesul stringent de a avea un tratat cu rusii, dar la fel au si americanii. Si asta nu inseamna ca SUA sunt mai putin importante sau ca NATO e mai putin importanta. Inseamna doar ca NATO e mult mai important pentru misiuni globale, iar pentru cele regionale in Europa sau pe continentul euro-asiatic e nevoie de o alta arhitectura.

America trebuie sa renunte la nostalgia fata de trecut si sa priveasca in viitor

Intrebata cum ar comenta reactia exprimata de oficialul american in NYT si daca este o opinie singulara la Washington sau modalitatea americanilor de a vedea lucrurile, Guerot a ales cea de-a doua varianta.

"Problema este ca este o abordare nostalgica. E prea multa nostalgie. Pot intelege reactia americana, insa nu cred ca este o reactie buna. Ai nevoie de ceva diferit, iar diferit nu inseamna ca e mai rau sau mai bun. E doar diferit, pentru ca vremurile sunt altele. Trebuie sa privim in viitor, nu in trecut, sa regretam trecutul si sa ne uitam mereu inapoi. De 20 de ani stim ca NATO nu mai poate supravietui asa cum a fost inainte. Esenta NATO a fost de a face fata amenintarii URSS. Acum Uniunea Sovietica nu mai exista. NATO este o institutie care se lupta sa se reinventeze de ceva vreme, (...) avem nevoie de ea si suntem fericiti ca exista articolul 5", spune analistul.

Numai ca NATO nu e capabil sa ofere lucrurile de care are nevoie Europa in vecinatatea ei, considera Guerot, iar importanta Rusiei pe continent face necasara negocierea cu ea. "Nu ar trebui privit atat de negativ. Redefinim ordinea de dupa Yalta si asta trebuie sa se intample. Au trecut 60 de ani de atunci. Cred ca americanii sunt captivi gandirii de razboi rece", spune analistul ECFR.

Ea insa respinge ideea unui tratat de securitate colectiva cu Rusia, pentru ca e o idee neagreata si in Germania sau in Europa. Nu e o idee coapta, se discuta, insa ramane de vazut in ce forma se vor purta aceste discutii, daca vor fi doar Europa-Rusia sau Europa si NATO si Rusia.

"Asta depinde de SUA, sa renute la nostalgia vechilor vremuri bune si sa se gandeasca la viitor, decat sa regrete trecutul", crede Guerot.

Ea spune ca a fost o problema a ultimilor ani in SUA. Insa Europa are nevoie de o noua relatie cu Rusia, este mult mai evident si mai tangibil. Americanii nu traiesc pe acelasi continent cu Rusia, nu sunt dependenti de energia din Rusia precum europenii. SUA perpetueaza o idee despre ceea ce ar trebui sa fie Rusia si asta nu e o abordare realista pentru Europa, este opinia analistei.

Nu poti construi viitorul Romaniei daca te tot gandesti la trecut

Ce se intampla insa cu tari europene mici, care au amintiri neplacute legate de impartirea continentului la Yalta si care ar putea avea senzatia unei noi decizii in relatia cu Rusia luata peste capul lor.

"Avem emotii diferite in aceasta privinta. Dar as spune ca Germania si Franta nu pregatesc nimic, ci doar discuta in acest moment, nu se pregatesc sa semneaze nimic", recunoaste Ulrike Guerot.

"Avem nevoie de un nou cadru de discutie, nu ne putem intoarce in trecut. Nu este de-ajuns, nu e nici pentru Romania, nici pentru Germania, Rusia sau SUA. E nevoie de ceva nou, iar acest nou trebuie discutat in ce sa constea. Nu se va semna nimic cu putin pe 18 in Deauville, reuniunea va avea un pic de efect glamour asupra lui Sarkozy, dar nu vorbim despre nimic concret", explica analistul.

Americanii - care au fost deranjati de aceasta initiativa - dar si Romania sau statele baltice ostile si tematoare fata de Rusia trebuie sa inteleaga necesitatea unei noi arhitecturi de securitate si sa realizeze ca se intra intr-o era diferita, noua. "Nu e nimic rau in a privi spre viitor si a nu te gandi la trecut. Si cred ca acesta ar trebui sa fie si leit motivul pentru Romania. Nu poti construi viitorul Romaniei daca te tot gandesti la trecut", sustine Ulrike Guerot.

