Guvernul a anuntat, la sfarsitul discutiilor cu liderii Blocului National Sindical, ca va organiza, la inceputul lunii octombrie, intalniri intre sindicate si reprezentantii Executivului in energie si agricultura si a apreciat "modul democratic" in care s-a desfasurat protestul de marti in Capitala, relateaza Mediafax.

Seful Executivului le-a transmis sindicalistilor ca cele doua legi ale salarizarii - legea cadru si legea salarizarii pentru anul 2011 - vor fi finalizate in perioada urmatoare, in prezent fiind analizate toate scenariile de lucru de catre Ministerul Muncii, impreuna cu partenerii sociali.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Emil Boc a afirmat ca scenariile luate in discutie in acest moment tin cont de faptul ca numarul bugetarilor trebuie limitat la 1,29 milioane persoane, iar fondul de salarii nu poate depasi 39 miliarde lei, in limitele deficitului bugetar de 4,4% convenit cu Fondul Monetar International pentru anul 2011.

"Speram sa ajungem la o formula care sa respecte exigentele tuturor; trebuie sa pastram echilibrul intre sustinerea procesului de dezvoltare a tarii si costurile sociale suportabile in perioada de criza. Guvernul va reorienta cheltuirea banilor cu prioritate catre investitii, locuri de munca si dezvoltare", a afirmat Boc, citat in comunicat.

El a amintit ca modalitatea de promovare a legilor salarizarii va fi decisa in coalitie.

Conform comunicatului, reprezentantii Blocului National Sindical i-au transmis premierului revendicarile protestatarilor veniti marti la Bucuresti si "au apreciat eforturile depuse de Jandarmeria Romana" pentru buna desfasurare a manifestarilor. De asemenea, sindicalistii i-au cerut primului-ministru Emil Boc valorificarea tuturor oportunitatilor de finantare disponibile in sistemul bugetar, in vederea reechilibrarii deficitului bugetar.

S-a vorbit despre resursele disponibile in sectorul energetic, iar premierul a dispus organizarea unei intalniri intre reprezentantii sindicatelor si reprezentantii Guvernului cu responsabilitati in domeniul energiei, pentru saptamana viitoare.

De asemenea, reprezentantul Agrostar a prezentat revendicarile domeniului agricol, prezentand unele oportunitati de colectare de fonduri in acest sector, astfel incat subventiile acordate de Guvern sa isi dovedeasca eficienta. Premierul a decis organizarea unei intalniri, la inceputul lunii octombrie, intre reprezentantii sindicatelor si reprezentantii Guvernului cu responsabilitati in domeniul agricol pentru detalierea problemelor ridicate si a solutiilor propuse.

Conducerea BNS a discutat, marti, peste doua ore cu premierul Emil Boc si ministrul Muncii, Ioan Botis, fara a fi rezolvata vreo problema, in acest context sindicalistii avertizand Executivul ca lipsa unor masuri concrete va conduce la refuzul dialogului, informeaza Mediafax. Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat dupa discutiile de la Guvern ca timp de doua ore si patruzeci de minute premierului i-au fost aduse la cunostinta probleme din toate domeniile de activitate, multe dintre acestea nefiindu-i cunoscute.