Romania si Norvegia au semnat, marti, la Oslo, "Tratatul intre Romania si Regatul Norvegiei privind transferarea persoanelor condamnate", care urmeaza sa faciliteze reabilitarea sociala, in mediul de origine, a persoanelor condamnate avand cetatenia uneia din cele doua tari, anunta un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Secretarul de stat din Ministerul Justitiei al Romaniei a precizat ca, prin acest tratat, autoritatile romane isi asuma responsabilitatea in ceea ce priveste prevenirea si combaterea infractiunilor savarsite de cetatenii romani in Regatul Norvegiei. Ministrul norvegian al justitiei si politiei a declarat ca, in prezent, din totalul de 1.150 de cetateni straini aflati in inchisorile norvegiene doar 59 sunt romani.

Autoritatile norvegiene intentioneaza sa propuna tratatul ca model si altor state din UE.

Potrivit MAE, Tratatul privind transferarea persoanelor condamnate completeaza cadrul juridic de cooperare romano-norvegian in domeniul justitiei si afacerilor interne. In 2008 au fost incheiate Acordul de cooperare politieneasca, precum si Memorandumul de Intelegere referitor la colaborarea pe linia academiilor de politie din cele doua tari.

Din 2007 a fost inclus in schema Ambasadei Romaniei in Norvegia un post de atasat de afaceri interne.