Cancelarul german Angela Merkel va veni in octombrie la Bucuresti intr-o vizita oficiala, a declarat marti la Bucuresti secretarul de stat german pentru afaceri europene Werner Hoyer.

Perspectiva unei vizite la Bucuresti a cancelarului german era cunoscuta, insa momentul acesteia era oarecum vag. Chiar daca oficialul german prezent marti la Bucuresti nu a dat detalii privitor la aceasta vizita, el a precizat ca in octombrie Merkel va fi la Bucuresti.

Vizita cancelarului Merkel este importanta din mai multe puncte de vedere, privind atat realtia economica bilaterala, cat si cea politica. Importanta ei creste in contextul in care Romania se pregateste pentru aderarea la spatiul Schengen, iar autoritatile de la Paris vorbesc mereu despre o conditionare a aderarii de rezolvarea problemei tiganilor.

Prin urmare, lobby-ul la nivel de sefi de stat si de guvern este cel care va inclina balanta decizie politice in acest sens.

Romania isi propune sa incheie un parteneriat strategic cu Germania, in lumina unei cooperari intensificate - mai ales pe dosarul transnistrean - , de genul celor pe care le avem deja cu SUA, Franta si Polonia. La bilantul primelor sase luni de mandat, ministrul de externe Teodor Baconschi a vorbit despre acest plan a l diplomatiei romane si nu numai.

"Avem in vedere o ridicare a rangului acestei relatii (n.r. cu Germania). Ne-am convins (...) ca nu e vorba de un upgrading formal, ci de posibilitatea de a structura dialogul pe sectoare economice si a antrena mai mult cele doua guverne in implementarea unor proiecte concrete. Speram ca si partea germana sa raspunda pozitiv acestei initiative. Este un an marcat de aceasta vizita (n.r. a cancelarului german Angela Merkel la Bucuresti) si cred ca trebuie sa il pregatim cu toata seriozitatea, nu numai la Ministerul de Externe, ci si la celelalte ministere de linie care vor fi implicate in proiecte cu Germania in viitorul apropiat", a spus ministrul.