Ordonanta de Urgenta 82/2010, publicata recent in Monitorul Oficial, care a intrat in vigoare luni, 13 septembrie, reformuleaza prevederile OUG 58/2010, privind contributiile la asigurarile sociale pentru alte venituri decat cele din salarii: drepturi de autor, conventii civile, Persoane Fizice Autorizate. Tot luni a fost publicat in Monitorul Oficial nr.639 un Ordin al Ministerului Muncii pentru aplicarea noilor prevederi. Ce si cat va trebui platit, pentru fiecare categorie de venituri? Sorin Istrate, managing partner la Contexpert Consulting a raspuns cititorilor HotNews.ro.

Ordonanta de Urgenta 82/2010, publicata vineri seara in Monitorul Oficial, reformuleaza prevederile OUG 58/2010, privind contributiile la asigurarile sociale pentru venitul din activitati independente. Este ceea ce au incercat sa explice cei doi ministri de resort miercuri, dupa Sedinta de Guvern.

Noile prevederi se refera numai la drepturile de autor si conventii civile, pentru care vor trebui platite contributii sociale si de somaj, deci se intelege ca platile pentru asigurari de sanatate si regimul PFA sunt reglementate de legislatia anterioara OUG 58.

Ordinul Ministerului Muncii pentru aplicarea noilor prevederi din Ordonanta 82/2010 a fost publicat luni, 13 septembrie, in Monitorul Oficial nr.639 (vezi documentul aici - click pe 13)