Romanii vor de la nemti miliarde, ca despagubire de razboi. Partidul Stangii - Die Linke din Germania ii sustine

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 18:41 Actualitate | Esenţial


Nevoia te face inventiv, spune un proverb german. Iata ca, incoltit de criza, statul roman cauta solutii neasteptate de umplere a gaurilor de la buget. Solicitarea de clarificare a datoriilor de razboi germane fata de Romania este initiata de o institutie non-guvernamentala. Insa pare greu de exclus interesul statului roman in acest demers. In discutie sunt 1,126 miliarde de marci ale Reich-ului german (cca 4,2 miliarde euro). In presa, s-ar vehicula sume intre 18,8 si  99 mld. euro, la care s-ar ridica, intre timp, datoria germana fata de statul roman. Partidul Stangii (Die Linke) a depus in 2 septembrie o "mica cerere" de clarificare a problemei, la Bundestagul german.

Inregistrata cu numarul 17/2849 din 02.09.2010, solicitarea este facuta in 31.08.2010, la Berlin, de Dr. Gregor Gysi, in numele parlamentarilor Ulla Jelpke, Jan Korte, Christine Buchholz, Niema Movassat, Petra Pau si al fractiunii politice a Stangii. Gregor Gysi este avocat si, din 2005, seful fractiunii Die Linke din Bundestag. Titlul cererii de clarificare este "Posibilele responsabilitati financiare ale Bundesrepublik Deutschland fata de Romania in urma tratatului de clearing din 1939".

Tratatul mentionat a fost semnat la 23 martie 1939, intre Reich-ul german si Regatul Romaniei, se spune in cererea adresata Bundestag-ului. Tratatul prevedea "livrarea reciproca de produse agrare, industriale, ca si de materii prime". "Cu toate declaratiile de intentie stipulate in articolul 1 al Tratatului, n-ar fi fost nici pe departe realizata o echilibrare a schimburilor economice reciproce, fapt datorat prioritatilor economiei germane de razboi".

"Conform unei evidente a Ministerului de Finante al Reich-ului, indatorarea germana rezultata in urma acestui proces de clearing se ridica la 1 septembrie 1944 la 1,126 miliarde de Reichsmark". Din punctul de vedere al solicitantilor "Romania inca ar putea avea astazi o pretentie de plata a acestei sume".

Intr-o intrebare anterioara adresata de deputata Ulla Jepke (Die Linke), Bundestagul german ar fi raspuns, in 16 august 2010 (17/2775), ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial pretentiile reciproce au fost soldate in mod curent si soldurile au fost evidentiate "fara a se avea in vedere fundamentele lor de drept". Din punctul de vedere al conducerii de stat germane, Romania ar fi renuntat, prin Tratatul de pace de la Paris din 10 februarie 1947, "la toate pretentiile fata de Germania si cetatenii germani, de pe vremea celui de-al doilea razboi mondial".

Din punctul de vedere al petitionarilor, "clauza de renuntare (art. 28) din Tratatul de la Paris se referea la pretentiile existente la data de 8 mai 1945, cu exceptia celor care deriva din tratate incheiate inainte de 1 septembrie 1939¬. In argumentare se invoca sentinta Curtii Federale de Justitie din 31 ianuarie 1955, II ZR 136/54. "De ce, dupa parerea conducerii de stat germane, ar cadea un tratat de colaborare economica germano-roman, incheiat deja in martie 1939, sub incidenta clauzelor de renuntare, ale Tratatului de la Paris?", se intreaba petitionarii.

Aceasta este intrebarea nr. 4, din sirul de 9 intrebari la care fractiunea Die Linke solicita raspunsuri si argumente de la Bundestagul german. Solicitantii invoca si faptul ca ar fi in posesia unui document formulat de un ONG romanesc numit "Institutul pentru relatii economice" (Institut fur okonomische Beziehungen) din 29 iunie 2010, adresat Ministerului Federal al Finantelor. Din acest document ar reiesi ca  banii datorati Romaniei n-ar trebui vazuti "nici ca pierderi de razboi si nici ca generati de vreo intelegere din timpul razboiului".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7435 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Titlu (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 19:00)

  Peter [anonim]