"Rusia nu este si nu trebuie sa fie o amenintare pentru Europa. Europa are nevoie de cooperare si cred ca si Romania va ajunge la acest mod de gandire. Polonia a ajuns, mai ales dupa tragedia de la Smolensk. A fost un viraj clar al politicii poloneze fata de Rusia si a fost unul dintre elementele centrale care a permis Germaniei sa aiba o astfel de propunere si sa aduca triunghiul de la Weimar la acest mod de gandire.

Nu este o modalitate de gandire unilateral germana, nici o intelegere si o dominatie franco-germana, ci e pregatirea unei discutii care sa implice pe toata lumea si sa gaseasca o modalitate comuna europeana de a discuta cu Rusia.

Inteleg ca va fi nevoie de ceva mai mult timp ca Romania sau tarile baltice sa ajunga la aceasta modalitate de a vedea lucrurile, pentru ca amintirile sunt recente, dar cred ca, in esenta, e o provocare si pentru Romania. Cu politica de a considera Rusia ca dusman nu se ajunge departe", a fost concluzia analistului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1821 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Mda (Miercuri, 6 octombrie 2010, 2:01)

  Vizitiul [utilizator]

  Zergii si restul :) Sa vedem cine joaca rolul zergilor.
 • +6 (6 voturi)    
  Franta si securitatea Europei,baba si mitraliera (Miercuri, 6 octombrie 2010, 2:23)

  fgg [anonim]

  pana anu trecut nici nu vroiau sa-si asume functii de conducere in NATO.Dupa al II lea razboi mondial,Franta a fost presul Rusiei.

  "Rusia nu este si nu trebuie sa fie o amenintare pentru Europa. Europa are nevoie de cooperare si cred ca si Romania va ajunge la acest mod de gandire. Polonia a ajuns, mai ales dupa tragedia de la Smolensk. A fost un viraj clar al politicii poloneze fata de Rusia..''.Da,au virat dupa ce ca urmare a 'Smolensk',a intrat pe teava Tusk ala,un fel de Geoana al polonezilor,care se intalneste cu Putin la fel de des cum o facea Voronin.
 • -1 (1 vot)    
  ..liga nordului..! (Miercuri, 6 octombrie 2010, 8:38)

  bm [anonim]

  ...Eurrusia..!...Eurasia...!
 • +6 (6 voturi)    
  europeni bolnavi (Miercuri, 6 octombrie 2010, 9:49)

  Silviu [anonim]

  Mi se pare ca cele doua capete ale europenilor sufera de amnezie partiala . In afara de interesele lor de mari puteri energofage nu vad altceva si nu-i intereseaza altceva. Cum Nabucco s-a impotmolit in negocieri individuale cu Gazprom-ul asa urmeaza si noul tratat UE - Rusia . Inteleg ca europenii vor sa-i faca pe americani sa joace alte carti dar ca sa fortezi est-europenii sa inghita tratate cu o Rusie agresiva care ataca Georgia si o devoreaza in citeva zile este o proba de autism sau idiotenie ...Inca nu au reusit o armonizare a UE atat de tare ca sa poata include Rusia in aranjamente. Si asa UE are mari probleme cu digerarea propriilor probleme Est - Vest , cu Grecia, cu plimbaretii tigani si muulte alte probleme pentru ca sa ajunga la Rusia .
  Este o culme a tupeului sa spui ca dupa Smolensk Polonia a virat brusc la nivelul modului de a gandi relatia cu Rusia . Rusia manevreaza cu simpatiile oamenilor politici estici cum vrea ea si daca nu este asa , poporul respectiv fie este cotropit ca Georgia , fie este rupt in doua sau amenintat cu desfiintarea ca Ucraina, fie nu-si retrage armata de pe teritoriul ei ca Moldova , fie face presiuni sindicale pentru rasturnarea prin forta , prin mineriade ca-n Romania .... Atunci oamenii politici , cu voia lor se duc cu spinarile inconvoiate la Moscova si fac pace si respecta cu mai multa sfintenie interesele Rusiei in politica poporului sau....ca asa-i mai liniste si pace - cum era la noi pe vremea lui Iliescu , care suna repede la Moscova sa spuna cine este si ce face ca nu cumva sa nu-l recunoasca tovarasii si sa-l inlocuiasca...Avem inca mult de lucru prin Estul Europei pentru ca oameniii sa poata sa-si ia soarta proprie in miinile proprii si apoi sa poata sa-si asume o soarta proprie pentru poporul lor si sa poata sa-si puna un conducator pentru interesele poporului sau.
  • +1 (1 vot)    
   Poate ar trebui inlaturate frustrarile Rusiei. (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:19)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   In ultimul timp Rusia sa vazut singura pe arena internationala,fara un prieten de nadejde.E drept ca nici nu sa comportat ca sa-si faca prieteni,vezi Georgia,Ukraina,Belarus,Moldova,etc.Poate, totusi ,o apropiere Rusia -UE va schimba modul de actiune al liderilor de la Kremlin,in sensul sa nu mai sustina in tarile din jurul lor niste lideri dictatori supusi Moscovei,ci sa sprijine procesul democratic inceput in toata Europa.Si poate Romania nu va mai fi nevoita sa se teama de Rusia si vom scapa din Romania de cei care viseaza la o Rusie mareata.Politicienii care viseaza la Rusia poate se vor intoarce cu fata la poporul roman.Ce ziceti Ponta,Antonescu,va prindeti?
 • +2 (2 voturi)    
  Idei tampite franco-germane... (Miercuri, 6 octombrie 2010, 10:11)

