Primaria Municipiului Bucuresti si Fundatia Vier Pfoten au semnat vineri protocolul de sterilizare a cainilor fara stapan din Bucuresti, operatiile au fost deja incepute, reprezentantii fundatiei precizand ca "isi propun sa sterilizeze in medie 70 de caini pe zi", transmite Mediafax.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, activitatea de sterilizare se va desfasura in adapostul din Theodor Pallady, unde reprezentantii Vier Pfoten vor primi jumatate din spatiul existent, inclusiv o sala de operatii.

"Reprezentatii Vier Pfoten vor suporta materialele, medicamentele, aparatele si forta de munca din fonduri proprii pe toata durata proiectului", a declarat presedintele Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu.

De asemenea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a precizat, la semnarea protocolului, ca municipalitatea garanteaza ca angajatii, contractorii si subcontractorii, care se vor ocupa de actiunile de sterilizare, nu vor initia "actiuni de ucidere, maltratare sau otravire" a animalelor fara stapan.

Totodata, cainii sterilizati vor fi marcati prin aplicarea unui crotal de culoare albastra la ureche, acestia fiind inregistrati intr-o baza unica de date.

Atat reprezentantii municipalitatii, cat si ai fundatiei au solicitat la incheierea protocolului sprijinul cetatenilor pentru implementarea acestui proiect si au precizat ca solicitarile din partea bucurestenilor se primesc la numarul de telefon 021.311.25.98.

UPDATE - Actiunea va fi coordonata de Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) si, potrivit primarului general Sorin Oprescu, campania de sterilizare va incepe cu sectorul 6, informeaza Agerpes.

"Banii vin din bugetul primariei si sunt suficienti pana la sfarsitul acestui an pentru aproximativ 100.000 de caini", a afirmat edilul sef al Capitalei, care a mentionat ca pe un singur caine cheltuiala se ridica la aproximativ 68 de lei, iar numarul cainilor aflati in strada este de aproximativ 38.000 - 45.000.

La randul sau, directorul ASPA, Robert Lorent, a sustinut ca, deocamdata, se va actiona cu un numar restrans de echipe de interventie, in aceasta perioada urmand sa se infiinteze si Politia veterinara.

Caini care nu sunt agresivi vor fi deparazitati, sterilizati si vaccinati, dupa care vor ajunge din nou in strada. Potrivit lui Lorent, pentru adapostirea cainilor fara stapan in sunt doar 250 de locuri in Capitala, in conditiile in care numarul lor este de peste 30.000.