​Eurodeputatii - din toate celelalte grupuri politice cu exceptia Popularilor Europeni - au trecut la un atac dur impotriva comisarului european Viviane Reding, in dezbaterea pe tema tiganilor din plenul de la Strasbourg. Chiar daca Reding a anuntat crearea unui task force pentru romi, Comisia a fost acuzata ca tolereaza actiunile franceze si se face vinovata de expulzarea tiganilor.

Parlamentarii europeni au fost nemultumiti de faptul ca Viviane Reding - in ciuda unor multiple masuri anuntate pentru imbunatatirea situatiei tiganilor in Europa - a spus ca serviciile ei au analizat si inca analizeaza legalitatea masurilor luate de autoritatile franceze impotriva tiganilor. "Serviciile Comisiei au inceput analiza textelor de lege vineri si continua sa o faca pentru a vedea daca ceea ce se intampla in realitate este conform legii", a spus comisarul european.

Ea a aratat ca exista niste puncte importante care trebuie clarificate, referitor la implementarea de catre Franta a directivei privind libera circulatie, intrucat Parisul nu a implementat anumite parti din directiva.

Reding a subliniat din nou ca toate statele membre sunt obligate sa respecte legislatia comunitara, respectand si prevederile directivei din 2004 care prevede conditiile in care cetateni europeni pot fi indepartati de pe teritoriul unui stat membru. "Niciun cetatean nu trebuie sa devina tinta unor actiuni represive, doar pentru ca apartine unei etnii. Nu poate exista nicio actiune punitiva in Europa, nicio stigmatizare", a spus oficialul european.

In plus, comisarul pentru justitie si drepturi fundamentale a mai spus ca s-au facut mari progrese in urma unui dialog intens cu Parisul, ca e fundamental ca Franta sa inteleaga ca nu trebuie sa ia masuri impotriva tiganilor, pentru ca sunt in contradictie cu legislatia europeana, si ca trebuie sa isi trateze toti cetatenii in mod egal si "sa arate ca nu exista actiuni impotriva romilor". Reding crede ca partea franceza a inteles foarte bine acest punct de vedere si a adaugat ca marti dimineata Comisia Europeana a trimis autoritatilor franceze o scrisoare pentru a insista asupra acestor aspecte.

Eurodeputatii nu au fost insa convinsi de argumentele lui Viviane Reding, ba mai mult au fost extrem de indignati de faptul ca pana in acest moment si in ciuda evidentelor - oferite de ONG-uri si presa, Comisia nu a stabilit inca faptul ca Franta incalca legislatia comunitara prin deportarea tiganilor si ca nu culpabilizeaza Franta si nu ia masuri - o procedura de infringement - impotriva ei.

Romanca Renate Weber, de la ALDE - liberali, a spus ca Franta a folosit subterfugii pentru a-i deporta pe tigani. Guvernul francez sustine ca e repatriere voluntara, spunand cinic ca acordarea de 300 de euro de persoana pentru a pleca din Franta este ajutor umanitar pentru romi - a argumentat eurodeputatul roman. Weber considera ca este o veritabila violare a dreptului comunitar si a fost si acum doi ani, in Italia. Dar pentru ca Bruxelles-ul n-a zis nimic, Comisia Europeana poarta responsabilitatea deportarilor si trebuie sa raspunda clar daca masurile franceze sunt o violare a dreptului comunitar.

Socialistul austriac Hannes Swoboda a spus la randul lui ca este dezamagit ca Reding nu poate da un raspuns clar privind conformitatea cu legislatia europeana. "In viitor, orice tara va putea lua astfel de masuri, ceea ce este scandalos", a spus Swoboda.

Reprezentanta verzilor europeni, frantuzoaica Helene Flautre, si-a aratat surprinderea ca "dupa atatea discutii nu aveti un raspuns clar privind violarile dreptului comunitar". "Aveti nevoie de experti suplimentari? Copiii deportati ameninta siguranta si ordinea publica? Aveti nevoie de noi dovezi. Daca aveti nevoie de ONG-uri si magistrati vi-i dam noi, numai incetati sa negati realitatea", a spus Flautre.

Marie Christine Vergiat, de la stanga unita, a tinut sa sublinieze ca, din datele existente, niciun tigan dintre cei expulzati nu a fost implicat in infractiuni, asa ca "trimiterea lor acasa este o diversiune, sunt gasiti drept tapi ispasitori".

Liberala olandeza Sophie In't Veld a cerut ca asa cum Comisia aplica regulile cu strictete si rigoare in ceea ce priveste piata unica, sa o faca si in cazul in care drepturile fundamentale sunt incalcate.

