Episodul doi din cazul arestarii preventive a lui Sorin Ovidiu Vantu s-a derulat miercuri, 15 septembrie, la Curtea de Apel Bucuresti. Zeci de jurnalisti si simpli gura-casca au asistat la proces. Avocatii au incercat sa convinga instanta ca arestarea preventiva este nelegala si au cerut eliberarea lui Vantu, Stoian si Turcan. Pe holuri se faceau glume pe seama invinuitului-vedeta a procesului, despre ceilalti doi nu s-a vorbit. In final, Vantu si-a expus propria pledoarie din care nu a lipsit inamicul Traian Basescu.

SOVFoto: hotnewstv

Ora 9:00 Completul condus de judecatoarea Viorica Costiniu, care urma sa judece si recursul formulat de avocati in cazul arestarii preventive a lui Sorin Ovidiu Vantu, isi incepe sedinta de judecata. Usa salii este flancata de camerele de filmat.

Ora 9:30 Instanta judeca procesul unei femei incarcerata si bolnava. Judecatoarea cere politistilor sa degajeze sala. Cativa jurnalisti misuna printre avocati si partile din procesele ce urmau sa fie deliberate. “Sa nu mai ramana nimeni in sala. Dar repede va rog, domnule politist”, spune judecatoarea pe un ton autoritar.

Ora 10:20 In fata salii de judecata isi face aparitia avocatul Marian Nazat, aparatorul ales de Sorin Ovidiu Vantu. Se plange ca sanatatea ii joaca feste. Din sala se anunta ca urmeaza sa apara si vedeta procesului. Nu se vorbeste despre ceilalti doi invinuiti.

Ora 10:40 Un avocat mai in etate diseca si el cazul arestarii preventive a lui Vantu. “Am citit dosarul. Am subliniat cu rosu pasajele in care procurorii au dreptate. Cu albastru am subliniat unde nu aveau dreptate. E destul de echilibrat in opinia mea”, asa a sunat analiza avocatului.

Ora 10:50 Acelasi avocat, mai in gluma mai in serios: “Nu pot sa inteleg cum a putut sa vorbeasca asa in interceptari. Trebuie sa fie prost, altceva nu pot sa spun. Le spun mereu clientilor mei: sunteti oameni de afaceri, nu vorbiti orice la telefon. Pana si eu, ca avocat, am grija ce spun. Daca as fi judecator, asa cum erau inainte de '89, il inchideam numai pentru prostie

Ora 11:00 In spatele Palatului de Justitie, cateva echipe de jurnalisti asteapta aparitia lui Sorin Ovidiu Vantu. "La Becali erau mai multi", spune un jurnalist. Se vehicula ca procesul va incepe in jurul orei 11, dar parintele FNI nu-si mai facea aparitia.

Sorin Ovidiu Vantu la Curtea de Apel

Ora 11:10 Cineva striga: "Vine ma! Vine intr-o Solenza Albastra, m-a sunat colegu' de la penitenciar". Toti jurnalistii sar pe garduri sa prinda un loc cat mai bun.

Ora 11:20 Apare Sorin Ovidiu Vantu, dar nu intr-o Solenza Albastra, ci intr-un VW. Omul de afaceri sta asezat pe bancheta din spate, este transpirat si are doi nasturi descheiati la camasa. Incearca sa ignore presa, dar nu poate sa nu traga iute cu ochiul spre jurnalisti.

Masina opreste si se deschid portierele. Politistul care a stat in fata, in locul din dreapta, iese si-i deschide portiera lui Vantu, dar acesta refuza sa iasa pe partea cu ziaristii. De cealalta parte a masinii, un alt politist, cu un toiag in mana, ii deschide usa lui Vantu si ii spune colegului sau "Lasa-l ma in pace!".

SOV se da jos, sta pe loc cateva momente langa masina, cu spatele la jurnalisti, si isi indreapta costumul. Cineva intreaba: "Domnule Vantu, credeti ca veti fi eliberat azi?". Omul de afaceri nu se intoarce si porneste schiopatand inspre curtea interioara.

"Bai, nu arata prea bine. Se vede ca-i bolnav", zice un jurnalist. "Stai sa vezi. Daca mai sta in inchisoare mai mult, acolo moare", raspunde altul.

Ora 11:40 Doua batrane se posteaza in fata salii de judecata: “Aici il judeca pe Vantu. Bine ii fac sa il inchida. Asa merita toti, ca numai rau ne-au facut”, spune una din batrane. Isi continua tirul de ciorovaieli.

Ora 11:50 Avocatul lui Vantu si ceilalti avocati fac un mic consiliu de razboi pe hol. Discuta stratageme, zambesc si asteapta inceperea procesului.

