Guvernul isi doreste o legislatie care sa incurajeze munca, in conditiile in care in prezent exista oameni care castiga mai mult din ajutoare sociale decat in cazul in care s-ar angaja, a declarat luni seara premierul Emil Boc.

Emil BocFoto: HotNews.ro

"In momentul de fata exista situatii cand o persoana, doar stand cu mana intinsa, poate castiga mai mult decat un om care munceste pe branci opt ore", doar prin insumarea ajutoarelor sociale primite, a spus primul ministru.

El a precizat ca prin adoptarea codului social, prevazuta in luna octombrie, se vor plafona ajutoarele sociale de care poate beneficia o persoana.

In plus, venitul minim garantat se va acorda doar persoanelor care au nevoie de el si nu va mai fi platit de primarii, ci de agentiile pentru prestatii sociale, "pentru a nu mai fi un instrument de campanie sau de mita electorala".

Emil Boc a cerut din nou adoptarea de urgenta a Legii pensiilor care, alaturi de revizuirea legislatiei asistentei sociale in sensul incurajarii muncii, va contribui la echilibrarea deficitelor bugetelor de pensii si de asigurari sociale.

"Tinta nostra este ca oamenii sa fie ajutati sa iasa din starea de somaj. Munca este singura solutie intr-o societate democratica si intr-o societate de piata pentru a-ti castiga existenta", a sustinut Emil Boc.