Livia Doina Stanciu, judecatoarea care l-a condamnat pe Mircia Gutau, a fost desemnata in functia de presedinte al ICCJ. Adrian Bordea, cel mai scurt interimat din istoria ICCJ

de Ionut Baias, Catalina Ciociltan     HotNews.ro
Vineri, 17 septembrie 2010, 0:46 Actualitate | Esenţial


Judecatoarea Livia Stanciu
Foto: Agerpres
 documente
(25 Feb 2010) PDF, 215KB
Presedintele Traian Basescu a semnat joi seara decretele de numire a patru judecatori in functii de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie: Livia Doina Stanciu in functia de presedinte al ICCJ; Rodica Aida Popa in functia de vicepresedinte al ICCJ; Adrian Bordea in functia de presedinte al Sectiei comerciale a ICCJ si Lavinia Curelea in functia de presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, potrivit siteului presedintiei presidency.ro.

Toti judecatorii amintiti au fost numiti pentru un mandat de 3 ani.

Livia Doina Stanciu, judecatoarea care l-a condamnat pe pedelistul Mircia Gutau, primarul municipiului Ramnicu Valcea

Livia Doina Stanciu a mai fost propusa spre numire de seful statului ca presedinte al ICCJ, pe 25 februarie in acest an, de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Livia Doina Stanciu a detinut pentru doi ani prin delegare functia de presedinte al Sectiei Penale a ICCJ.

Stanciu a facut parte din completul de judecatori care l-a condamnat pe primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, la 3 ani si jumatate pentru coruptie.

Printre obiectivele prezentate joi in fata membrilor CSM se numara acordarea unei atentii deosebite dispozitiilor referitoare la schimbarea jurisprudentei ICCJ si la sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare, identificarea cazurilor in care este necesara imbunatatirea legislatiei si sesizarea ministrului Justitiei in acest scop, reconsiderarea rolului presedintelui de sectie care trebuie angrenat mai mult in procesul decizional, asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfasurari a activitatii sectiilor in perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri de procedura penala si civila, scop in care studiul de impact va fi extins si la sectia comerciala si va fi reanalizat la nivelul tuturor sectiilor CCJ.

"Sper ca, pe viitor, cu sprijinul CSM, sa ridicam Justitia la cotele cele mai inalte, sa o mentinem. (...) Imi doresc - desi acest mandat nu a inceput, dar daca va fi validat ulterior, pentru ca momentan este o propunere a CSM care ma onoreaza - ca la sfarsitul mandatului sa nu realizez doar obtinerea unui sediu pentru ICCJ (...), ci sper ca la finele lui sa putem spune cu totii ca am facut lucruri cat mai bune pentru sistemul judiciar si ICCJ, in special', declara judecatoarea Stanciu la acel moment. (Viorela Marin)

Adrian Bordea, cel mai scurt interimat la conducerea ICCJ

Adrian Bordea
Foto: Agerpres
Judecatorul Adrian Bordea a fost delegat, joi, de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ocupe interimar functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Delegarea lui Bordea s-a facut dupa ce functia de presedinte al instantei supreme a ramas vacanta in 15 septembrie 2009 ca urmare a pensionarii lui Nicolae Popa, iar interimatul sefiei ICCJ, asigurat de Lidia Barbulescu, a expirat pe 15 septembrie.


Tot joi, CSM a decis sa propuna presedintelui Romaniei pentru functia de vicepresedinte al ICCJ pe judecatoarea Rodica Aida Popa.

Cat de importanta este functia de presedinte al ICCJ

Functia de presedinte al ICCJ este una din pozitiile cheie din justitie. La ICCJ se judeca toate cazurile de coruptie care privesc ministri sau parlamentari. Potrivit atributiilor prevazute de lege, presedintele ICCJ desemneaza judecatorii Completului de 9 judecatori. Acest complet, Conform art. 24 din Legea nr. 304/2004, republicata, solutioneaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Spre exemplu, completul de 9 judecatori a deliberat in cazul Voicu, avocatii acestuia solicitand revocarea mandatului de arestare si eliberarea sub control judiciar. Completul de 9 a judecat si in cazul "Matusa Tamara" in care este acuzat Adrian Nastase.

