Protestatarii au inceput sa paraseasca Piata Victoriei in jurul orei 16,20. Aproximativ 10.000 de sindicalisti ai CNSLR-Fratia, potrivit estimarilor Jandarmeriei, au protestat in fata Palatului Victoria impotriva guvernului si a presedintelui Traian Basescu, mitingul fiind punctat si de cateva ciocniri intre protestatari si fortele de ordine, in momentul in care s-a incercat ruperea gardurilor de protectie.

Imagine de la mitingul din BucurestiFoto: Hotnews

Ora 16,30 S-a reluat circulatia in Piata Victoriei, pe sensul de mers inspre Bd. Aviatorilor, singura artera care ramane inchisa fiind soseaua Kiseleff, unde manifestantii se retrag de la protest.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat, pentru HotNews.ro, ca nicio persoana nu a fost ranita in timpul mitingului din Piata Victoriei.

El a precizat insa ca o mare problema a fost faptul ca de la tribuna manifestantii au fost incitati verbal si asta a fost una dintre cauzele pentru care oamenii au incercat sa rupa cordonul.

Ora 16,20 Participantii la miting au inceput sa paraseasca Piata Victoriei.

Ora 15,50 Mai multi protestatari au incercat sa rupa gardurile

Au aparut altercatii intre participantii la miting si fortele de ordine. Sindicalistii sustin ca in piata se afla 17.000 de oameni, in timp ce estimarile jandarmilor indica 10.000 de protestatari.

Protestatarii ii acuza pe jandarmii ca au intervenit cu gaze lacrimogene. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru, spune insa ca a fost folosit un singur spray lacrimogen, de catre un jandarm care ar fi fost atacat de un protestatar.

In timpul busculadei, gardul de protectie a fost mutat doi metri mai in spate spre sediul Guvernului, echipaje de jandarmi fiind pregatite cu scuturi sa intervina, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei a declarat ca protestatarii au incercat sa forteze barajul de protectie din zona amenajata pentru miting, dar au fost opriti de fortele de ordine. El a precizat ca niciun protestatar sau jandarm nu a fost ranit in timpul busculadei.

El a sustinut ca oamenii sunt instigati verbal de la tribuna de catre persoane care le-au spus sa forteze barajul de protectie.

Militaru a adaugat ca protestarii arunca in jandarmi cu bannere, sticle cu apa si chiar pietre.

Liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, a facut apel la protestatari sa se linisteasca si sa continue pasnic mitingul, dar acestia arunca in continuare cu apa si cu sticle goale spre jandarmii veniti sa ii opreasca.

Petcu a spus ca cei care au provocat incidentul nu sunt sindicalisti pe care el ii reprezinta, ci persoane infliltrate in randul acestora. El a facut apel la membrii CNSLR Fratia sa se grupeze in zona scenei, pentru a se delimita de cei care au declansat incidentul din fata sediului Guvernului.

Reprezentantii CNSLR-Fratia au facut apel la protestari sa nu mai arunce cu obiecte spre jandarmi, pentru ca ei nu au nimic cu acestia.

O femeie a mers la una din masinile SMURD spunand ca s-a speriat din cauza ca jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene.

UPDATE Protestatarii au aruncat cu oua si cu covrigi in sediul Ministerului Muncii

Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, a declarat ca numarul protestatarilor a ajuns, la ora 12.45, la 9.000 de persoane.

Sindicalistilor de la Sanitas au inceput sa li se alature si cei din federatiile membre ale CNSLR-Fratia cu care au miting comun de la ora 13.00 la ora 14.00, cand se va pleca in mars spre Piata Victoriei.

Militaru a precizat ca, incepand de la ora 10.00, in Capitala au sosit peste o suta de autocare cu participanti la miting si 50 de microbuze.

Ioana Preda, purtator de cuvant la Brigada de Politie Rutiera Bucurestri, spune ca traficul rutier este blocat in toata zona si ca circulatia pe Calea Victoriei se va relua dupa ce sindicalistii incep marsul spre Piata Victoriei, in jurul orei 14.30.

Oamenii sunt adunati in Piata George Enescu, in fata Ateneului.

La ora 14.00, oamenii vor pleca in mars spre Piata Victoriei, unde vor ramane pana la ora 19.00.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a anuntat ca la actiunile de protest vor participa aproximativ 20.000 de oameni, din care 10.000 vor veni din teritoriu. "Vizam si participarea bucurestenilor, care la actiunile de protest din vara ne-au abandonat", a afirmat Petcu.

Petcu a spus ca protestul vizeaza revendicarile Sanitas si un set de revendicari ale CNSLR, "cap de afis fiind stoparea masurilor de austeritate privind reducerea salariilor cu 25 la suta in sectorul bugetar".