  Doamna Rockhoff, titlul nu reflecta realitatea. Nici in text nu mentionati vreo cerere a romanilor adresata germanilor. In plus, asa cum rezulta din problema, nu ar fi vorba de despagubire de razboi, ci, eventual, de plata unei datorii.
  • -2 (2 voturi)    
   Vezi ca e domn (Duminică, 12 septembrie 2010, 16:11)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui Peter

   .
   • +1 (3 voturi)    
    Cica este doamna - Chokotoff - "ziarista" (Duminică, 12 septembrie 2010, 17:46)

    Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui releu

    Uneori are si opinii -din cele mai diverse, adesea formate cu o crasa lipsa de informare si de cultura generala.
    • +1 (1 vot)    
     se vand palariile la nbg? (Duminică, 12 septembrie 2010, 19:12)

     dani [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

     "cica" asta mi se pare cunoscut. Oare cati ani tine o ranchiuna?
     • +2 (4 voturi)    
      alo, hotnews! (Duminică, 12 septembrie 2010, 23:41)

      Filimon Andrei [anonim] i-a raspuns lui dani

      am ajuns ca la tricolorul, autorul se mascareste cu cititorii! :)

      alo, madam dani,

      1. Statul roman (in inertia tipica) chiar NU a intreprins niciun demers in privinta asta. Cel putin nu pana acum. Dezinformati.

      2. Nu e vorba despre datorii de razboi. Dezinformati.

      3. Eu nu am auzit ca Linke sa ii "sustina" pe romani, ci doar ca a solicitat clarificari. Dezinformati.

      4. Cum dreaq, Linke care vrea sa mareasca banii de HarzIV, deci cauta fonduri, sa sustina asa ceva? Pentru cineva care nu a auzit de d'alde Gysi, Linke astia par niste oameni seriosi (si nu sunt). Dezinformati.

      4. Dezinformati (in general).

      Nu mai scrieti. Mai cititi. Carti, eventual.

      O zi buna in continuare.

      PS: sunteti inclusa in programul HarzIV sau doar mi se pare mie? Mor de curiozitate!

      Mai Hotnews, de ce nu puneti dom'le un sistem d'asta de plusuri/minusuri si la articole?
      • 0 (2 voturi)    
       felicitari Filimon Andrei (Luni, 13 septembrie 2010, 10:26)

       Ron [anonim] i-a raspuns lui Filimon Andrei

       Am si aeu aceasta impresie. Aberatiile autorarei sunt cumplite. Isi da cu presupusul duap 2 fraza citite pe internet. De la simpla precizare in acel trata, car ar intra o luna dupa ratificare in vigoare, ea crede ca nu a fost ratificat... De monitorul oficial nu o fi auzit. Isi da cu parerea, ca poate ii mai creste ratingul pe aici... 2 iunie 1939 a fost publicat in monitor.

       Nici nu traduca corect. "DIE LINKE" Este simplu tradus "Partidul "Stanga" Stangii cu 2 de íi insemana altceva...poate un mod de gandire al autoarei
       • +1 (1 vot)    
        cu stangul in dreptul (Luni, 13 septembrie 2010, 13:16)

        dani [anonim] i-a raspuns lui Ron

        Partidul "Stangii", cu folosirea
        genitivului, s-a incetatenit in presa romana, desi numele in germana e
        la nominativ. Chiar si MAE il numeste asa, in listarea partidelor
        parlamentare din Germania.
        http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:aCJqxKj6z24J:bonn.mae.ro/index.php%3Flang%3Dro%26id%3D61556+%22partidul+stangii%22&cd=19&hl=de&ct=clnk&gl=de
        • 0 (0 voturi)    
         Tema capsunii (Luni, 13 septembrie 2010, 21:03)

         Dacian [anonim] i-a raspuns lui dani

         Se pare ca autoarea a trecut de la subiecte capsunaresti (de sezon) de dispora la genitivul incetatenit.


