Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat marti ca a fost nevoit sa procedeze la o noua cerere de extradare in cazul lui Nicolae Popa, ca urmare a deciziei Tribunalului Bucuresti, transmite Agerpres. Partea romana a facut acest lucru desi autoritatile indoneziene au semnat in august solicitarea de extradare.

"Noi am transmis o a doua cerere de extradare pe data de 6 septembrie ca urmare a unei decizii a Tribunalului Bucuresti Sectia a II-a Penala si urmeaza ca aceasta cerere sa-si parcurga etapele procedurale, potrivit legii indoneziene", a declarat Predoiu.

El a adaugat ca "Ministerul Justitiei este obligat sa procedeze la cererea de extradare in momentul in care este sesizat de instanta romana".

Cat priveste durata extradarii, Predoiu a sustinut ca el cunoaste etapele procedurale din Indonezia, dar ca se abtine de la orice comentarii: "Cunosc etapele procedurale din Indonezia, dar este nepotrivit sa fac speculatii cu privire la durata aplicarii unei proceduri a unui stat suveran pe teritoriul acelui stat".

Ministerul Justitiei a anuntat saptamana trecuta, dupa arestarea lui Sorin Ovidiu Vantu, ca "presedintele indonezian a aprobat, la 25 august 2010, decretul privind inceperea procedurii de extradare" in cazul lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detentie pentru infractiuni economice si retinut la Jakarta in 2 decembrie 2009.

La inceputul anului, politia din Indonezia a respins cererea de suspendare a executarii pedepsei cu inchisoarea formulata de avocatii lui Nicolae Popa, condamnat in absenta pentru fraudarea a peste 100.000 de oameni.

"Nu putem indeplini cererea inaintata de Nicolae Popa, prin intermediul celor doi avocati ai sai - Otto Hasibuan si Henry Yosodiningrat -, de a suspenda detentia, intrucat Popa nu este detinutul nostru. El este urmarit de Interpol, la cererea Politiei Romane", a declarat atunci pentru cotidianul indonezian The Jakarta Globe, detectivul-sef Com. Gen. Ito Sumardi. "Avocatii ar trebui sa-i ceara clientului lor sa se adreseze direct Interpolului, nu noua".

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut joia trecuta de procurorii DIICOT in dosarul fugii din Romania a lui Nicolae Popa si a modului in care acesta a fost ajutat sa se ascunda in Indonezia.

Procedura de extradare se face in conformitate cu legea indoneziana

Atasatul de presa al ambasadei indoneziene la Bucuresti, Widya Airlangga, a explicat pentru Mediafax cum se desfasoara procedura extradarii, conform legislatiei indoneziene:

"La acest moment procesul, procedura de extradare a cetateanului Nicolae Popa nu este incheiata. Ea continua. Pentru ca nu exista un tratat bilateral de extradare intre Romania si Indonezia, trebuie aplicata in acest caz legea nationala din Indonezia", a declarat Widya Airlangga.

"Conform legislatiei indoneziene, pe scurt procedura este urmatoarea: trebuie sa existe o cerere a politiei care se transmite Ministerului de Justitie de la Jakarta care, la randul sau, face o solicitare catre Presedinte, cel care da unda verde. La acest moment, pot confirma ca Ministerul Justitiei a transmis catre Presedintie actele necesare. Procesul continua si va asiguram ca facem toate demersurile in conformitate cu legislatia", a mai spus el, invocand articolul 39 din Legea 1/1979 privind extradarea.

Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din legislatia indoneziana in domeniu, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.