"Iarna asta putem sa inchidem toate caloriferele din casa, ca tot platim: caldura de pe hol. Si daca suntem debransati, caldura din conductele care trec prin apartament si caloriferele de pe holuri tot ne costa". Avertismentele vin de la asociatiile de locatari, care trebuie sa colecteze bani de la locatari pentru noi repartitoare, de data aceasta pentru caloriferele si tevile din spatiile comune ale blocului. Acestea sunt efectele unei norme aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), pe care asociatiile de locatari trebuie sa o aplice "pana la inceputul sezonului de incalzire 2010-2011". Comenzile de furnizare si montare a acestor repartitoare trebuiau trimise catre firmele specializate pana la data de 30 septembrie 2010, se arata intr-o notificare a societatii Techem, autorizata de ANRSC pentru montarea de repartitoare.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres
  • Caldura din scara blocului trebuie platita de toti locatarii, fie ei cu centrale, repartitoare sau daca inchid caloriferul
  • Vezi in atasament Norma tehnica privind repartizarea consumului de energie termica si Ordinul ANRSC 343/2010
  • Vezi in atasament lista societatilor autorizate de ANRSC care monteaza repartitoare

Pentru montarea acestor repartitoare vor plati toti proprietarii de apartamente din bloc, inclusiv cei care sunt deconectati de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica. Articolul 2 din Ordinul ANRSC nr. 343/2010 (vezi in atasament) spune insa ca, in cazul in care nu se reuseste montarea repartitoarelor pana la venirea frigului, "se admite, numai pentru acest sezon de incalzire, utilizarea in calculele de repartizare a unei cote procentuale aferenta partilor comune de 30% din valoarea facturii pentru incalzire in lunile decembrie, ianuarie si februarie si de 50% din valoarea facturii in celelalte luni". Pana acum, aceasta cota era de 10%.

Practic avem de-a face cu o majorare a cotei comune, care va fi suportata de toti locatarii, inclusiv de cei debransati sau care folosesc si surse alternative de incalzire. Cand vorbim de partile comune, vorbim despre caloriferele si tevile de pe casa scarii, precum si de tevile din subsoluri, spalatorii si apartamente.

Cu alte cuvinte, daca intr-un bloc au ramas trei apartamente racordate la reteaua centralizata de incalzire, toate celelalte apartamente vor plati agentul termic din coloanele de incalzire care le traverseaza apartamentul, din caloriferele si tevile de pe casa scarii si din subsoluri. Pana acum, asociatia de locatari era cea care stabilea modul in care se plateste factura pentru partile comune.

Montarea repartitoarelor este obligatorie, dupa cum reiese din articolul 40 alin.1 din Norma tehnica de aplicare: "Cheltuielile necesare montarii si exploatarii repartitoarelor comune montate pe conductele de distributie si/sau pe corpurile de incalzire din spatiile comune vor fi suportate de toti proprietarii din condominiu, proportional cu cota indiviza". Nici Ordinul 343/2010 si nici Norma tehnica de aplicare nu prevad ce se intampla in situatia in care proprietarii blocului nu sunt de acord cu montarea acestor repartitoare si cu suportarea cheltuielilor aferente dupa sezonul de incalzire 2010-2011.

Cat trebuie sa plateasca un locatar, pe consumul comun

In Galati, proprietarul unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 54 de metri patrati, a platit in luna martie a acestui an 17,73 de lei pe consumul comun, la o cota aplicata de 10%. In conditiile in care asociatia sa de locatari nu respecta masurile anuntate de ANRCS, in luna martie a anului viitor cota aplicata va fi de 50% din totalul facturii la incalzire. Locuinta despre care vorbim este intr-un bloc cu 20 de apartamente.

"Inghet in casa, dar platesc caldura de pe hol"

Daca proprietarul va alege sa inchida repartitoarele pe timp de iarna, pentru a face economii si pentru a nu mai plati nimic la incalzire, norma vine si spune in felul urmator: proprietarul nu va avea ce sa plateasca la consumul pe apartamentul lui, dar va plati consumul comun. "Exista posibilitatea ca eu, inchizand repartitoarele, deci practic avand consum zero, sa platesc doar cei 30% din suprafata comuna. Deci sa platesc caldura consumata pentru spatiile comune, desi eu nu ma mai incalzesc in casa", a explicat pentru HotNews.ro Ioan Gheorghiu, administrator de bloc din Bucuresti.

