Cantaretul roman Connect-R declara ca este mandru ca este tigan, dar este de acord cu initiativa "excelenta" a presedintelui francez Nicolas Sarkozy de expulzare a romilor din Franta, deoarece acestia "ne fac de ras". Afirmatiile au fost facute in cadrul unui interviu acordat Euronews.

Connect-RFoto: myspace.com/connectr

"Am tinut mult la radacinile mele si mai tin un pic si acum. Spun ca mai tin un pic, cand compar trecutul cu ceea ce se intampla acum. Inainte, tiganii aveau multe alte activitati, arta, meseriile legate de arta, poezia … Tiganul modern s-a schimbat mult. Si este dureros ce se intampla, este dureros. Acesti oameni raman la marginea marilor orase si ne fac de ras. In urma cu cativa ani Sarkozy a sustinut intrarea Romaniei in UE. Nu cred ca ce se intampla acum este premeditat. Si, cu riscul de a-mi dezamagi semenii, este o initiativa excelenta", spune Connect-R, a carui melodie, Burning love, a fost declarata cea mai buna a anului 2010.

In opinia sa, singura solutie pentru problemele actuale este educatia. Si muzica.

"Exista o legenda potrivit careia Dumnezeu distribuia meseriile … artizani, decoratori, doctori, ingineri … a impartit totul … Si ultimul care a ajuns a fost tiganul, cu pene in par …iesise din cotet, pentru ca era lenes ca intotdeauna. L-a intrebat pe Dumnezeu, si pentru mine, ce imi dai? Dumnezeu i-a spus ca nu mai are nimic, ai ajuns prea tarziu, nu mai am nimic de impartit! Atunci tiganul s-a intors sa plece dar Dumnezeu, bun cum este, i-a spus: 'Stai o secunda, am totusi sa-ti dau ceva'. Si i-a dat o vioara. Ar trebui sa fie o lege, muzica este una dintre marile calitati pe care le avem, si ar trebui sa profitam de ea".

Cantaretul spune ca nu a studiat niciodata muzica, dar a cantat la pian fara niciun efort sau pregatire. "Este fara indoiala ceva innascut, este un avantaj, ma gandesc. Am crescut cu un alt gen de muzica … Chuck Berry, Aretha Franklin, Elvis Presley, mult rock and roll, blues, jazz … Cred ca ceea ce fac acum este rezultatul unei fuziuni. Intre talentul nativ al rasei mele si educatia muzicala pe care mi-a oferit-o tatal meu", spune Connect-R.

El declara ca recunoscand ca este tigan a fost un act de curaj, in momentul in care i-a fost decernat premiul la Romanian Music Awards 2010, cand a urcat pe scena cu un tricou pe care scria "Sunt tigan". "A fost un act de curaj, pentru ca in Romania exista multe prejudecati fata de tigani. Mi-am spus, este momentul ideal pentru a spune ca sunt tigan, pentru a spune ca un tigan si-a depasit conditia si a reusit. Am vrut sa arat lumii intregi ca este un non sens sa utilizezi cuvantul tigan ca un atribut".

Si a dorit sa arate acestei etnii ca lucrurile se pot derula si in alt fel. "Ma uit pe You Tube si vad mii de comentarii, poate milioane … care spun, da, este o piesa buna, canta bine, cuvintele sunt bune, mesajul este bun, danseaza bine... Pacat ca e tigan ... Dar sunt tigan", subliniaza Connect-R, care a fost mecanic inainte de a urca pe scena muzicala.