Potrivit legii, acelasi complet ales de presedintele ICCJ judeca recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii in materie disciplinara. Adica in cazul in care un magistrat este sanctionat disciplinar de CSM, recursul se judeca de completul de 9 de la ICCJ. (Attila Biro, Victor Cozmei)

Alte competente al presedintelui ICCJ:
 • Presedintele propune, impreuna cu ministrul justitiei, numarul maxim de posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se stabileste prin hotarare a Guvernului;
 • desemneaza, prin tragere la sorti, judecatorii care formeaza Biroul Electoral Central;
 • aproba intocmirea dosarelor de pensionare din carul ICCJ;
 • acorda grade, trepte, gradatii, indemnizatii de conducere, salarii de merit, premii si alte drepturi ale personalului, potrivit legii, si rezolva contestatiile referitoare la stabilirea acestora. Detalii aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5978 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Pozitie cheie ? (Vineri, 17 septembrie 2010, 1:20)

  Connaisseur [anonim]

  Cheia sol poate. Functia de presedinte a ICCJ este in principal o functie de reprezentare. Mai prezideaza, daca vrea, dar nu decide singur, sedintele in care se judeca recursurile in interesul legii. Presedintele nu are nicio autoritate asupra judecatorilor care sunt numiti pe viata de Presedintele tarii la propunerea CSM. Asa ca functia e misto pentru ca stai mult prin strainatate in conditii de 7 stele si in niciun caz ca ar putea sa dea vreo dispozitie vreunui judecator sau sa-l sanctioneze, care daca n-are chef nici nu-l saluta( au fost cazuri in mandatul lui Paul Florea).
 • +8 (10 voturi)    
  Degeaba, Vantu deja plecase (Vineri, 17 septembrie 2010, 1:25)

  D [anonim]

  Prinde orbul, scoate-i ochii.
 • +10 (14 voturi)    
  irealitatea (Vineri, 17 septembrie 2010, 2:21)

  sadwank [anonim]

  Sint curios cum ar comenta numirea asta Chireac si celelalte jumatati de om care s-au perindat prin fata camerelor in aceste zile ca sa-si apere stapinul.
  Pentru ca ei sustineau ca "procurorii lu' Basescu" l-ar fi arestat pe Vintu.
  In cazul asta, Basescu ar trebui sa fie nebun: pe de o parte isi trimite procurorii sa-i aresteze dusmanii, pe de alta, numeste sefa o judecatoare care i-a trimis un om la puscarie.
  • -20 (24 voturi)    
   Pai cum or sa comenteze.. (Vineri, 17 septembrie 2010, 4:25)

   .Matei [utilizator] i-a raspuns lui sadwank

   Bineinteles ca o numeste pe doamna asta judecatoare. Aia cu primaru' a fost "reglare de conturi", nu justitie. L-a suparat ala cu ceva pe Basescu, probabil n-a vrut sa cumpere armele alea de la frate-su, de-aia a ordonat sa-l bage in puscarie. Si acuma uite cum o rasplateste pe judecatoarea care i-a reglat problema.

   E clar ca lumina zilei ca justitia in Romania doar indeplineste ordinele capitanului, asta-i doar o dovada in plus. Si daca asa face cu oamenii lui, sa-i fereasca Dumnezeu pe dusmani! Ca uite, saracu' Vantu deja a cedat la presiuni, de-aia l-au eliberat.. Basescu e un dictator!
   • +8 (10 voturi)    
    gindire primitiva (Vineri, 17 septembrie 2010, 7:09)

    bizonul [anonim] i-a raspuns lui .Matei

    cit de primitiv poti sa gindesti, ca sa spui astea. Sper ca totusi ai spus-o la misto.
    • -4 (6 voturi)    
     dezinteresat (Vineri, 17 septembrie 2010, 9:51)

