Propunerea legislativa care prevede infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Expertilor Criminalisti din Romania si exercitarea profesiei de expert criminalist privat a primit, marti, aviz favorabil in unanimitate din partea Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, anunta Agerpres.

Potrivit actului normativ, care a primit raport favorabil cu trei amendamente, "expertul criminalist privat" este specialistul criminalist care isi desfasoara activitatea in laboratoare proprii, in afara institutelor si laboratoarelor criminalistice de stat din reteaua Ministerului Administratiei si Internelor sau Ministerului Justitiei.

Totodata, expertul criminalist privat efectueaza expertize la cererea organelor judiciare sau a partilor, este obligat, in exercitarea profesiei, sa respecte prevederile legale referitoare la drepturile fundamentale ale omului si isi va desfasura activitatea pe baza independentei profesionale si va raspunde disciplinar, civil si penal pentru faptele ce contravin legilor in vigoare sau normelor deontologice.

Actul normativ prevede ca au dreptul de a exercita profesia de expert criminalist privat persoanele care au cetatenie romana si care sunt membri ai Uniunii Europene, care cunosc limba romana, care au capacitatea de exercitiu deplina, care nu au antecedente penale si care au promovat un examen in acest sens organizat de Colegiul Expertilor Criminalisti din Romania.

De asemenea, persoanele care pot exercita profesia de expert criminalist privat trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant superior acreditata, sa aiba diploma de licenta in functie de specialitatea pentru care a solicitat autorizarea, precum si expertii criminalisti oficiali care au desfasurat activitate in specialitatea respectiva cel putin cinci ani.

De la examenul de expert criminalist privat, care se organizeaza de catre Colegiu, sunt exceptati cei care detin titlul de doctor in specialitatea pe care o solicita prin cerere si care au o vechime de cel putin trei ani de activitate practica pentru domeniul respectiv.

In proiectul de lege se mai arata ca activitatea in calitate de expert criminalist privat este incompatibila cu cea de expert criminalist oficial.

  • "Disputa" intre initiatorii legii si Ministerul Justitiei

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, social-democratul Toni Grebla, unul dintre initiatorii proiectului de lege, a precizat ca propunerea are la baza printre alte premise necesitatea practica, pentru ca statul, prin laboratoarele sale de specialitate nu poate acoperi toata gama de posibile expertize criminalistice: "Un exemplu cunoscut il reprezinta cazul in care niste filme mai trucate sau mai putin trucate nu au putut fi expertizate din lipsa acestor experti criminalisti".

Toni Grebla a adaugat ca exista "o disputa" intre initiatorii legii si Ministerul Justitiei, pe marginea tabelului nominal cu expertii criminalisti privati, respectiv daca acesta sa fie intocmit de catre Colegiu sau de catre Ministerul Justitiei: "Parerea mea este ca Ministerul Justitiei nu poate sa tina si expertii oficiali si pe cei privati".

Reprezentantul Institutului National de Expertiza Criminalistica a solicitat ca discutiile pe marginea acestui subiect sa fie continuate dupa ce va ajunge la Parlament si proiectul de lege al Ministerului Justitiei pe aceeasi tema.

La randul sau, senatorul PDL Mircea Andrei a afirmat ca nu poate fi oprita o initiativa a unui parlamentar pe motiv ca intr-un minister exista un proiect de lege in derulare: "Puteti veni cu amendamente la lege in plen, acolo unde se hotaraste".