Jumatate dintre romani ar vota in favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea, in cazul in care ar fi organizat un referendum in acest sens, arata un sondaj realizat de CCSB si dat publicitatii vineri de Asociatia Pro Democratia, la Congresul Extraordinar organizat la Biblioteca Centrala Universitara, potrivit Agerpres. 42% dintre cei chestionati s-au declarat impotriva reintroducerii pedepsei cu moartea, 6% sunt indecisi, iar 1% au declarat ca nu s-ar duce sa voteze. In ceea ce priveste topul increderii, romanii au cea mai mare incredere in pompieri, Biserica, Armata si Jandarmerie, la polul opus fiind partidele politice, Guvernul, Parlamentul si Presedintia.

Potrivit aceluiasi sondaj, 55% dintre romani au afirmat ca s-ar pronunta pentru retragerea cetateniei tiganilor originari din Romania implicati in activitati ilegale in tari occidentale. 32% dintre cei chestionati s-au pronuntat impotriva, 10% sunt indecisi, iar 4% nu s-ar prezenta la un referendum pe aceasta tema.

In ceea ce ii priveste pe etnicii maghiari care cer autonomia Tinutului Secuiesc, majoritatea respondentilor (46%) sustin ca nu ar vota pentru retragerea cetateniei in cazul acestor persoane, iar 36% au afirmat contrariul. 6% dintre cei chestionati au aratat ca nu ar merge sa voteze si 12% nu au raspuns acestei intrebari.

Pe primul loc in ceea ce priveste increderea celor chestionati in institutiile statului se gasesc pompierii, 89% dintre respondenti indicand aceasta institutie, care este urmata de Biserica (80%), Armata (73%), Jamdarmerie (63%), mass-media (61%), institute de sondare a opiniei publice (57%), Primarie si Politie (55%), SRI (40%), Avocatul Poporului (34%), ONG-uri (33%), sindicate (32%), justitie (29%), banci (25%). Presedintia (17%), Parlamentul (14%), Guvernul (13%) si partidele politice (12%) ocupa ultimele 4 locuri in clasamentul increderii cetatenilor.

In plus, 80% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita, iar 12% ca merge intr-o directie buna.

Majoritatea romanilor sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu in Romania - 60%, in timp ce 36% au afirmat contrariul. 80% dintre cei chestionati au sustinut ca alegerile se fraudeaza in Romania si numai 10% au raspuns contrariul. La aceasta intrebare 10% dintre respondenti nu au raspuns.

Pe de alta parte, 65% dintre cei intervievati au aratat ca nu sunt de acord cu reducerea varstei care da dreptul la vot, astfel incat sa se poata vota de la 16 ani, iar 30% au afirmat ca sunt de acord.

Sondajul CCSB a fost realizat in perioada 23-28 septembrie, pe un esantion de 1.017 de persoane si are o marja de eroare de plus/minus 3,1%.