Cateva mii de bucuresteni au asistat la cea de-a treia editie a Red Bull Flugtag organizata in Romania. Evenimentul a inceput insa nefast pentru ca doi tineri s-a accidentat grav. O tanara a suferit o fractura de coloana, iar un barbat a suferit o leziune la nivelul capului. Show-ul a continuat si concurentii si-au deghizat aparatele in animale, obiecte casnice sau personaje fantastice. 34 de masinarii zburatoare construite din polistiren, hartie si plastic au concurat pentru premiile puse in joc. Unul din membrii juriului a venit la concurs sarind cu parasuta deasupra publicului si aterizand in apa. In final a fost ales castigator aparatul cu cel mai lung zbor si cu cea mai buna prestatie artistica. Vezi in text un videocolaj cu cele mai amuzante momente si imagini cu cele doua accidente.

VIDEO Flugtag Romania 2010Foto: Hotnews

UPDATE: Medicii Spitalului Universitar Bucuresti spun ca tanara care si-a fracturat coloana ar putea ramane paralizata. Operatia este in curs.

Primul accident a avut loc chiar in debutul concursului. Tanara s-a aruncat in apa de pe un aparat in forma de pian construit din lemn si polistiren. In imagini se vede cum cade in picioare pe pianul care a functionat ca o platforma rigida. Pentru cateva moment femeia si-a pierdut cunostinta. In urma cazaturii a suferit o fractura la una din vertebrele coloanei fiind transportata de urgenta la spital. Organizatorii au declarat ca este primul accident grav inregistrat in cele trei editii Flugtag organizate in Romania. Un al doilea concurent a avut si el nevoie de ingrijiri medicale dupa ce in urma "zborului" s-a lovit la cap. Vezi mai jos cele doua accidente.

Regulamentul concursului prevede ca aparatele sa fie construite din materiale usoare: lemn, polistiren, etc. "Greutatea maxima admisa a aparatului este de 150 kg, iar latimea maxima (anvergura aripilor) de 8 m. Aparatele nu vor avea muchii ascutite (cu risc de ranire a pilotului sau spectatorilor). Materialele de constructie nepermise sunt: sticla, materiale poluante, metale, precum si orice material care ar putea ingreuna scoaterea aparatelor din apa. Metalul este permis doar pentru elemente de sustinere (de exemplu suruburi, piulite). Modelul aparatului de zbor trebuie sa permita iesirea rapida si facila a pilotului", se mai arata in regulamentul concursului.

UPDATE: Tanara de 26 de ani este operata de medicii Spitalului de Universitar. Medici mai spun ca tanara care si-a fracturat coloana ar putea ramane paralizata si ca operatia la coloana este foarte complicata, relateaza Mediafax.

UPDATE 2: Reprezentantii Red Bull au transmis un raspuns la solicitarea HotNews.ro. "Ieri am fost martorii a doua incidente in care au fost implicati doi dintre participanti. Acestea au avut loc la contactul cu apa de pe Raul Dambovita. 3 ambulante de la Puls Medica au fost la fata locului, tinerii fiind transportati imediat la Spitalul Municipal, unde au fost preluatati de personalul medical. Vom reveni cu informatii de indata ce avem o declaratie oficiala din partea reprezentantilor Spitalului Municipal.", a declarat Andreea Torba, National Communication Manager, Red Bull. Operatia s-a terminat dupa 4 ore. Medici sustin ca au reusit sa ii repozitioneze vertebra afectata.

HotNews.ro a solicitat reprezentantilor Red Bull sa explice daca participantii au semnat vreun document prin care isi asuma raspunderea in caz de accident si cum exact au fost instruiti inaintea concursului pentru a evita accidentele grave. Reprezentantii companiei nu au raspuns inca la intrebarile noastre.

NOTA: Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa trimita clipurile video realizate la Flugtag Romania 2010 sau sa trimita link-urile catre youtube-urile postate.