     regele asfaltului [anonim] i-a raspuns lui bizonul

     auzi bizonule. In caz ca ai ratat, cel care a numit-o pe judecatoarea asta e chiar Basescu. Si Base numeste odata pe luna pe cate un judecator ici-colo. Oare chiar e asa de exclus, de improbabil, ca Basescu sa se intereseze asa indeaproape de numirile astea in Justitie, PENTRU ca in timp sa poata avea un oarecare control asupra justitiei? E cineva care nu vede ca el asta urmareste? Adica pot fi de acord ca o face inmod legal, ca e constitutional, ca isi construieste o baza politica. Dar ca o face in mod dezinteresat hahaha.. e ceva ce eu nu cred. Eu stiu ca pe aici sunt muti sustinatori PDL, dar oare acapararea justitiei e o chestie buna?
     • +1 (3 voturi)    
      nu se sustine (Vineri, 17 septembrie 2010, 13:11)

      sadwank [anonim] i-a raspuns lui regele asfaltului

      Dom'le, nu e logic ce spui.
      Daca Basescu a numit-o pe Stanciu (care a inchis un om al PDL-ului) nu e bine pentru ca doreste sa aiba un oarecare control al justitiei. Daca o numea pe fie-sa (sa zicem asa, ca sa luam extrema cealalta) iar nu era bine, din acelasi motiv. E ilogic.
    • +1 (3 voturi)    
     N-am fost clar (Vineri, 17 septembrie 2010, 13:51)

     .Matei [utilizator] i-a raspuns lui bizonul

     Ma gandeam eu ca trebuia sa fiu putin mai explicit, dar credeam ca titlul si ghilimelele sunt suficiente. Data viitoare pun un PS =)

     Normal ca eram ironic, reproduceam doar modul de gandire al domnilor invitati permanenti de la Antena 3 (Ciutacu & co.). Daca nu ma insel, chiar in cazul primarului din Ramnicu Valcea i-am auzit pe stimatii domni asumandu-si teoria "reglarii de conturi".

     Normal ca e o prostie, dar va garantez : stati suficient de mult cu ochii pe Antena 3 si veti auzi ce am scris eu mai sus repetat cuvant-cu-cuvant de domnii "analisti".
   • -4 (8 voturi)    
    Iar tu (Vineri, 17 septembrie 2010, 7:57)

    kiope [anonim] i-a raspuns lui .Matei

    nu esti decit o biata sluga cu simbrie.
   • +9 (11 voturi)    
    Concluzie (Vineri, 17 septembrie 2010, 8:43)

    ursache [anonim] i-a raspuns lui .Matei

    In concluzie orice decizie ia presedintele dumneata esti Gica contra.In legatura cu aberatiile pe care le sustii ar trebui sa dai cu subsemnatul.Nu poti arunca niste acuze lansate de Irealitatea TV la adresa celei mai inalte functii in stat oricit de "rosu" ai fi de manie.Cred ca fiecare mai si gandeste ce scrie si este responsabil pentru cele sustinute.
   • +2 (4 voturi)    
    Condamnarea lui Gutau a fost contrara CEDO (Vineri, 17 septembrie 2010, 9:24)

    MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui .Matei

    A se vedea arhiva Hot News !
    Cand Gutau a fost condamnat – pentru
    prima data in RECURS dupa doua achitari in fond si apel -
    am scris o postare in care evocam jurisprudenta CEDO
    in cazurile
    Spanu contra Romaniei si
    Ecbatani contra Suediei.
    Jurisprudenta CEDO e ca NU SE POATE
    DA CONDAMNARE DIRECT IN ULTIMA CALE DE ATAC DUPA
    CE ANTERIOR A FOST CONSTANT ACHITAT.
    *
    Am vrut sa reamintesc acest detaliu forumistic
    pentru ca prieten mi-e PNL uil ,
    dar si mai prieten adevarul,
    iar pedelistul Gutau a fost condamnat gresit.
    *
    Daca CEDO o să ne dea dreptate lui Gutau si mie – se cheama ca
    va fi o victorie a Hot News...al carui un forum
    se va dovedi mai competent decat
    Inalta Curte
    si Presedinta Inaltei Curti.
    *
    Sunt sigur ca toti cei care se dueleaza
    pe aici vor fi atunci mandri
    chiar daca la vremea ei
    postarea de care spun a primit
    doua voturi cu plus si 6 cu minus.
    • +1 (1 vot)    
     sensul jurisprudentei (Vineri, 17 septembrie 2010, 10:53)