  Papa de la Roma [anonim]

  ... inspirate de agentii rusi de influenta din Franta si Germania...
  Gogomanie mai mare ca asta inca n-am auzit: dupa ce ca fara prezenta militara americana in Europa frantuzii si nemtii ar fi vorbit astazi ruseste si ar fi construit "bolsevismul victorios"... reprezentantii celor doua popoare europene "alese" doresc securitate comuna cu rusii... iar nu cu americanii...
 • +3 (3 voturi)    
  Europeni amnezici... (Miercuri, 6 octombrie 2010, 10:46)

  "Stalin si poporul rus... securitate le aduc..." [anonim]

  KGB-ul si-a reactivat agentii de influenta din spatiul franco-german
 • +1 (3 voturi)    
  cine uită ... (Miercuri, 6 octombrie 2010, 10:49)

  abatele [anonim]

  Păi la ce bun că am renunţat la blocul sovietic ? Puteam rămâne şi îi aşteptam şi pe nemţălăi şi pe franţuji încă 20 de ani , în loc să ne perpelim cu tranziţia asta grea spre capitalism !
  Altfel , domniţa ne îndeamnă pe noi , europenii ăştia marginali , să uităm ce ne+a învăţat istoria(Basarabia furată , tezaurul ş.a.) şi să ne uităm frumos în gura măiastră a domniţei analiste europene! Aoleu, ! Doamne apără şi păzeşte de astfel de sirene venite din Apus , dar mirosind a gaz şi puşcă ruseşti !
 • +3 (3 voturi)    
  poezii frumoase (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:40)

  piktor [anonim]

  intrebarea nu e dc Europa e pregatita sa aiba alta relatie cu Rusia ci dc Rusia e pregatita sa aiba alta relatie cu Europa
  domnisoara analist uita intentionat modul in care Rusia isi face in mod real politica externa si se limiteaza la declaratiile sforaitoare ale lui Putin sau Mendvedev menite sa adoarma vigilenta vecinilor
  se umple lumea de titulesti, iarasi...
  • +1 (1 vot)    
   Put your money where your mouth is. (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:30)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui piktor

   Doamna nu uita, se face doar ca uita ...

   Au americanii o vorba, cea scrisa de mine in subiect. Sa faca bine Domana Expert sa dea bani la cineva, de buna voie nu fortat, apoi sa predice "Trebuie sa privim in viitor, nu in trecut, ..." si sa renunte la acei bani.
   Cand am spus bani mai inainte, m-am gandit la multi bani nu la monezi, pe care sa-i dea din propriul buzunar. Sa arate astfel ca ceea ce spune si face. Si dupa ce da bani si renunta la ei, amsa invat si eu treaba asta. Pana atunci, fac ce au facut de secole germanii, francezii, rusii si altii: au tot luat unii de la altii si nu au dat niciodata inapoi din proprie initiativa!

   Cat despre cele scrise in comentarii mai sus, cred ca intru-adevar, agentii rusi sunt foarte ocupati sa dezbine NATO si UE. Divide et impera este neschimbata de milenii, oricat ar propovadui o Experta cum ca traim alte vremuri, alta era.
 • +1 (1 vot)    
  aiureli europenesti! (Miercuri, 6 octombrie 2010, 20:58)

  dorinteodor [anonim]

  rusia este tot mai slaba deoarece nu va fi acceptata in wto si fara asta decalajul ei tehnologic fata de europa va fi tot mai mare.

  iar cheile de la wto le are congresul american....

  sa ne gindim ca rusii importa armament avansat din franta (super-navele mistral) si se milogesc de israelieni sa-i ajute sa faca drone dupa repetatele esecuri de a le fabrica singuri....

