Ministrul de interne, Vasile Blaga, a declarat sambata, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca Guvernul ia in calcul cresterea salariilor de la 1 ianuarie 2011, dar ca nu a fost stabilit inca un procent clar. Blaga sustine ca va avea loc, probabil duminica, o discutie cu premierul Emil Boc, cu ministrul de finante si cu ministrul muncii pe aceasta tema.

Vasile Blaga - interviu HotNews.roFoto: Hotnews
  • Cinci politisti purtau cu ei arme foc la protest, vom face demersuri la Parchet
  • Daca strigau toate lucrurile astea in Piata Victoriei, in cadrul mitingului autorizat, n-as fi avut nici o obiectie
  • Vom sanctiona aceste iesiri. Exact cum spune legea, unde este vorba de contraventii, contraventii, unde-s infractiuni, infractiuni. 
  • Ministerul de interne va finaliza, saptamana viitoare, proiectul de lege care ofera cadrul legal pentru a face disponibilizari in politie si pentru a acorda masuri compensatorii, dar nu avem o cifra

Nota Redactiei: Interviul a fost realizat sambata, la ora 13,00, inainte ca presedintele Traian Basescu sa anunte ca a renuntat la escorta politiei.

Descarca fisierul audio in format MP3

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului Vasile Blaga:

  • Au dreptul sa-si manifeste nemultumirea, ca toti cetatenii acestei tari, in cadru strict legal. Iar in fata Palatului Victoria, unde aveau tot dreptul sa manifeste intre anumite ore, nu ridic nici o obiectie nici vis-a-vis de ce au strigat, oamenii la suparare pot sa strige tot ce doresc, sa-si arate nemultumirea, dar din moment ce au pornit in mars neautorizat spre Palatul Cotroceni, de data asta lucrurile nu mai sunt in regula si nu vom avea un tratament preferential fata de politisti.
  • Liderii sindicali care nu au respectat programul aprobat de Primarie, bineinteles ca vor fi sanctionati contraventional, astea sunt prevederile legale. Mai mult, au fost cativa politisti, din cate stiu cinci la numar, care chiar purtau cu ei arme. Trei arme de foc, letale, doua cu aer comprimat si sigur vor fi identificati. De data asta discutam despre infractiuni. Nu ai dreptul sa participi cu arme de foc la manifestatii publice. Nimeni nu are acest drept. Noi vom face demersurile catre Parchet, care le va instrumenta in conformitate cu prevederile legale.
  • Nimic nu a fost legal din momentul parasirii Pietei Victoria. Nu vom sanctiona in ansamblu toti manifestantii pentru ca nu avem cum sa-i stim pe toti. Nu m-am opus niciodata ca un coleg, fie el si politist, sa-si manifeste nemultumirea. Pentru ca pot sa aiba nemultumiri si le au. Ca oameni ai legii trebuie sa-si faca datoria. Cei care au participat la miting erau sau in concediu sau in timpul liber, deci nu erau in timpul orelor de program. 
  • Uniforma au purtat-o ca sa impresioneze si nici acest lucru nu este interzis. Totusi, ca oameni ai legii ar fi putut avea un discurs mai elevat. Am vazut ca cetatenii sanctioneaza acest lucru. In programul de guvernare ne-am propus cresterea sigurantei cetateanului, cresterea increderii in  institutiile de ordine publica si obiectivul stategic, intrarea in spatiul Schengen la 27 martie anul viitor. Or, astfel de manifestari sub nici o forma nu contribuie la cresterea increderii cetatenilor in institutiile de ordine publica.

Blaga despre politistii care au defilat cu o pancarda in care era desenat Emil Boc cu penis in loc de nas, care strigau Blaga la puscarie si "iesi afara, javra ordinara" in fata Palatului Cotroceni:

  • Daca strigau toate lucrurile astea in Piata Victoriei, in cadrul mitingului autorizat, n-as fi avut nici o obiectie. N-as fi avut nici o obiectie fata de persoana mea, ca atare. Vis-a-vis de comportamentul politistului, ca atare, da. Pentru ca vorbim de oameni care trebuie sa impuna respect, oameni care trebuie sa aplice legea. Dar as fi trecut cu vederea lucrurile astea, chiar daca nu imi convin sub nici o forma, dar sigur ca pentru ei a fost degradant. 
  • Cezar Preda are dreptate si lucrurile le vom analiza. Pentru ca am vazut lideri sindicali care spun ca caschetele respective nu purtau insemnele nationale, ca ar fi fost caschete vechi etc. Dar si asa, gestul ca atare este reprobabil. Nu mai sunt militari, sunt functionari publici cu regim special, dar practic au depus un juramant fata de tara. Si sigur ca vom sanctiona aceste iesiri. Exact cum spune legea, unde este vorba de contraventii, contraventii, unde-s infractiuni, infractiuni. 
  • Nu poti sa propui unui procuror ceva, fara sa ai dovada. Cei cinci sunt in curs de identificare.

