Starea de alerta din India in urma descoperirii unei bacterii rezistente la antibiotice si care s-a raspendit deja pe suprafata globului este o bomba care necesita o mobilizare generala imediata a autoritatilor sanitare, insista specialistii in boli infectioase, scrie AFP.

Dr. Patrice Nordmann de la un spital din apropierea Parisului avertizeaza ca este urgenta insitutirea unui sistem de supraveghere internationala si testarea tuturor pacientilor spitalizati, intr-un numar cat mai mare de tari. Aceste masuri au fost deja luate in Franta si urmeaza Japonia, Singapore si China, a afirmat Nordmann intr-un interviu pentru AFP.

Peste 12.000 de specialisti in boli infectioase s-au reunit intre 12 si 14 septembrie la Boston la cea mai mare conferinta anuala pe aceasta tema. Ei au concluzionat ca nu se cunoaste rapiditatea cu care se raspandeste aceasta baterie, dar ca este sigur ca aceasta va afecta un numar foarte mare de oameni.

Dr. Nordmann a comparat situatia cu "o bomba cu efect intarziat".

Pana acum cele mai multe cazuri au fost in India, Pakistan si Bangladesh. Primul caz in afara acestor tari a fost semnalat in 2007 in Marea Britanie.

Au aparut apoi cazuri si in Belgia, Olanda, Austria, Franta, Germania, Kenya, Australia si Japonia.

Bacteria produce enzima de tip "New Delhi metalo-beta-lactamaza" (NDM-1) si a fost identificata prima data in 2008, de profesorul Timothy Walsh, la un pacient suedez care fusese tratat in India.

Enzima se ataseaza de alte bacterii, pe care le face rezistente la antibiotice. Intre acestea sunt cele care produc tuberculoza, holera si infectiile urinare.