         Este toamna si nu sunt fructe
 • -5 (7 voturi)    
  nu sunt deacord (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 19:03)

  dacianus [anonim]

  Cred ca titlul nu este pus bine, eu unul , roman fiind , nu sunt deacord sa cerem acesti bani nemtilor.Pentru ce sa-i luam ,sa se lafaie iar guvernantii, sa-si creasca averea vreun smecher,Mai bine si-ar pune mintea la contributie Boc sa faca bani pt stat din munca nu din cerseala
  • +4 (4 voturi)    
   Bani pentru suprastructura (Duminică, 12 septembrie 2010, 15:36)

   Gorge [anonim] i-a raspuns lui dacianus

   Dece sa nu ne recupeream creantele? Banii ar putea fi investiti direct in RO de catre Germania
  • +1 (3 voturi)    
   O sa vezi cate minusuri primesti.. (Duminică, 12 septembrie 2010, 18:17)

   Inna [anonim] i-a raspuns lui dacianus

   .. ca nu stiu eu de ce.. insa cand cineva zice ceva de genul "mai bine muncim decat sa visam la cai verzi pe pereti" si alte cele.. imediat este sanctionat!
   Eu nu zic, ca daca intradevar se demonstreaza ca totul este adevarat, si aceste datorii sunt reale, parerea mea este sa nu faca imprudenta sa plateasca vreodata "chash" . Ca chiar ajung in gaurile negre ale bugetului, sau in buzunarele unora. Adica.. in eter.
   Cel mai bine pentru toti ,ar fi ca, in contul acestor datorii, Germania sa investeasca aici ..in orice au chef. Ca este nevoie peste tot . De la infrastructura, educatie, justitie, politie, .. si pana la mentalitate.
   Atatea zeci de ani ni s-a cultivat o lipsa de respect crasa fata de munca, fata de educatie, fata de justitie ( bine, ca acum nu prea este..) , chiar fata de aceasta tara unde ne-am nascut, incat cred ca avem nevoie de cineva care sa ne reinvete ce inseamna toate aceste notiuni elementare.
   Fara de care este tare, tare greu sa progresam. .
   • +2 (2 voturi)    
    Da ma, capata minusuri ... (Luni, 13 septembrie 2010, 7:46)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Inna

    ... da' nu pt. motivele ce le zici matale, ci pt. atitudinea generalizat negativa. Si pt. ca e pe langa subiect. El deja zice ca lui nu-i trebuie pielea ursului din padure, cand inca nici nu e clar daca exista un urs, daca s-a intreprins ceva pt. a-l prinde, daca avem vreo sansa sa-l prindem etc. Priceput-ai?
 • -1 (3 voturi)    
  Dã doamne. (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 19:20)

  papa [anonim]

  Deja ai nostri politicieni sau inscris pe liste,sã vezi atunci licitatii pentru a face, nimic, bineinteles in folosul poporului.
 • -4 (6 voturi)    
  Nu de la Germania, ci de la Rusia ! (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 20:26)

  Liviu [anonim]

  O delegatie romaneasca, de la BNR, MAE, MF si de la o Societate Civila din Romania au fost saptamana trecuta la Moscova si au descoperit acte in arhivele fostului CAER, care schimba complet datele problemei. Romania nu va incasa nimic de la Germania, ci (poate !) de la Rusia ! De ce ? Fiindca Germania s-a obligat prin tratatul de unificare din 3 octombrie 1989 dintre Helnuth Kohl si Gorbaciov sa achite TOATE datoriile facute de Germania anterior unificarii (1989), indiferent daca datoriile sunt ale fostului DDR sau ale fostei Germanii de Vest, catre Uniunea Sovietica. Or Federatia Rusa a preluat toate obligatiile si beneficiile fostei URSS, asa ca Romania trebuie sa se puna bine cu Kremlinul daca vrea sa mai incasesze ceva de pe urma acestei tranzactii aparute din senin !
  • +1 (3 voturi)    
   Abertatie (Duminică, 12 septembrie 2010, 15:50)

   Dodo [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   Asa ceva izvoreste doar din prostie sau speculatie. Un asemenea tratat nu exista. Este chiar dureroasa prostia si incultura sa dai curs la asemenea prostii. Chiar as fi curios prin care tratat s-a semant asa ceva!

