Proiectul unui Guvern care sa scoata Romania din criza, publicat de fostul premierAdrian Nastase pe blogul sau, a starnit comentarii din cele mai diverse registre. Apropiatii PSD spun ca in anumite conditii, proiectul poate fi viabil, in vreme ce adversarii politici reclama lipsa calculelor fundamentale. Majoritatea analistilor economici intervievati de HotNews spun ca teoriilor elaborate de Nastase le lipseste cel mai important lucru- argumentul financiar (impactul bugetar), in lipsa caruia oricine poate propune orice."Este o colectie de ganduri bune fara niciun fundament. Un asemenea demers neacompaniat de cifre are sanse mici sa fie credibil", a declarat pentru HotNews.ro un important economist, fost demnitar.

Adrian NastaseFoto: Rompres

“L-am parcurs rapid, foarte interesat de orice idei care ar putea sprijini iesirea din criza a Romaniei. Unele din idei sunt bune, cum ar fi cea legata de reducerea numarului de ministere, de implementarea standardelor de cost (aici nu inteleg de ce dl. Nastase se limiteaza numai la autoritatile locale! - ca pondere, ele reprezinta foarte putin din total), sau cea cu generalizarea sistemului SEAP. Majoritatea celorlalte propuneri nu le vad ca fiind benefice pt economie in acest moment. Nici ca timing si nici conceptual. Ce este acolo este de fapt un 'wishes list', asa cum apare de 20 de ani si in programele partidelor politice. O propunere serioasa trebuie in mod automat sa contina calcule si proiectii pe min 3 ani. Iar calculele trebuiesc facute pe fiecare componenta majora a veniturilor ori cheltuilelilor bugetare pentru ca pana la urma este vorba de aducerea deficitului bugetar undeva la 3% in urmatorii 3-4 ani”, a declarat un economist intervievat de HotNews. Din pacate, mai spun economistii, pe fondul unei crize, asemenea propuneri pot prinde cu usurinta la populatie. Ele vin de la o persoana cu anvergura intelectuala bine conturata care de regula isi cantareste cu mare atentie cuvintele. Pe taramul economic insa nu sunt suficiente cuvintele, discutiile purtandu-se in cifre.

Alti oficiali au fost insa si mai duri. “E o aventura economica tot ceea ce propune dl. Adrian Nastase. Nu poti sa anunti scaderea veniturilor, cresterea cheltuielilor, fara sa spui de unde acoperi diferenta. Ma asteptam la un studiu referitor la impactul pe buget al masurilor preconizate, la cifre si calcule, care din pacate lipsesc. In plus, am sentimentul ca dl. Nastase opereaza cu date usor exagerate. Potrivit Ministerului Finantelor, numarul companiilor care au falimentat nu corespunde cu cifrele furnizate de fostul premier. Nici in privinta restantierilor bancari nu sunt convins ca datele sunt actualizate. Una peste alta, cred ca discutam despre ceea ce crede dl. Nastase ca s-a petrecut in economie si nu despre scenariul real in care evoluam.”, au spus pentru HotNews surse din zona Academiei Romane.

Nici oamenii apropiati BNR familiarizati cu proiectele iesirii din criza nu par sa crediteze proiectele fostului prim-ministru PSD cu mari sanse. “L-am citit si l-am propus spre discutie, colegilor. Speram ca domnul Nastase are in spate argumente pe care noi nu le vedem in acest moment. Cresterea cheltuielilor si scaderea veniturilor inseamna in orice carte de economie, adancirea deficitului. In plus, teama mi-e ca exporturile romanesti sau o crestere a ofertei nu pot asigura argumentele iesirii Romaniei din criza. Oferta nu e dificil de crescut. Greu e sa o cuplezi unei cereri viabile. Ori, in Romania, cererea vine dinspre consum si investitii care sa creeze locuri de munca. Degeaba faci investitii pe care va trebui ulterior sa le sustii din buget- ele nu ajuta in niciun fel”, au spus sursele citate.

“Practicarea unor deficite bugetare marite este fantezista in conditiile in care nu poti obtine finantare. Cheltuielile publice pot fi marite numai daca am avea o absorbtie mult superioara a banilor UE. Facilitatile fiscale nu trebuie condamnate din start, dar ele trebuie sa fie in concordanta cu reguluile UE si sa nu mareasca deficitul bugetar (adica sa fie compensate, eventual printr-o colectare mai buna)”, spune un alt fost membru al Guvernului, specializat pe zona Finantelor. Unii au sugerat ca propunerile cu care Adrian Nastase a venit pe blogul sau nu i-ar apartine, ci ar veni din zona unor economisti apropiati PSD, Nastase doar asumandu-si discutarea lor publica.

  •  Punctual

“Peste 300.000 de firme sunt grav afectate de criza, dupa cele 180.000 de firme inchise anul trecut”, spune fostul premier. “Sunt cel mult 60.000 de firme, adica de trei ori mai putin”, spun economistii consultati de HotNews.

“România are prea puţini salariaţi iar aceştia sunt plătiţi prost”, sustine Nastase. Romania are prea multi pensionari care obtin venituri la limita legii. Si prea multi salariati ai Statului”, spun economistii.

* “Asigurăm o creştere economică susţinută şi o distribuire echitabilă a beneficiilor acesteia. Creăm bogăţie care va fi regăsită în creşterea nivelului de trai al majorităţii cetăţenilor. Reîntoarcem economia cu faţa spre social şi minimizăm economia bazată pe speculaţie. Deschidem economia spre oameni şi ne propunem reducerea polarizării sociale. Descătuşăm spiritul întreprinzător al sectorului privat pentru a asigura dezvoltare economică durabilă. Trebuie să asigurăm o creştere a atractivităţii economiei româneşti, prin reducerea rigidităţilor care îngreunează iniţierea/dezvoltarea afacerilor", propune Adrian Nastase.“Vorbe goale, in lipsa unor calcule economice clare”, ii raspund cei familiarizati cu modalitatile tehnice de iesire din criza.

* “Politica fiscală poate fi utilizată inteligent pentru a genera efecte asupra economiei pe termen lung şi nu pe termen scurt, prin stimularea mai degrabă a ofertei agregate şi a potenţialului economiei, decât a cererii agregate”, spune fostul premier. “Nu oferta, ci cererea trebuie crescuta. Degeaba ai oferta daca nu ai cine sa o intalneasca", spun economistii.

* “Dublarea redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării exploatării resurselor naturale neregenerabile”, propune Nastase. "Pai cine a fixat redeventele in cazul unor privatizari cum e Petrom, nu Guvernul Nastase? Cum sa vii acum sa schimbi din mers rotile masinii?”, se intreaba economistii.

* “Revenirea cuantumului salariilor din sectorul bugetar la nivelul dinaintea reducerii cu 25%”, propune fostul premier. “De unde asiguri banii?”, se intreaba oficialii intervievati de HotNews?