Tribunalul Bucuresti a hotarat, vineri, ora 01.40, sa dea curs cererii procurorilor si sa hotarasca arestarea pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vantu, Octavian Turcan si Stoian Alexandru. Dupa aflarea sentintei, SOV s-a adresat judecatoarei strigandu-i "rusine doamna, rusine", iar jurnalistilor le-a transmis "ca asistam la cea mai neagra perioada din istoria noastra de dupa decembrie 1989.

Sorin Ovidiu Vantu plecind de la Parchet spre arestFoto: AGERPRES

AUDIO Asculta mai jos cuvintele lui Vantu dupa pronuntarea sentintei

Descarca fisierul audio in format MP3

Avocatii celor 3 au declarat ca vor formula recurs la hotararea de arestare preventiva.

Avocatul lui Turcan a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca nu li s-au aratat toate mijloacele de probe si toate interceptarile.

Procurorii au inaintat joi seara magistratilor Tribunalului Bucuresti, propuneri de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, pe numele inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian, si Stoian Alexandru. SOV a trimis sume de bani condamnatului Popa Nicolae, pentru ca acesta sa se sustraga de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare, informeaza Ministerul Public.

Liviu Luca, audiat si el in acest dosar, nu a fost retinut.

Redam integral comunicatul Parchetului:

"Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus in cursul zilei de azi retinerea, pentru 24 de ore, a inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian, si Stoian Alexandru, sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului.

Din probele administrate in cursul urmaririi penale a rezultat ca, inculpatul Vintu Sorin Ovidiu a trimis sume de bani condamnatului Popa Nicolae, pentru ca acesta sa se sustraga de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 423/20.03.2007 a Tribunalului Bucuresti, pronuntata in dosarul nr. 24.632/3/2006, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 2098/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dosar in care la data de 23 iulie 2009 a fost emis mandat european de arestare.

Urmarirea penala a stabilit ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor inculpatului Vintu Sorin Ovidiu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae avea acces cu ajutorul inculpatului Turcan Octavian, sau in numerar cu sprijinul inculpatului Stoian Alexandru. Procurorii au inaintat magistratilor Tribunalului Bucuresti, propuneri de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, pe numele inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian, si Stoian Alexandru".

Procurorii i-au audiat, joi, pe Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Turcan si pe Alex Stoian, in cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detentie pentru prabusirea FNI.

La locuintele acestora si ale altor persoane s-au facut perchezitii,anchetatorii ridicand unitati de computer, inscrisuri si alte documente.

Vezi filmul evenimentelor

UPDATE 14 (01.45) Instanta a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a celor 3 retinuti

UPDATE 13 (00.45) Avocatii celor 3 retinuti au iesit din sala de judecata, dar au refuzat sa faca declaratii. Judecatorii s-au retras pentru a delibera asupra cererii de arestare preventiva

UPDATE 12 In completul care va judeca cererea de arestare se afla si judecatoarea Ana Maria Garofil, cea care a facut parte si din completul care a hotarat, in aprilie 2009, ramanerea in arest a lui George Becali.

UPDATE 11 (ora 22.25) ​Sorin Ovidiu Vantu a ajuns la Tribunal

UPDATE 10 (ora 22.10) Avocatul lui Turcan sustine ca acesta nu-l cunoaste pe Popa. In cateva minute urmeaza sa ajunga la Tribunalul Bucuresti si cei retinuti.

UPDATE 9 (ORA 21.38) Procurorii au inaintat Tribunalului Bucuresti propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian, si Stoian Alexandru, informeaza Ministerul Public.

UPDATE 8 (ora 20.46) Liviu Luca iese de la audieri, fara a fi retinut: "Vantu este prietenul meu si va fi prietenul meu in orice situatie".

UPDATE 7 (ora 19:00) Liviu Luca a ajuns la Parchetul General, unde este audiat.

UPDATE 6 (ora 17:00) Octavian Turcan a fost retinut de procurori.