   Trataul de unificare 2+4 a reglementa alte aspecte dar desgiur nu aceasta aberatie cumplita. Ar fi bine sa te mai documentezi.
  • +3 (3 voturi)    
   Trataul 2+4 (Duminică, 12 septembrie 2010, 16:59)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   Afirmatia Dvs. este falsa. Trataul 2+4 de unificare nu prevede o asemena clauza. Nu are sens sa dam curs unor speculatii aberante.
  • 0 (0 voturi)    
   Moscova ? (Duminică, 12 septembrie 2010, 18:16)

   Rodica [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   Am mai auzit ca rusii ar fi facut o oferta Romaniei, prin care ei ar vrea sa plateasca acesti bani la BNR si apoi sa se bata ei cu nemtii. Acum aud de la o prietena, care lucreaza la MAE, ca rusii au semnat deja un protocol cu delegatia romaneasca. De ce MAE nu comunica nimic oficial ?
  • +2 (2 voturi)    
   cONFUZIE (Duminică, 12 septembrie 2010, 18:20)

   EU [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   Liviu draghe, CE SPUI MATALE e vorba de creantele(datoriile)catre URSS
 • -2 (4 voturi)    
  Ne mai dam o tura? (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 20:30)

  kolo [anonim]

  Hotnews si ceilalti "patrioti" ne mai jucam duminica si de saptamana viitoare reveniti cu picioarele pe pamant. E bine asa, domnule Rockhoff?
  • +1 (1 vot)    
   problema ratificarii contractului (Duminică, 12 septembrie 2010, 16:02)

   de la autoare [anonim] i-a raspuns lui kolo

   Aici nu-i vorba de patriotism, ci de o presupusa datorie a statului german pentru un contract incheiat cu Romania inainte de 1 septembrie 1939, deci neintrand sub incidenta prevederilor Tratatului de Pace din 1947.
   Problema este insa ca datele acestui tratat par a fi fost preluate ca informatie din Internet.
   http://www.forost.ungarisches-institut.de/pdf/19390323-1.pdf -e o sursa neoficiala, ce mentioneaza doar in subsol sursa oficiala.
   Sa zicem ca luam acest document din Internet drept "bun": la pct. 5 se prevede faptul ca acest contract de clearing semnat la 23.03.1939 INTRA IN VIGOARE LA O LUNA DUPA CE VA FI FOST RATIFICAT.
   Daca si cand a avut loc ratificarea, nu stim. Poate ca dupa 01.09.1939, iar atunci problema se rezolva quasi de la sine, Romania nu mai poate emite nici un fel de pretentii. Sau poate stiu altii ce si cum, mai concret.
   Interesant mi se pare ca aceia care au lansat problema in presa romana, sau au depus interpelarile in Bundestag, nu mentioneaza deloc acest aspect, al RATIFICARII.
   • 0 (2 voturi)    
    Intrebare aberanta (Luni, 13 septembrie 2010, 10:20)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui de la autoare

    Se pare ca aceasta intrebarea izvoraste din lipsa de cunostinte de drept.

    "Tratat asupra promovării raporturilor economice între Regatul României şi Reichul German " a fost publicat in
    Mointorul oficial pe date de 2 iunie 1939.
   • 0 (2 voturi)    
    O PERSOANA NU POATE DEPUNE INTERPELARI (Luni, 13 septembrie 2010, 10:21)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui de la autoare

    alta dovada de lipsa de cunostinte. o persoana fizica nu poate depune interpelari!!!!

    este chiar jenant cum oameni fara pregatiri deduc una sau alat din degetul mic(editat de HotNews.ro)
 • 0 (0 voturi)    
  Lamuriri (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 21:19)

  Radu Golban [anonim]

  1) "solicita raspunsuri si argumente de la Bundestagul german" / NU - solicita raspuns guvernului german.
  2) Suma vehiculata in presa este corecta: a fost socotita suma initala de 1,126 mld RM in Euro (4,2 mld Euro) + 2,5% pe an dobanda. Acest procentaj a fost aplicat datoriilor in Conferinta de la Londra 1953 ptr. datroiile Germaniei. Dar ar putea fi socotita si o dobanda de 4% precum a fost propusa de ultimul guvernator al Reichsbankului, Walther Funk pentru consolidarea datoriilor in cliring.
  • +1 (1 vot)    
   precizari (Duminică, 12 septembrie 2010, 17:06)