  in zilele noastre complexitatea tehnologica este foarte ridicata astfel ca furtul de secrete tehnologice nu mai este posibil. rusia a ramas fara cea mai importanta "arma" a ei....

  in situatia asta, orice acord s-ar incheia nu va avea nici un efect deosebit in plan practic deoarece rusia nu are cum sa se "cupleze", tehnic vorbind, la europa.... nici acum si cu atit mai putin in viitor.....
 • +1 (1 vot)    
  propaganda (Miercuri, 6 octombrie 2010, 21:09)

  euNuke [anonim]

  "Problema este ca este o abordare nostalgica. E prea multa nostalgie. Pot intelege reactia americana, insa nu cred ca este o reactie buna."

  Uimitor, in viziunea ulricăi NU Rusia, ci America este nostalgica in abordari. ceea ce ne scuteşte pe noi de alte investigaţii. s-a cam dat singură-n vileag.

  Ulrike este agent de propagandă al Rusiei. Exprima exact aceleasi idei ca si putinică. Şi tratează intreaga Europă cu acelaşi dispreţ suveran şi aroganţă ca orice comisar sovietic. Nu contează ce cred in realitate cetăţenii europei, tovarăşa asta ştie mai bine decît toată lumea ce îşi doresc europenii şi care este semnificaţia acţiunilor şi opiniilor liderilor europeni:
  "în utimii 2 ani, europenii sunt mai angajati sa dea o sansa propunerilor presedintelui Medvedev privind o noua arhitectura europeana."
  nu un tratat bilateral ue-rusia, nu o serie de convenţii, ci nici mai mult nici mai puţin decît arhitectura europeană. adică Putinel vrea să-şi bage nasul in structurile pseudo-federaţiei.

  O politrucă sovietică infiltrată in inima politichiei europene. Fantastic la ce nivel de presiune s-a ajuns. Ma întreb ce anume v-a determinat să publicaţi materialul acesta pur propagandistic.
 • 0 (0 voturi)    
  incredibil (Miercuri, 6 octombrie 2010, 23:32)

  V. Istina [utilizator]

  "Rusia nu este si nu trebuie sa fie o amenintare pentru Europa."
  Insa cand Rusia opreste gazul catre Europa nu e asta un act de violenta economica?

  "Cu politica de a considera Rusia ca dusman nu se ajunge departe".

  As vrea sa cred asta, nespus de mult, dar ce argumente avem pentru asta?

  Straniu de visatoare si periculos de nerealista. Lipsa de argumente solide o acopera cu gargara globalizarii. Globalizare nu inseamna sa renunti la logica sau istorie.

  Romania si tarile baltice... vor accepta mai greu. Nu-mi vine sa cred ca a putut spune asta.
  Socant.
  Sper sa fie doar o chestie trecatoare si doamna sa nu fie luata prea in serios. Dupa cum vorbeste, eu nu as lua-o.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare.... (Joi, 7 octombrie 2010, 0:25)

  dorinteodor [anonim]

  cunosc cfr-ul din america. este o organizatie super-serioasa care analizeaza si anticipeaza strategii globale in lume. cred ca este la cfr.org.... dar aceasta asa-numita ecfr pare nu numai neserioasa dar seamana cu un tabloid din clasa cancan dar cu aparenta de preocupari "serioase".... stie cineva ce este si de unde a aparut aceasta clona?
 • 0 (0 voturi)    
  Romania si tarile Baltice vor accepta mai greu (Vineri, 8 octombrie 2010, 11:08)

  M.Andrei Iulian [anonim]

  NU vom accepta nici o concesie cu Rusia,Franta,Germania legat de viitorul Romaniei stiti vorba romanului "Ne-am cam saturat" nu merge "Ne-am saturat!" sa mai tot fim experimentele voastre pe aci prin Europa si daca Romania va fi nevoita isi v-a lua cu forta ce nu stiti istoria. Rusia nu are nevoie de nimeni cand este vorba de tehnica militara daca a cumparat nave mistril lait motiv ca castige ce au castigat acum de la Sarkozy.Stiti voi mai bine ce trebuie realizat in Europa de Est!? sunt de parere ca daca Romania ar realiza o cooperare cu tarile baltice am trata situatia impusa de vestici mai bine, lipsa cooperari dintre Romania si tarile Baltice lasa o gaura mare in Europa de Est exclud Ucraina ca este o tara marioneta si periculoasa. Cat despre vecinii nostri din orice pozitie ar fi ei sunt supusi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by