     codo [utilizator] i-a raspuns lui MIHAI 2

     Ce rost mai are ultima cale de atac daca se stie dinainte ca nu se poate rasturna un vertict confirmat anterior la toate instantele inferioare? Cauza Spinu contine insa o condamnare in prima instanta iar decizia CEDO s-a bazat pe nerespectarea dreptului la aparare - faptele au fost reapreciate de Inalta Curte fara ca interesatul sa fie ascultat.
     • 0 (0 voturi)    
      Scuze - partial ! Vom vedea ! (Vineri, 17 septembrie 2010, 14:01)

      MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui codo

      Corect - inculpata Spanu suferise o condamnare la fond - deci la Gutau e si mai clar si mai evident ca s-a gresit.
      Sensul jurisprudentei CEDO nu e intotdeauna infailibil - insa aici e corect - si trebuie inteles in raport cu rigorile din Codul de procedura penala romanesc -
      orice condamnare pronuntata direct (prima oara) in recurs de catre o instanta romana
      va incalca jurisprudenta CEDO.
      Asa fiind cred ca Inalta Curte trebuia sa caseze cu trimitere...
      ...ceea ce ar fi dus la depasirea unui termen rezonabil de judecare ...hi,hi...
    • -1 (1 vot)    
     abureala (Vineri, 17 septembrie 2010, 15:40)

     un valcean [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

     De unde mah contrara CEDO?Poate esti unul din cateii lui nea gutau sau vreunul dintre "marii" avocati care l-au aparat?Las-o balta ca macane, toti valcenii cunosc matrapazlacurile fostului primar, nu mai apara tu toti infractorii...Si-asa ne-am facut de ras din cauza consilierilor locali care i-au acordat titlul de cetatean de onoare.Si vezi ca vin din urma alte dosare tot cu fanul tau, nea gutau, asa ca vezi-ti de treaba...
   • +5 (5 voturi)    
    :))) (Vineri, 17 septembrie 2010, 10:19)

    cosmin [anonim] i-a raspuns lui .Matei

    mai " logica de fier", dupa judecata ta absolut ORICE ar face basescu ar fi rau. esti definitia absurditatii. sper ca oameni de teapa ta sa dispara incet din peisaj (alege tu modul :D)
 • -3 (7 voturi)    
  E bine si cu lingaii (Vineri, 17 septembrie 2010, 7:20)

  Gigi [anonim]

  Era acum vreo 5 zile, cand l-au arestat pe Vantu, un lingau al lui Basescu pe aici. Un mare smecher care scrie el pe Hotnews delira ca s-a facut justitie, criminalul e dupa gratii. Am comentat atunci ca in cateva zile maxim va fi liber. Unde e marele autor acum? De ce nu mai da un articol cu 23358 de update-uri , cu liste negre cu astea? Vai de justitia, si de presa din Rro.
 • +9 (9 voturi)    
  Pare a fi bine (Vineri, 17 septembrie 2010, 8:32)

  aura [anonim]

  Nu-i stiu "mapa profesionala", dar nu poate fi mai rau decit cu Barbuleasca sau Bordea.
  Mi se pare un semn bun faptul ca a condamnat un primar al partidului aflat la putere. Nota 10 pentru Basescu ca nu a luat in considerare acest lucru la numire.
  De fapt mai exista un precedent; si Daniel Morar a bagat la racoare un pdlist inainte de a fi seful DNA.
  ICCJ nu se va schimba peste noapte, mai sint destui dinozauri acolo care vor bloca procesele mari.
  • -3 (3 voturi)    
   ”Nu poate fi mai rau decit cu ... Bordea ?” (Vineri, 17 septembrie 2010, 9:40)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui aura

