Prefectii francezi au primit de la Ministerul de Interne o circulara in care li se spunea ca demolarea taberelor de tigani este "o prioritate". Ministrul imigratiei, Eric Besson, a spus saptamana trecuta la Bucuresti ca in aceasta actiune a guvernului francez nu se tine cont de etnie sau nationalitate. Luni, potrivit Le Figaro, ministrul Besson sustine ca nu stia despre circulara Ministerului de Interne.

Franta a incercat, in ultima vreme, sa-si apere politicile privind tiganii in fata celorlalte tari europene, in fata eurodeputatilor si a autoritatilor de la Bucuresti. Numai ca zilele trecute, un ziar francez publica o circulara a Ministerului de Interne adresata prefectilor prin care li se recomanda sa demoleze "cu prioritate" taberele de tigani.

Documentul este datat 5 august 2010 si este semnat de Michel Bart, directorul de cabinet al ministrului de Interne. El mentioneaza in repetate randuri tiganii ca o prioritate distincta de "itineranti" despre care este vorba intr-o circulara anterioara. "Le revine prefectilor din fiecare regiune sa dispuna actiuni sistematice de demolare a taberelor ilegale, cu prioritate a celor de romi", se arata in textul publicat de ziarul Le Canard Social.

Circulara mai arata ca "operatiunile incepute in 28 iulie impotriva taberelor ilegale de romi nu au dus decat la un numar prea limitat de repatrieri", in conditiile in care Nicolas Sarkozy a fixat un numar de 300 de tabere ilegale care "ar trebui evacuate in decurs de trei luni, cu prioritate cele de romi". "Prefectii se vor asigura, in zona lor de competenta, de realizarea minimala a unei operatiuni importante pe saptamana (evacuare, demolare, indepartarea de pe teritoriul francez), cu prioritate in ceea ce-i priveste pe romi", mai arata documentul citat. In el se mai recomanda prefectilor sa "stabileasca fara intarziere masurile juridice si operationale pentru a ajunge la obiectivul propus".

In ciuda acestor evidente, Besson a spus atat la Bucuresti, cat si in fata altor parteneri europeni, ca Franta "n-a luat masuri specifice indreptate impotriva romilor" si a incercat sa explice ca atat demolarile de tabere, cat si programele din bani europeni nu vizeaza o etnie, pentru ca Franta nu recunoaste minoritatile.

Potrivit Le Figaro, luni dimineata ministrul imigratiei a spus ca nu stia nimic despre circulara, pentru ca nu este el destinatarul, si nici nu trebuia sa stie nimic pe aceasta tema.