Reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania au obtinut, la intalnirea de sambata cu premierul Emil Boc, doar promisiuni privind elaborarea unor noi acte normative - o noua lege a dialogului social, dar si o lege a inspectiei muncii, care ar urma sa fie promovate pana pe 5 noiembrie. Sindicalistii sunt decisi sa mentina, insa, calendarul protestelor, in conditiile in care nu au obtinut o promisiune privind majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei, cat au solicitat, potrivit Mediafax.

"Guvernul nu poate accepta revendicari ale sindicatelor care depasesc posibilitatile economiei. Valoarea finala a salariului minim va fi stabilita prin doua exigente - eliminarea muncii la negru si o valoare care sa permita sa nu pierdem locuri de munca", a anuntat primul ministru.

Reprezentantii CSDR au discutat mai bine de trei ore cu premierul Emil Boc, cu ministrul Muncii, Ioan Botis si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, in urma intalnirii obtinand doar promisiuni privind elaborarea unor noi acte normative.

Potrivit lui Iacob Baciu, presedintele CSDR, sindicalistii au obtinut promisiunea ca membrii de sindicat vor face parte din echipele de control ale Inspectiei Muncii, in acest sens urmand sa fie incheiate protocoale la nivel judetean.

De asemenea, sindicalistii de la CSDR au reusit sa-l convinga pe premierul Emil Boc sa scoata din subordinea Ministerului Educatiei Consiliul national de pregatire a adultilor.

Iacob Baciu a mai spus ca in cadrul discutiei s-a mentinut pozitia sindicalistilor privind stabilirea salariului minim la 750 de lei, insa premierul Emil Boc a avansat o valoare de doar 640 de lei, care nu a fost insa acceptata.

Sindicalistii au mai fost nemultumiti de coeficientii de salarizare si grila de ierarhizare, cele mai multe nemultumiri venind de la cei din invatamant, sanatate si cultura: "Premierul a dispus o reanalizare a coeficientilor la nivel de Ministerul de Finante si Ministerul Muncii", a declarat Baciu.

In acest context, sindicalistii de la CSDR au precizat ca-si mentin calendarul de proteste anuntat pana acum. Vicepresedintele CSDR Aurel Cornea a reafirmat ca Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant va organiza in 5 octombrie, in Piata Victoriei, "un miting pentru salvarea invatamantului romanesc".

Cornea, care este si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a precizat ca negocierile pentru Legea salarizarii si pentru majorarea salariului minim pe economie vor continua saptamana viitoare si a mai spus ca i-a atras atentia premierului ca reforma in educatie este intarziata din cauza faptului ca Legea educatiei zace la Comisia de invatamant a Senatului.

In acest context, Emil Boc ar fi promis ca va interveni pentru deblocarea acestei situatii.

Liderii confederatiilor sindicale au decis, joi, sa organizeze proteste comune, astfel ca mitingul anuntat pentru 7 octombrie ar putea fi amanat pentru ca actiunea sindicala sa poata fi pregatita, avand in vedere ca se mizeaza pe participarea a 70.000 - 80.000 de oameni.

Presedintele confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hosu, declara ca liderii tuturor confederatiilor vor avea o noua intalnire, luni, cand vor decide o strategie comuna si planul pentru viitoarele actiuni de protest. Hosu preciza ca protestele vor fi organizate pentru rezolvarea problemelor care tin de salariul minim pe economie, de crearea de noi locuri de munca, Legea pensiilor si cea a salarizarii.

Presedintele CNSRL Fratia, Marius Petcu, declara ca toate actiunile anuntate pana pe 7 octombrie de catre sindicalisti raman in picioare, dar a precizat ca liderii confederatiilor iau in calcul posibilitatea amanarii mitingului de protest organizat de Ziua Mondiala a Muncii Decente, in 7 octombrie, intrucat timpul ar putea fi prea scurt pentru a putea mobiliza circa 70-80 de mii de oameni in actiunea comuna pe care o doresc sindicatele.

Un alt motiv pentru care mitingul din 7 octombrie ar putea fi amanat il reprezinta actiunile de protest ale sindicalistilor din educatie, care vor avea loc in 5 octombrie. Liderii confederatiilor sindicale iau in calcul faptul ca cei 10.000 de sindicalisti din educatie care vor iesi in strada in 5 octombrie ar putea fi mai greu mobilizati sa protesteze din nou peste alte doua zile.