Ora 12:30 Sedinta urma sa fie suspendata jumatate de ora, dar lumea ramane in sala. Pe hol, chiar in fata salii in care se judeca recursul, doi magistrati care si-au terminat procesele pe ziua de miercuri fac glume. "Ce faci, omule? Ce vant te-aduce pe aici?". Cativa gura-casca se posteaza in sala. “Sa vedem si noi ce se discuta la Vantu. Acuma daca au inchis-o pe “mama FNI”, de ce sa nu-l inchida si pe “tata FNI”, isi spun zambind doi avocati.

Ora 12:40 Echipele de la televiziuni fac live-uri. Explica de ce a fost suspendata decizia si cand se va relua procesul.

Ora 13:15 Intr-o alta sala se judeca procesul celebrului interlop Nutu Camataru. Prietenii lui Nutu se bucura: “Noroc cu Vantu ca altfel erau pe noi. Asa am scapat”. Un singur jurnalist a aterizat la procesul lui Vantu fara sa fie in interes de serviciu: “Eu sunt la alt proces al meu. Am venit sa vad si eu ce se judeca. M-am gandit eu ca e Vantu”.

Vantu 5

Foto: Hotnews

Ora 13:40 Instanta trebuia sa intre in sala la ora 13. Intra rand pe rand avocatii, procurorii, grefierii. In sala sunt adusi si invinuitii. Sorin Ovidiu Vantu ia loc pe banca invinuitilor pe locul cel mai din stanga. Langa el, Ovidiu Turcan. Vantu este imbracat intr-un sacou de culoare neagra si o camasa alba. In sala este cald, umed si persista un miros greu.

Politistii sunt in alerta, urmaresc jurnalistii si atentioneaza pe oricine scoate un telefon si ar putea sa faca o poza sau sa fimeze. In sala sunt si cativa politisti sau angajati ai vreunei structuri de siguranta, sunt dati de gol de armamentul pe care il poarta la brau si care se observa lesne prin haine.

Ora 13:59 Incepe sedinta de judecata. Este prezentat cazul si avocatul Nazat isi incepe pledoaria. Isi incepe discursul cu un scurt expozeu cu citate celebre incercand sa imite pledoariile din fimele americane. Pledoaria e lunga. Invoca argumente juridice conform carora mentinerea in arest este ilegala. Invoca si starea de sanatate a clientului, dar spune ca nu formuleaza o cere de eliberare pe acest motiv pentru ca Vantu i-a interzis.

Ora 14:00 Din sala de judecata iese o batrana si bolboroseste suparata. "Am vrut sa-l vad si eu pe Vantu asta ca toata lumea face mare caz cu el. Da' e prea cald acolo si toti stau in picioare".

Ora 14:40 Un moment de respiro. Avocatul si presedinta completului fac glumite.

Judecatoarea: Tineti cont si de durata pledoariei

avocatul: Da am sa inchei in data. Cred ca m-am incadrat perfect.

Judecatoare: Judecatorul are ultimul cuvant.

avocatul zambind: Daca imi permiteti, inculpatul are ultimul cuvant.

Zambesc amandoi si avocatul isi continua prezentarea. Invoca un dosar DNA fara sa numeasca invinuitul si mai invoca si cazul lui Ovidiu Tender.

Avocatul sustine ca inregistrarile din dosar au legatura cu campania electorala din 2009: “Unul dintre candidati dorea sa stie toate miscarile pe care le facea inculpatul (n.red. SOV). La dosar sunt multe inregistrari in care apar discutii dintre inculpat si jurnalisti care nu au legatura cu cauza”.

Ora 14:55 In fata salii se aud urlete. Un batran dorea sa intre si el la proces, dar nu este lasat de politisti.

Ora 15:10 Ultima fraza din pledoaria avocatului Marian Nazat: "Nu ingaduiti sa fie inlocuita zeita justitiei cu un mascat imbracat in combinezon negru si cu un caine impuscat la picioare". In loc de aplauze, in sala se lasa linistea. In continuare isi prezinta argumentele avocatii celorlalti inculpati.

Ora 15:25 Se apropie momentul culminant, finalul procesului, poate si cateva cuvinte din partea lui Sorin Ovidiu Vantu. Un moment de respiro si amuzament. Avocatul lui Stoian, soferul lui Vantu: “Vantu este un biet sofer”, sala rade. “Scuze. Stoian este doar un sofer”, revine avocatul si incheie.