   dani [anonim] i-a raspuns lui Radu Golban

   1)textul german (al Linke) se refera la cererea de raspuns si argumentarea acestuia, mai recedeti-l.
   2) suma vehiculata in presa e bazata pe niste calcule deocamdata speculative. Nu se are in vedere un element esential in lamurirea problemei, si anume daca contractul din 23.03.39 a fost sau nu ratificat, dupa cum se mentioneaza la pct. 5. Doar la o luna dupa ratificare sontractul intra complet in vigoare. Daca ratificarea n-a avut loc sau a avut loc dupa 1.9.39, contractul nu mai e "antebelic". Dupa lamurirea acestui punct de start si confirmarea lor oficiala germana, se poate merge eventual mai departe. Eins nach dem Anderen, cum zice neamtul.
   • -1 (1 vot)    
    Firesc ca acest detaliu a fost demult lamurit (Luni, 13 septembrie 2010, 10:17)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui dani

    "Tratat asupra promovării raporturilor economice între Regatul României şi Reichul German " a fost publicat in
    Mointorul oficial pe date de 2 iunie 1939.
  • 0 (0 voturi)    
   Tu esti acel Radu Golban, cel cu datoria ? (Duminică, 12 septembrie 2010, 18:12)

   Mario [anonim] i-a raspuns lui Radu Golban

   Daca tu esti acel Radu Golban, atunci te intreb: de ce nu ai fost si tu cu delegatia romaneasca la Moscova, saptamana trecuta ? Asa inteleg eu din ce spune mai sus Liviu. Daca nu te-au luat pe tine la tratativele de la Moscova inseamna ca te-au scos din carti. Sau nu esti tu autorul descoperirii si atunci de ce te dai drept cine nu esti ?
   • -1 (1 vot)    
    Fantasme (Luni, 13 septembrie 2010, 10:15)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui Mario

    Eu nu ma dau drept cine nu sunt. Autorii ideii "Moscova", au venit la mine in vizita pentru a primi informatiile necesare, dovezi de arhive etc. O asemenea vizita la Moscova nu a avut loc si nu va avea loc. Fie ca este o vizita privata a lui Eugen Anca, care in jargon de abureala va spune ca a fost poate chiar la vanatoare cu amicii ;;) din kremlin ...bla bla bla. Ideia "Moscova", este o aberatia unor smecheri care doresc sa-si mai asigure un banut. Nu trebuie sa-i luam in serios. Firesc ca in RO la tot coltul tot prostul crede ca cine stie ce vor Rusii, cand acel Anca vine cu informatii de la mine si spune ca sunt de la Rusi.
 • -1 (1 vot)    
  NU ESTE DEPSAGUBIRE DE RAZBOI (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 21:27)

  Radu [anonim]

  Autoarea ar face bine sa citeasca cu atentie ca lamurirea soldului din realtiile comerciale NU este o despagubire de razboi.

  Daca banca va cere sa platit imprumutul inapoi, solicita DESPAGUBIRI del Dvs. sau doar lamurirea contului?????

  Casa de compsentaie "Deutsche Verrechnungskasse" a tinut evidenta tuturor relatiilor in cliring, care a fost modelul comercial in acea perioada!!!
 • 0 (0 voturi)    
  nu mai (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 23:33)

  crystal [anonim]

  Nu mai cred in minuni!nu avem noi asa noroc!Si daca totusi vom primi banii astia,ei ajung pe cai neotrodoxe tot la...stiti voi unde....voi ce credeti???Va pup pe potrofel!
  • +5 (5 voturi)    
   DEMNITATE SI TRATATIVE (Duminică, 12 septembrie 2010, 12:04)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui crystal

   Romania nu are dece sa se ascunda - cu demnitate in calitate de partener european trebuie sa negocieze cu Germania toate aspectele. O discutie intre prieteni poate rezolva multe!!!
   • +1 (1 vot)    
    comunismul si nazismul (Duminică, 12 septembrie 2010, 14:17)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui Ion

    nu au fost ideile romanilor,
    tot felul de nebuni au trecut pe aici cu teoriile lor si ne considera vinovatzi de tot felul de chestii,

    vrem banu' !
 • -6 (6 voturi)    
  Good luck with that one (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 23:39)

