Judecatoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucuresti va face parte din completul de trei magistrati care va solutiona recursul lui Sorin Ovidiu Vintu privind arestarea sa, relateaza Mediafax, citand surse din magistratura. Viorica Costiniu, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, este sotia fostului judecator Florin Costiniu, inculpat intr-un proces pentru fapte de coruptie alaturi de senatorul PSD Catalin Voicu. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit pentru miercuri, 15 septembrie, judecarea recursului declarat de Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian impotriva deciziei de arestare luata vinerea trecuta de Tribunalul Bucuresti.

Potrivit surselor, alaturi de Viorica Costiniu se vor afla si judecatoarele Luciana Mera si Cristina Rotaru.

Mediafax a precizat ca Viorica Costiniu, presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, a avut de mai multe ori confruntari verbale cu presedintele Traian Basescu, atunci cand acesta a prezidat sedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

O decizie mult comentata data de Viorica Costiniu a fost cea din cazul omului de afaceri Puiu Popoviciu si sefilor serviciilor de informatii, DGIPI si DGA, Ilie Serban Cornel si Petru Pitcovici, retinuti in martie 2009, de catre Directia Nationala Anticoruptie. Costiniu a respins cererea DNA de arestare a celor trei.

La dosarul DNA erau si stenogramele unor interceptari, insa Costiniu a apreciat ca "veridicitatea afirmatiilor este greu de asumat" din economia dosarului: In opinia Curtii nu sunt intrunite in mod cumulativ conditiile legale exceptionale, care sa justifice o astfel de masura extrema, cum este privarea de libertate. Inculpatii sunt fara antecedente penale, cu o comportare anterioara buna, nu exista dovezi ca acestia s-ar sustrage procedurilor judiciare in desfasurare. Aducerea cu mandat a inculpatilor pentru audiere din dispozitia procurorului de caz nu a avut la baza vreun refuz anterior al vreunuia din inculpati de a se prezenta la Parchet (precizare facuta in concluziile orale de procurorul de caz). In alta ordine de idei, nu exista nicio proba ca lasarea in libertate a vreunuia dintre inculpati ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica sau ar impieta normala desfasurare a procesului penal. In declaratiile date, inculpatii au precizat ca se pun la dispozitia organelor judiciare si au disponibilitatea sincera pentru aflarea adevarului".

  • Citeste aici cum judecatoarea Viorica Costiniu, in conflict cu DNA, a dispus eliberarea inculpatilor din dosarul DGIPI - Baneasa Investment.

Viorica Costiniu este sotia fostului judecator Florin Costiniu, inculpat intr-un proces pentru fapte de coruptie alaturi de senatorul PSD Catalin Voicu si de oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu.

Florin Costiniu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala din cadrul ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influenta.

Luni, Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit pentru miercuri, 15 septembrie, judecarea recursului declarat de Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian impotriva deciziei de arestare luata vinerea trecuta de Tribunalul Bucuresti.

Sorin Ovidiu Vintu a fost arestat, pentru 29 de zile, impreuna cu Octavian Turcan si Alexandru Stoian, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, in dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani inchisoare in dosarul FNI.

Cei trei sunt acuzati ca i-au trimis lui Nicolae Popa diverse sume de bani in Indonezia, ajutandu-l astfel sa se sustraga de la executarea pedepsei.

Costiniu, dorita de Chiuariu la Ministerul Justitiei, in 2007

In aprilie 2007, HotNews.ro scria ca ministrul justitiei din acea perioada, Tudor Chiuariu, dorea sa-i aiba in aparatul ministerial pe Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, si pe judecatoarea Viorica Costiniu, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania.

Costiniu s-a aflat pe pozitii antagonice cu fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Contactata de HotNews.ro, Viorica Costiniu a declarat atunci ca nu va accepta sub nici o forma sa ocupe o functie in aparatul guvernamental. "Eu sunt judecator. Mai presus de functia de judecator nu exista nimic. Ministeriabilii vin si pleaca, dar noi ramanem si, de fapt, noi suntem cei care facem reforma", a afirmat Costiniu in aprilie 2007.