Si romanii Monica Macovei si Corneliu Vadim Tudor au luat cuvantul. Ultimul dintre ei a facut un context al migratiei tiganilor in Europa, aratand ca ea a inceput in secolul XIII, iar faptul ca atat de multi provin din Romania se explica prin faptul ca de 500 de ani ei au fost prigoniti, persecutati si expulzati din alte tari europene, iar toleranta din Romania i-a facut sa ramana aici. "Legea trebuie aplicata de la caz la caz, nu in masa. De ce nu ii expulzeaza guvernul francez in tara lor de origine, in India?", s-a intrebat retoric eurodeputatul PRM.

Monica Macovei a avut o pozitie echilibrata fata de alti eurodeputati ai PPE, care au luat apararea guvernului francez - de aceeasi coloratura politica. Ea a spus ca discriminarea si expulzarile colective sunt interzise in Europa, iar Comisia Europeana trebuie sa prezinte clar si public analiza fiecarui caz. Orice asociere intre romi si criminalitate este gresita, pentru ca raspunderea penala este individuala, a argumentat Macovei. Totusi, ea a indemnat la asumarea responsabilitatii la toate nivelele si peste tot, adica si a autoritatilor romane, pentru ce au facut si ce nu au facut pentru integrarea tiganilor.

Masurile lui Sarkozy, aparate de populari

In general, eurodeputatii populari au aparat Franta, aratand faptul ca exista o datorie fata de cetatenii unui stat membru de a le asigura siguranta si a nu tolera actiuni clandestine. "Nu putem vorbi despre libertate fara ordine", a spus francezul Jean-Pierre Audy.

Germanul Manfred Webera spus ca eurodeputatilor din alte grupuri li se pare scandalos nu pozitia Comisiei, ci faptul ca executivul de la Bruxelles "nu joaca in spectacolul vostru politic". Trebuie sa se vorbeasca despre adevarata problema a comunitatii rome, a spus el, despre realele probleme ale acesteia.

Interpelat de un coleg despre dovezile ca deportarile sunt individuale, in conditiile in care mai multe ONG-uri au spus ca singurul criteriu a fost cel etnic, Weber a spus ca "implementarea unor legi nu este decisa de politicieni sau jurnalisti, ci de instante". "Cetatenii romi pot merge individual in instante sa conteste masurile luate impotriva lor, dar nu jurnalistii implementeaza legea", a spus germanul.

De altfel, eurodeputatii au fost nemultumiti si de atitudinea presedintelui Barroso, de la care asteptau o condamnare a masurilor guvernului francez.

Insa, Barroso si Sarkozy au cazut de acord, in cadrul unei intalniri care a avut loc marti la Paris, potrivit AFP, ca nu exista niciun interes sa se ajunga la controverse intre cele doua parti - Franta si CE - pe aceasta tema, ci e importanta cooperarea si intensificarea dialogului.

Reding a replicat prin dezinteresul guvernelor nationale

Comisarul european pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, le-a replicat contestatarilor ca e nevoie de calm, pentru ca lipsa unui raspuns clar pozitiei Comisiei este rezultatul faptului ca nu au fost obtinute toate dovezile, iar analiza masurilor franceze este in curs. Comisia stie clar ca Franta nu a implementat directiva din 2004, insa, fiind o organizatie serioasa, ea trebuie sa faca o analiza riguroasa inainte de a se pronunta.

Pe de alta parte, Reding a atras atentia ca partidele se inflameaza pe situatia tiganilor, fara a discuta probleme serioase si profunde legate de integrarea lor si de ce statele membre manifesta dezinteres fata de aceasta tema.

Ea a aratat ca la Cordoba, la conferinta interministeriala din primavara dedicata situatiei tiganilor, din cele 27 de state membre au participat 2 ministri spanioli, unul francez si un secretar de stat finlandez. Iar aceasta participare este o imagine a interesului statelor membre, care au la dispozitie fonduri europene pentru integrarea tiganilor

Reding a anuntat un set de cinci actiuni pe care Comisia le va lua in viitorul apropiat privind situatia tiganilor, printre care si crearea unui task force pentru romi, care sa puna in aplicare masurile din comunicarea Comisiei si sa inregistreze progresele facute de statele membre in cheltuirea fondurilor europene destinate programelor pentru romi, bani care "nu sunt folositi sau nu ajung unde trebuie". Acest task force va fi instituit pana la sfarsitul acestui an.

Celelalte masuri prevad:

  • urmarirea, monitorizarea gradului de conformitate a masurilor luate de statele membre referitoare la tigani
  • solicitarea Consiliului JAI de a identifica masurille si fondurile pentru integrarea romilor cat mai curand posibil, urmate de intalniri interguvernamentale pentru impulsionarea lucrurilor
  • solicitatea viitoarei presedintii a UE - Ungaria - sa identifice, in urma unui dialog cu asociatiile de romi, elementele pentru integrarea tiganilor
  • solicitarea adresata statelor membre sa analizeze situatia traficului de fiinte umane, la care populatia roma este cea mai vulnerabila