  Toma Necred. [anonim]

  Would anybody really listen to this one? Get real.
  • +5 (7 voturi)    
   bai (Duminică, 12 septembrie 2010, 12:14)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Toma Necred.

   mai terminati cu englezismele astea !
 • 0 (0 voturi)    
  Oo ... asta de unde a mai iesit? (Duminică, 12 septembrie 2010, 1:30)

  Gica [anonim]

  Banii mentionati (care oricum nu se vor misca niciodata) la cine ar trebui sa ajunga? (nu-mi spuneti ca la stat) Vreau sa zic, cineva si-a amintit totusi de ei...

  Si cine i-a cerut inapoi? ca nu e limpede deloc, care romani?
 • -2 (6 voturi)    
  Pomana (Duminică, 12 septembrie 2010, 5:58)

  Inchizitorul [anonim]

  Iar romanii datoreaza dacilor 99 saci cu aur.
  Gubenantii romani cauta pomana peste tot, pe la UE, FMI. Acum au gaselnitza asta, te umfla rasul.
  • +4 (6 voturi)    
   Lamurire (Duminică, 12 septembrie 2010, 11:58)

   tom [anonim] i-a raspuns lui Inchizitorul

   Daca datorezi bancii bani, este o rusine ca banca sa someze palta???? Este vorba de contracte din relatii comerciale NU de despagubiri. Sunt banii Romaniai si a poporului.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 septembrie 2010, 9:14)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Un interes al dreptatii (Duminică, 12 septembrie 2010, 12:01)

   Sanda [anonim] i-a raspuns lui

   Partidul "LINKE" detine 12% din mandatele parlamentului german. Este o rusine pentru Romania, sa mai puna la indoiala efortul unei reputabile fractiuni parlamentare. Dece trebuie mereu sa existe un interes pentru a lamuri o problema a dreptatii!!!
   • 0 (0 voturi)    
    stanga = e de rau (Duminică, 12 septembrie 2010, 21:07)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Sanda

    Pentru ca-i de stanga. Adica sunt comunisti. Ai vazut vreodata dreptate la comunisti? Eu nu. Aia fara interes/spaga/mita/PCR(pile cunostinte si relatii) nu misca nimic.
    • 0 (0 voturi)    
     A NU SE CONFUNDA STANGA GERMANA (Luni, 13 septembrie 2010, 10:07)

     Toni [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

     A nu se confunda stanga germana cu comunismul in RO. Atata timp cat un partid este in parlamentul german si parlamentaraii au depus un juramant si acest partid are 12% din toate mandatele nu avem voi sa-l suspectam in maniera balcanica
 • 0 (0 voturi)    
  ce soc pentru romani ! (Duminică, 12 septembrie 2010, 9:33)

  gigi [anonim]

  cum sa indraznim ?
 • 0 (0 voturi)    
  DATI-NE BANU'.... (Duminică, 12 septembrie 2010, 10:56)

  ALBEANU [anonim]

  Cred ca acesta este unul din motivele pentru care mari firme germane nu au investit bani in Romania (mai putin industria aut care poate fi relocata foarte repede)!
 • +1 (1 vot)    
  RETROCEDARI DA - SOLD NU??? (Duminică, 12 septembrie 2010, 12:08)

  Sorin [anonim]

  Romania postcomunista a impus retrocedarea integrala a proprietatiilor nationalizate in anii '40. Cum sa explici insa, ca Guvern, ca inlaturarea nedreptatii comuniste se rezuma doar la retrocedari si nu si la lamurirea relatiilor comerciale cu Germania???
 • +5 (5 voturi)    
  titlul mai corect ar fi fost... (Duminică, 12 septembrie 2010, 12:24)

  egroeg [anonim]

  nemtii le datoreaza romanilor miliarde...dat fiind ca vorbim de o datorie izvorata dintr-un contract pe care romanii l-au respectat si in urma caruia au platit, la randul lor, cu varf si indesat,atat material cat si istoric.
 • 0 (0 voturi)    
  initiativa - bani (Duminică, 12 septembrie 2010, 12:25)

  anamaria [anonim]

  initiativa este deosebita si ar repara nedreptatile savarsite fata de tara noastra dupa al II-lea Razboi Mondial, bravo celor care au avut curajul sa o lanseze. Din pacate Romania nu este Rusia si ma tem ca se va finaliza in liniste si pace fara nici un rezultat. Rolul unei tari mici si bogate este sa fie mulsa de marile puteri. Vezi tezaurul!!!
 • -2 (2 voturi)    
  Cati romani sunt prosti? (Duminică, 12 septembrie 2010, 12:49)

  mircea [anonim]