"De aici se isca nebunia. Sunt oameni care inchid repartitoarele si compenseaza lipsa de consum de la energia termica cu gazul metan - adica dau drumul la aragaz. Dar o sa constate ca platesc incalzire pe spatiile comune mai mult decat platesc pentru propriile apartamente. Discutia o sa fie: pai eu mi-am inchis la mine ca sa fac economie si tot mult platesc? Pana sa vina cineva sa explice ca e un ordin dat de ANRSC o sa iasa ditamai scandalul. Am avut o discutie luni seara si sunt oameni care spun ca nu vor plati", a precizat administratorul.

Cat costa repartitoarele, montarea lor, prelevarea datelor si inventarierea coloanelor si conductelor

  • Un repartitor comun costa 84,56 la un bransament, iar prelevarea datelor de exploatare a repartitorului comun costa 86,80 la un bransament
  • Inventarierea coloanelor de distributie si de incalzire ce trec prin proprietatea individuala costa 5 lei pe apartament
  • Inventarierea conductelor si coloanelor de distributie din subsol costa 55,80 lei pe bransament
  • Inventarierea coloanelor de incalzire si a corpurilor de incalzire aflate in proprietate comuna costa 31 lei pe un bransament (Sursa: Techem)

"Noi avem un calorifer in spalatoria blocului si cate unul la fiecare palier. Cum sunt cinci paliere, inseamna ca avem nevoie de cinci repartitoare pentru caloriferele de pe paliere si de inca un repartitor pentru spalatorie. Adica doar montarea celor sase repartitoare de la calorifere ii va costa pe toti locatarii peste 500 de lei", a explicat Ioan Gheorghiu.

"Caloriferele din partile comune pot fi oprite, dar si aici vor fi discutii. Daca sa zicem ca se renunta la caloriferele din spatiul comun, ramane de lamurit ce se intampla cu agentul termic degajat de coloanele care traverseaza scara blocului. Daca tu nu le ai inventariate si nu sunt calculate conform Ordinului, intri in situatia de 30%. Iar lumea o sa stie ca nu mai exista calorifere, dar in virtutea situatiei penalizatoare tot mult plateste", sustine administratorul citat.

Ce rezolva ordinul ANRSC

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), norma tehnica a fost realizata pentru a asigura "o repartizare echitabila a energiei termice inregistrate", pentru ca "proprietarul care beneficiaza direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termica consumata in condominiu, trebuie sa participe cu o cota parte la achitarea acesteia". Un alt motiv il reprezinta "transparenta modului de repartizare a energiei termice intre proprietarii" dintr-un bloc.

"Pana acum exista un contor la intrarea in bloc, care masura exact acelasi lucru, dar fara sa fie impartit pe fiecare teava si calorifer", a explicat administratorul de bloc. Cu alte cuvinte, pana acum locatarii plateau tot ce se inregistra pe contorul de la intrarea in scara, fara sa existe o autoritate care sa intervina in modul in care se impart cheltuielile.

Ce spune Norma tehnica privind repartizarea consumului de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum, aprobata prin Ordinul nr. 343/13.07.2010:

  • Asociatiile de proprietari/locatari au obligatia de a transmite prestatorului cu care are incheiat contract pentru exploatare a repartitoarelor de costuri pentru incalzire inventarul coloanelor de distributie si de incalzire ce trec prin proprietatea individual asa cum acestea se regasesc in teren cu sau fara izolatie termica
  • Cheltuielile necesare montarii si exploatarii repartitoarelor comune montate pe conductele de distributie si/sau pe corpurile de incalzire din spatiile comune vor fi suportate de toti proprietarii din condominiu, proportional cu cota indiviza
  • Repartizarea costurilor pentru energia termica pentru incalzire pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, indiferent de sistemul de distributie adoptat, se realizeaza numai de operatori economici autorizati de A.N.R.S.C.
  • Cu exceptia cazurilor in care repartitorul comun se monteaza pe un corp de incalzire, acesta va fi montat pe conducta sau coloana de distributie strabatuta de agentul termic care intra in condominiu reprezentand conducta de tur
  • Cantitatea de energie termica aferenta consumului comun in imobilele de tip condominiu, indiferent daca pentru individualizarea costurilor se utilizeaza repartitoare de costuri sau contoare de energie termica individuale la nivel de apartament, se repartizeaza proportional cu cota indiviza si se achita de toti proprietarii din cadrul condominiului indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice
  • Cantitatea de energie termica aferenta consumului individual, provenit din aportul de caldura adus de coloanele de distributie ce traverseaza apartamentele sau spatiile cu alt destinatie, se repartizeaza proportional cu numarul de unitati de consum alocate acestora
  • Alocarea unitatilor de consum se realizeaza proportional cu indicatiile repartitorului comun si suprafata echivalenta termic a coloanelor de distributie tur si retur asa cum acestea se regasesc in teren, cu sau fara izolatie aplicandu-se factorii de amplasare