De ce nu s-a aflat Vasile Blaga la Bucuresti in ziua protestului:

  • Tin foarte mult la politisti, dar in acelasi timp tin la toti colegii din minister. Si la Targu Mures, intr-o actiune planificata de luni de zile, cu foarte multi invitati din strainatate, participau mii de colegi din GSU, care zi de zi sunt in razboi cu flacarile. Astfel de lucruri nu se pot contramanda, seara am fost la Bucuresti. 
  • Noi am avut un dialog permanent cu sindicatele din politie, din politia de frontiera. In multe zone oamenii aveau dreptate, trebuiau facute corecturi si vom face, se vor aplica de la 1 ianuarie corectii importante, pentru a face atractiva viata si munca in strada. Sporurile si drepturile sa ajunga la cei care efectiv le merita. Va dau doar un sigur exemplu, sporul de pericol, care este extrem de important, in afara de ministru il ia toata lumea. Este o practica de zeci de ani, nu de ieri de alaltaieri. E important, e 30 la suta. Sporul pe care il iau cei din politia de frontiera, asa numitul spor de fasie. Il iau aproape toti politistii de frontiera, trebuie sa-l ia doar cei care sunt in operativ. Deci, toate lucrurile astea le rezolvam fara nici o discutie la 1 ianuarie 2011. 

Despre posibilitatea cresterii salariilor bugetarilor cu 14% de la 1 ianuarie 2011:

  • O sa-l astept pe domnul prim-ministru si o sa avem o discutie, am inteles ca ajunge dupa miezul noptii in Bucuresti, probabil maine (n.r. interviul a fost realizat sambata la pranz) o sa avem o discutie lamuritoare si cu primul ministru si cu ministrul de finante si cu ministrul muncii, ca sa stim exact care este situatia.
  • Un procent clar nu a fost stabilit. Se discuta clar ca sa se incerce, cat de mult permite economia nationala, revenirea la salariile pe care politistii le-au avut inainte. Eu nu pot sa spun 15%, 25%, dar si aici, cred eu, ar trebui sa o judecam putin altfel. Adica, daca intr-o institutie mare cum e MAI, avem 155 de mii de angajati, atunci ministerul sa aiba posibilitatea ca in masa monetara care va fi data pentru salarii sa lucreze gradual. Adica, sa ne indreptam in primul rand spre cei care au salarii mai mici si lor sa le creasca salariile mai mult. 
  • Asta este un lucru clar, ca se ia in calcul cresterea salariilor. Si noi, ca si ceilalti cetateni platiti de la bugetul de stat trebuie sa avem acelasi regim. Sigur ca avem alte drepturi si sporuri specifice institutiei noastre pentru ca politistii au la randul lor o serie de restrictii, nu pot sa desfasoare activitati pe care alti functionari publici de exemplu le desfasoara.
  • Sporurile exista, deci nu discutam despre reintroducerea sporurilor asa cum au fost ele, discutam despre un nou sistem de salarizare iar sporurile care vor ramane in cuantumul a 30%, daca asta se va stabili, ele sa se aplice diferentiat, adica nu la toata lumea la acelasi nivel, ci sporurile maxime sa le aiba cei care lucreaza in strada, in sistemele operative, si cu cat urcam mai mult in structuri, cu atat sporurile sa fie diminuate.