UPDATE 5 (ora 16.40): Ministerul Justitiei a anuntat ca presedintele indonezian a aprobat cererea autoritatilor romane de extradare a lui Nicolae Popa

UPDATE 4 (ora 12.53): Ovidiu Turcan (cetatean moldovean), Alex Stoian si Liviu Luca (fostul sef al sindicatului din Petrom) sint audiati in acelasi dosar, fiind suspectati ca l-au ajutat pe Nicolae Popa

UPDATE 3 (ora 12:50): Realitatea Tv anunta ca Sorin Ovidiu Vantu a ajuns in arestul Politiei Capitalei. Procurorii ar putea cere, in cursul zilei de joi, mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Vantu.

UPDATE 2 (ora 12:40): Sorin Ovidiu Vantu a primit o ordonanta de retinere pentru 24 de ore in dosarul privind fuga din tara a lui Nicolae Popa, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din Parchet. "Atunci cand Basescu va pierde in sfarsit o batalie, sa-l vad in locul meu", a fost singura declaratie a omului de afaceri, la iesirea de la audieri, inainte de a urca in duba Politiei.

UPDATE (ora 12:26): Sorin Ovidiu Vantu este audiat la aceasta ora de procurori in dosarul fugii din Romania a lui Nicolae Popa, fost director Gelsor, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul prabusirii FNI. Surse din Parchet au declarat pentru HotNews.ro ca Vantu "este audiat acum, nefiind inca retinut". Realitatea TV titreaza in acest moment ca Vantu este "retinut", informatia nefiind verificata.

Procurorii Parchetului ICCJ si ofiteri de politie au efectuat joi perchezitii la 10 adrese si audiaza mai multe persoane in dosarul in care sunt cercetate circumstantele in care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a parasi Romania, a anuntat ICCJ, intr-un comunicat.

Potrivit Mediafax, care citeaza surse judiciare, printre cei perchezitionati se numara, pe langa Sorin Ovidiu Vantu, si Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom.

Autoritatile romane au solicitat deja extradarea lui Nicolae Popa din Indonezia, unde acesta a fost capturat. Ministrul indonezian al Justitiei a autorizat inca din luna februarie extradarea in Romania a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura avand insa nevoie si de aprobarea presedintelui indonezian, anunta politia locala, citata de editia online a Jakarta Globe.

Potrivit surselor citate, printre cei ce urmeaza sa fie perchezitionati joi se numara si cetateanul moldovean Octavian Turcan, considerat un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vantu si suspectat ca i-ar fi transferat bani in Indonezia lui Nicolae Popa.

In decembrie 2009, Ministerul Public anunta, potrivit Mediafax, ca "in baza informatiilor primite cu privire la arestarea cetateanului roman Popa Nicolae, la data de 2 decembrie 2009, in Indonezia, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a constituit un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului cu privire la persoanele care au ajutat persoana condamnata sa se sustraga de la executarea pedepsei".

In trecut, si fosta sotie a lui Nicolae Popa, Anca Caciula, a fost audiata in acest dosar, insa ea a declarat ca nu i-a trimis fostului sau sot bani care sa il ajute sa se intretina in strainatate. Ea a declarat, in fata procurorilor, ca a primit o singura data de la fostul sot "o suma infima", respectiv aproximativ 300 de euro.

Si fratele lui Nicolae Popa, Virgil Popa, a fost audiat in legatura cu fuga acestuia din tara.

  • Nicolae Popa, arestat in Indonezia in 2009

Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa a fost arestat, pe 2 decembrie anul trecut, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Instanta suprema a mentinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, si Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activitati de brokeraj si pe piata fondurilor de investitii, prin care se derulau si tranzactiile cu unitati de fond de la FNI.

Astfel, Ioana Maria Vlas a ramas cu pedeapsa de zece ani de detentie, pentru inselaciune si abuz in serviciu. In cazul lui Nicolae Popa, acesta a ramas cu decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare, infractiunea de fals fiindu-i prescrisa.

Citeste si Nicolae Popa si legaturile lui cu Sorin Ovidiu Vantu