   Referirea DIN TITLUL ARTICOLULUI
   la ”cel mai scurt interimat” .....cel al lui Bordea....
   poate fi inteleasa numai daca citesti intregul articol.
   In articol nu scrie ca Bordea ar fi fost zburat... scrie ca din ”interimar” el a fost numit acum ”definitiv” - sef al unei sectii
   (are si poza - figura lui Bordea sare deci in ochi
   oricui nu se rezuma doar la titlu).
   *
   Carevasazica ii deteshi nota 10 lui Traian Basescu doar pe baza titlului, fara sa te mai oboseti sa citesti articolul...cum ar veni...FARA SA APROFUNDEZI ...

   Ei vezi - asa se intampla si la vot !
   • +1 (1 vot)    
    Am citit, am APROFUNDAT (Vineri, 17 septembrie 2010, 12:52)

    aura [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    Bordea nu avea cum sa fie "zburat", judecatorii sint inamovibili. Una e sa fii seful ICCJ, alta e sa fii seful unei sectii.
    10 i l-am dat presedintelui in raport cu numirea dnei Stanciu, nu in raport cu toata justitia.

    Cit despre vot, n-are nici un rost sa-ti bati capul prea mult, rezultatul guvernarilor rosii-galbene-portocalii e aproximativ acelasi.
    • -1 (1 vot)    
     Ba este exact ca la vot ! (Vineri, 17 septembrie 2010, 13:45)

     MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui aura

     Te-ai luat dupa titlu si i-ai pus la un loc pe Barbulescu si pe Bordea
     Barbulescu a fost ”zburata” din functia de Vicepresedinte si a fost refuzata expres la numirea ca Presedinte
     in timp ce Bordea , dimpotriva a fost consolidat pe fuctia pe care pana ieri
     ra doar interimar..
     In plus Bordea nu a fost niciodata propus ca sef al Curtii ...deci alaturarea lui in aceeasi fraza cu madam Barbulescu nu se justifica
     decat in masura in care te-ai lasat pacalit de titlu.
     *
     A doua postare a ta confirma analogia cu
     votul...acelasi tuseu...e greu de admis ca
     ai gresit votand cu pedeleaua...asa ca te mangai spunand ca rezultatul guvernarilor
     rosii-galbene-portocalii e aproximativ acelasi...esti pe traiectoria care duce catre Partidul Poporului
  • -4 (4 voturi)    
   culmea (Vineri, 17 septembrie 2010, 10:09)

   elena [anonim] i-a raspuns lui aura

   dupa ce intr-un alt post 99% dintre portocalii le injurau pe judecatoarele care l-au eliberat pe Vantu, pe motiv ca erau femei, acum, femeia pusa de Base e exceptionala.
   • +1 (1 vot)    
    Culmea, nu stiu despre ce vorbesti (Vineri, 17 septembrie 2010, 12:57)

    aura [anonim] i-a raspuns lui elena

    N-am citit, dar nu inteleg ce legatura e intre sexul judecatorului si judecata sa.
    Am constatat ca femei judecator au bagat dupa gratii pungasi mari, chiar daca numai provizoriu.
   • 0 (2 voturi)    
    vidanjorii Irealitatii (Vineri, 17 septembrie 2010, 13:13)

    Demetra [utilizator] i-a raspuns lui elena

    Minti cu nerusinare. Niciun post portocaliu nu le-a injurat pe cele doua cucuvele eliberatoare, pt simplul motiv ca nu se injura acolo. Confunzi cu WC-urile publice Irealitatea si Antene unde vidanjorii de serviciu mananca din zori si pana-n seara propriile dejectii. Oricum , se poate spune orice despre coana Costiniu, dar nu ca este femeie.
 • 0 (2 voturi)    
  ICCJ (Vineri, 17 septembrie 2010, 11:35)

  Gabi M [utilizator]

  Bine ca s-a terminat domnia L. Barbulescu!Sper ca si acea tzatza de Pivniceru sa dispara din ICCJ si sa se duca inapoi in Moldova!!
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 septembrie 2010, 12:34)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by