  • In cadrul acestei mase salariale pe care o avem, sa avem posibilitatea - pentru ca cresterile salariale se vor referi la luna decembrie 2010 - si atunci sa avem posibilitatea ca cei care au salarii mai mici sa le creasca salariile cu mai mult vis-a-vis de cei care au salarii mai mari si care sigur simt mult mai putin aceste restrictii pe care nu e nicio placere sa le iei.
  • Guvernul nu a luat cu placere astfel de decizii, nimeni nu doreste sa fie in fiecare zi subiectul oprobiului public, dar ne-am asumat lucrul acesta si noi mai puteam sa stam doi trei ani de zile si sa adancim dezechilibrele bugetare si unde am fi ajuns? Am fi ramas la aceleasi salarii si probabil euro ar fi fost 5-6 lei. Unde am fi ajuns ca putere de cumparare?
  • Cat castiga un politisit cu cinci ani si zece ani vechime. Depinde, bineinteles, de functiile pe care le au, subofiter sau ofiter, dar m-as referi la cele mai mici salarii. Un agent de politie, cand isi temrina scoala la Campina sau la Oradea, are un venit - discutam de venituri, nu-mi place sa discut de salarii pentru ca aici este un joc necinstit pe care il fac uneori unele sindicate - are un venit de aproximativ 15 milioane in primul an si merge la 17 milioane de lei. Acum el este redus cu 25%, deci cel care are 15 milioane are acum in jur de 11-12 milioane.
  • Si atunci, anul viitor, dupa 31 decembrie, salariul ii va creste, ii va creste cu un anumit procent, obligatoriu, dar noi dorim ca in cadrul acelui procent care se raporteaza la toti salariatii din MAI, procentul sa fie diferentiat in functie de veniturile salariale: cei care au venituri mici sa aiba un procent mai mare decat media pe minister, iar cei care au venituri mari sa aiba o crestere salariala mai mica decat media pe minister.
  • Daca va uitati in fiecare zi pe televiziuni si azi ati vazut, din pacate, un coleg din politia de frontiera Galati arestat. Eu le-am atras atentia foarte clar, dom'le, eu nu stiu ce a fost in ultimii doi ani de zile, trei ani de zile in minister, dar voi proceda si in actualul mandat cum am procedat si in celalalt mandat. Eu nu ascund gunoiul sub pres. Cei care gresesc ne vor parasi.

Ministerul va finaliza, saptamana viitoare, proiectul de lege privind reorganizarea politiei:

