​Romanul Matei Theodor Ciocarlie, reprezentant al prestigioasei Universitati Columbia din SUA, este castigatorul editiei din acest an a concursului international de cercetare stiintifica Robotdalen Scientific Award din Suedia, ajuns la cea de-a patra editie, informeaza site-ul competitiei. Romanul a castigat premiul in valoare de 20 de mii de euro gratie tezei sale privind studiul miscarilor mainilor robotilor.

Cercetarile lui Matei Theodor Ciocarlie au ca obiect perceptia si actiunile robotilor, modelarea 3D si simulatoare PC pentru sisteme fizice. Romanul a fost deja recompensat cu mai multe premii pentru munca sa.

"Teza lui Matei Ciocarlie prezinta progrese fundamentale in ceea ce priveste studierea miscarilor robotilor, cand apuca ceva (...) Ciocarlie analizeaza mai intai postura simpla a robotilor, care cu toate acestea ajung sa realizeze miscari complexe, precum apucarea unor lucruri. Studiul este ilustrat si validat de o combinatie inspirata intre expunerea teoretica si aplicatii practice. Juriul a fost impresionat in mod special de cercetarile, teoretice si practice, privind, in paralel, miscarile mainilor robotilor si protezele bionice pentru mainile oamenilor", au aratat organizatorii concursului.

Matei Theodor Ciocarlie a avut drept contracandidati, in finala concursului, doua echipe de cercetatori din Suedia, respectiv Spania. Din juriul concursului au facut parte cercetatori din Statele Unite, Canada, Belgia si Suedia.