Ora 15:30 Procurorul de caz prezinta punct cu punct contra argumente. Prin prezentarea sa incearca sa demonteze punct cu punct apararea avocatilor. Presedinta completului intervine des si pune intrebari. Procurorul sustine ca inregistrarile sunt autentificate, ca toate procedurile legale s-au respectat. Explica si traseul banilor. Sustine si cum in contul unui off-shore au fost transferati 3 milioane de euro din care sume de bani urmau sa ajunga in Indonezia la Nicolae Popa.

Explica si de ce Vantu este considerat pericol social si de ce trebuie sa ramana in arest. A continuat sa ingreuneze si procesul de extradare a lui Popa. Sunt prezentate probe si argumentatiile sustinute si in procesul in urma caruia s-a decis arestarea preventiva. In final cere ca instanta sa respinga cererea avocatilor de eliberare.

Ora 16:00 Judecatoarea Costiniu le cere invinuitilor sa isi spuna ultimul cuvant. Stoian spune: “Doamna judecatoare, sunt doar un sofer”. Octavian Turcan spune ca este de acord cu prezentarea avocatului sau si explica magistratilor cum au gresit procurorii mentionand ca el este administrator al unui off-shore din Cipru si ca, potrivit legislatiei cipriote, nu exista administatori ci doar directori si ca el nu a fost directorul Comac Ltd.

Ora 16:25 Judecatoarea ii da cuvantul lui Vantu. Sala ramane in tacere. Vantu isi incepe discursul. Pixurile se agita. Nimeni nu se astepta ca el sa vorbesca. Vantu rosteste frazele tare si cu pauze. Citeaza din Faust. Il ataca pe Basescu. Vorbeste de implicarea SRI. Vorbeste prea tare. Este oprit de judecatoare. A ajuns sa tipe. Isi cere scuze. Spune ca nu si-a dat seama cat de tare vobeste. Continua. Discursul pare framantat in orele dinaintea procesului. Il apara pe Nicolae Popa, ii spune Viorel. Zecile de persoane din sala dispar, a ramas doar vocea lui Vantu. Pe final se opreste. Ar fi avut mai multe de spus. Frazele cheie spuse de Vantu:

  • Intru putin in instorie. In 2007. Referendumul de suspendare a acestui om (n.red. Traian Basescu). Vine si ma roaga sa-l sustin. Convenim impreuna o serie de principii privind modernizarea Romaniei.
  • Ma trezesc cu emisari ai domniei sale (n.red. Traian Basescu) care imi solicita nici mai mult, nici mai putin decat preluarea unei parti din grupul meu media
  • Dati-mi voie sa va dezvaluiesc modalitatea de operare a domnului Basescu. Prin intermediul Serviciului de Informatii Interne.
  • Pentru dumneavoastra, domnul Viorel Popa este un infractor condamnat la 15 ani de inchisoare. Pentru mine este un prieten care este condamnat pe acelasi tip de mecanism, total nevinovat.

Continua si isi incurca pledoaria avocatului care a incercat sa convinga instanta ca interceptarile nu au fost facute legal si a incercat sa puna in discutie autenticitatea lor: “Toate transcrierile din acest dosar sunt reale, dar cheia lecturarii acestor transcrieri o voi pune la dispozitia instantelor la judecata pe fond”, spune Vantu.

Tonul vocii scade. Caldura din sala face aerul greu respirabil. Vantu si-a incheiat discursul. Completul se retrage pentru deliberari. Avocatii se reped spre banca inculpatilor. Jurnalistii ies din sala in fuga ca sa transmita discursul omului de afaceri acum pe banca acuzatilor.

Asculta aici integral discursul lui SOV

Descarca fisierul audio in format MP3

Ora 16:20 Pret de cateva zeci de secunde, Vantu ramane in sala. Schimba cateva cuvinte cu avocatul. Politistii il conduc afara din sala. Usa pe care iese este mica si disimulata in peretele salii de judecata. Trebuie sa se aplece putin. Pleaca din sala, ajunge in masina albastra, jurnalistii inconjoara masina, fac poze si incearca sa obtina o declaratie.

Vantu 1

Ora 16:30 Pe hol, un justitiabil care era in trecere este abordat de doi jurnalisti: "Ce spuneti domnu' avocat, iese sau nu? Dati un pronostic? Puneti un pariu? Pe o sticla de sampanie ca nu iese". "La cum stiu eu cazul, 80% va fi eliberat", raspunde magistratul. Pe hol se striga: Pronuntarea! Pronuntarea!. Judecatorii amana verdictul pana joi, 16 septembrie 2010, la ora 15:00.

Nici in aceasta noapte Sorin Ovidiu Vantu nu va ajunge la resedinta de pe strada Paris, ci va ramane in arestul de la Cercetari Penale.