  • Acum, sa fiu foarte bine inteles. Cand am pornit restructurarea in MAI am pornit-o cu aparatul central al ministerului pentru ca trebuia sa dau un exemplu clar, nu puteam sa le cer celor de sub mine sa faca reorganizari, restructurari, fara sa o faca ministerul. Astfel incat din aparatul central, din aproape 3.000 de oameni au ramas 1.300, deci s-a redus cu 60%, iar numarul de posturi de conducere cu peste 65%.
  • Inspectoratele generale ale armelor la randul lor le-am aprobat statele si apoi ele merg in continuare in jos. Sigur ca suntem pe cale sa promovam o lege care sa faca posibile si disponibilizari in MAI in zona de politie, in zona de politie de frontiera, in zona de jandarmerie si asa mai departe, pentru ca nu putem fi farisei, sa aplicam o lege pentru cei care lucreaza in zona de administratie - unde stiti ce masuri dure am luat, inclusiv in minister, s-a redus numarul de colegi care lucreaza la agentia nationala de cadastru cu 25% - e pe cale sa se reduca, pentru ca sunt procedurile legale care sunt diferentiate, in functie de cei care lucreaza pe baza unui contract si cei care sunt functionari publici.
  • Aceeasi situatie in prefecturi, unde se reduce numarul de colegi tot cu 25%, pentru ca efectiv erau prea multi in zonele respective. La rezervele de stat pe care le coordona, la agentia care reglementeaza serviciile comunale, peste tot.
  • Eu nu pot sa accept ca intr-un inspectorat in aceeasi cladire sa stea doua structuri ale aceluiasi inspectorat care sa se ocupe ambele de logistica, la doua etaje diferite: la un etaj este inspectoratul, sub inspectorat este o structura regionala si fiecare are un serviciu logisitic. Nu, un singur serviciu logistic pentru toata institutia respectiva si atunci sigur ca unii vor trebui sa plece acasa. Ca sa revin, din pacate am spus unii nu-si fac treaba - si nu-si fac treaba, sunt peste 200 de la inceputul anului - nu-si fac treaba si pleaca singuri din minister.
  • Proiectul de lege ofera cadrul legal pentru a face aceste disponibilizari si, pe de alta parte, masurile compensatorii, in sensul pregatirii pentru alte activitati si aceste activitati le desfasoara Ministerul Muncii, pentru a-i pregati pentru alte activitati. Sa nu uitam ca armata face lucrul asta de cinci sase ani de zile si chiar mai mult, armata s-a restructurat de la 300.000 de oameni la undeva spre 70.000 de oameni.
  • Saptamana viitoare va fi gata, vreau sa-l supunem dezbaterii publice. Noi nu avem un numar, un procent de oameni care sa nu mai lucreze in MAI, nici pe departe nu lucram asa, pentru ca dorim sa intarim zona de ordine publica, dorim sa intarim zona care se ocupa de siguranta cetateanului, deci nici pe departe nu vor avea de suferit cei care isi desfasoara activitatea in strada, in serviciile operative samd.
  • Nu pot sa va dau un numar, dar tot cu sindicatele am discutat si criteriile dupa care sa se aseze oamenii in schema, nu criterii de dat afara, criterii de ramas inauntru si unul dintre criterii va fi acesta, dom'ne, ai contractul de munca suspendat pentru ca esti intr-o cercetare penala, nu mai poti lucra in MAI.
  • Despre o posibila schimbare din functie. Nu am avut astfel de discutii cu nimeni, gura lumii este libera sa spuna tot ceea ce doreste. Eu stiu un lucru foarte clar, imi voi face cat mai bine datoria, Romania va intra in spatiul Schengen de anul viitor, printr-o munca titanica a colegilor mei de aici. Cred ca suntem singura institutie din Romania care este pe cale sa absoarba 100%, nu 50-60%, fondurile europene care ii sunt puse la dispozitie de catre UE.
  • Facilitatea Schengen de 600 de milioane de euro va fi absorbita aproape 100%. Numai in acest an intra in structurile MAI 324 de mil. de euro bani care vor face sa aiba acces la informatie seful de post, ajutorul lui din fiecare localitate din tara asta.
  • Despre o eventuala demisie. Nu, m-am gandit. Sa rezolv problemele astea si cred ca e nevoie de un dialog si mai bine pus la punct, nu neaparat in conducerea centrala a ministerului, pentru ca am avut acest dialog, ci un dialog permanent pe care sa-l aiba fiecare inspector sef de judet, pentru ca situatia e diferita in tara. Sunt judete din care la miting nu a participat nimeni, sau a participat un politist, sunt altele din care au participat mai multi.
  • Sa-si manifeste nemultumirile intr-un cadru legal, organizat, nicio problema. Sa-si faca treaba si pana acum, multumesc, majoritatea isi fac foarte-foarte bine treaba. Cei care doresc sa protesteze, eu nu ii opresc, eu nu mi-am propus niciodata sa-i opresc, am vazut cele mai urate minciuni spuse de catre unii lideri sindicali, cum ca i-am fi oprit, ca am fi trimis prin inspectorate circulare sa fie amenintati cei care protesteaza cinstit... nu, nu vom face lucrurile astea.

Despre modul de exprimare a politistilor si degradarea limbajului din spatiul public si din politica:

  • Eu nu ma pronunt la modul la care se pronunta politicienii in ultimul timp si imi displace total. Dar, totusi, politistul este cel chemat sa respecte legea si este simbolul statului vis-a-vis de cel care il apara in situatii delicate.
  • Ma deranjeaza pozitiile politice ale unor lideri sindicali si deja am atras atentia foarte clar in discutiile pe care le-am avut, sa-ti manifesti nemultumirea fata de drepturile salariale, sa-ti manifesti nemultumirea uneori chiar si fata de conditiile de munca, nu s-a investit nimic in posturile de politie de 20 de ani, dar e de gandit si daca mai mentinem posturile de politie, pentru ca am ramas singura tara europeana care avem acest sistem cu posturi de politie.
  • Sigur ca nu va fi usor, in constiinta publica toti sunt obisnuiti, intr-un sat oamenii importanti sunt invatatorul, preotul, seful de post dar putem asigura o siguranta publica pentru cetatean mult mai bine intr-un alt fel de cadru, intr-un sistem de patrulare continuu in localitatile rurale din jurul oraselor si patrule in comunele din jur.
  • Nu am date si eu nu ascult telefoanele, ca am mai auzit si nazbatii de genul asta, ca ar fi ascultate telefoanele pe mandate de siguranta nationala... prostii, scuzati-mi termenul, pur si simplu prostii.
  • Este o boala in Romania ca intotdeauna sa iti cauti rezolvarea problemelor la stapan.