  Cred ca articolul a fost scris ca sa se verifice cati romani sunt prosti si asteapta minuni in loc sa puna mana pe treaba,sa munceasca ca sa-si castige existenta.Inainte si in timpul razboiului,in Romania intreprinderile erau private,deci daca nemtii au vre-o datorie ,au fata de un proprietar al acelor timpuri.In rest cred ca lucrurile trebuie lasate asa cum sunt.Cat am pierdut noi,cat au pierdut nemtii,nu mai conteaza.Asa a fost timpul si istoria nu merita intoarsa,cu toate ca uneori am vrea asta,pengtru-ca ne este greu sa remediem niste greseli de acum 60 de ani.
  • 0 (0 voturi)    
   Mentalitate de sluga (Duminică, 12 septembrie 2010, 15:43)

   Ion Slugarnicul [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Chiar ai citi si te-ai documentat ca sa iti dai asa usor cu parerea? Acest sold TOCAMI prin munca oamenilor simpli ca si t tine s-a generat? Daca vrei sa fi sluga, nu te opreste nimeni. Este vorba de obligatiile RO de furniza Germaniei produse agricole, minereuri, petrol etc. Soldul a fost evnidentiei de Banca Centrala a Germaniei pe urma tranazactiilor economice.
 • +1 (1 vot)    
  De retinut... (Duminică, 12 septembrie 2010, 13:02)

  aldan [anonim]

  Cred ca ar trebui sa ne amintim ca, destul de recent, Romania a restituit unei tari nordice (nu imi amintesc precis acum care si nu vreau sa gresesc) o datorie contractata de statul roman IN 1928 de 92 milioane euro! Ca atare nu vad de ce nu s-ar putea discuta si de aceasta datorie, in masura in care exista documente valabile, chiar daca este vorba de cel mai puternic stat european la ora actuala.
 • -2 (2 voturi)    
  Dar cu datoria Irakului (Duminică, 12 septembrie 2010, 14:11)

  gigi [anonim]

  Dar cu datoria Irakului cum a ramas, prin 2000 era la PROTV Calinescu care facea tamtam ca avem de luat bani grei din Irak, datorii de pe vremea lui Ceausescu...a venit razboiul, l-au casapit si pe Saddam... a mai platit cineva ceva??? Acum n-au ca e dupa razboi, atunci n-aveau ca era embargou american.

  O sa va dea germanii si Merkel una peste ochi, ce miliarde.... vrabia malai viseaza
 • -4 (4 voturi)    
  apropo de despagubire (Duminică, 12 septembrie 2010, 14:32)

  the [utilizator]

  nu uitati sa cereti si de la amerecanii de sus ... bombardamentele de la Bucuresti si Ploiesti ... pai ce, alea sunt mizilic ???
  sa iasa cu leul !
  Rromania Rrules Bules !
  • +2 (2 voturi)    
   NU SUNT DESPAGUBIRI (Duminică, 12 septembrie 2010, 15:44)

   Toni [anonim] i-a raspuns lui the

   Este doar vorba de lamurirea soldului din relatiile comerciale si nu de despagubiri. Cum ar fi sa te documentezi inainte de a da curs la tot ce iti vine la gura?
 • 0 (0 voturi)    
  f. interesant (Duminică, 12 septembrie 2010, 18:16)

  MANOLE [anonim]

  Trebuie verificat ! Este f. posibil ca sa aiba dreptate ! In practica internationala sunt multiple cazuri de continuare a acordurilor incheiate inainte de 39, inclusiv a obligatiilor rezultate ! A se vedea practica Curtii internationale de Justitie !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by