Un singur gand aveau cetatenii moldoveni care au venit duminica sa voteze pentru referendum la Consulatul General al Republicii Moldova din Iasi: “sa scape mica republica din mainile comunistilor”. "Sunteti pentru modificarea Constitutiei care sa permita alegerea presedintelui Republicii Moldova de catre intreg poporul?" este intrebarea la care trebuie sa raspunda cei aproximativ 2,7 milioane de cetateni din Republica Moldova inscrisi pe listele electorale. La Consulatul General al Republicii Moldova de la Iasi, moldovenii de peste Prut au putut vota. Pana la ora 13.00 au pus stampila pe buletinul de vot peste 60 de persoane, care se aflau in tranzit.

Cetatenii moldoveni pot vota si la IasiFoto: Hotnews

Consulul Republicii Moldova la Iasi, Cezara Ghetu, a declarat ca pana la aceasta ora nu a fost semnalat nici un incident cu privire la scrutinul electoral si ca se asteapta ca numarul celor care vor veni sa voteze sa fie mai mare dupa-amiaza.

“Votul de astazi este foarte important”, a declarat un student basarabean. Acesta spune ca a votat pentru un “lucru normal, care ar fi trebuit sa existe de foarte mult timp: cetatenii sa fie cei care isi aleg presedintele”. “Vrem o tara in care sa poti merge linistit pe strada, fara sa fi oprit de politisti la orice pas si care sa nu mai fie subordonata lui Vornin si comunistilor”, a mai completat tanarul student. De asemenea, acesta considera ca o apropiere de Romania este mai mult decat benefica pentru Republica Moldova, avand in vedere faptul ca tara noastra este in Uniunea Europeana. “Pe vremea lui Voronim si a comunistilor, relatiile dintre tara noastra si Romania au fost foarte reci. Insa, acum, cu noua conducere si cu deschiderea pe care o avem din partea Romaniei, speram sa ne fie mai bine".

Profesorul Ion I. Berghia a votat de asemenea pentru o schimbare. Avand in mana numarul 25 al revistei “Dor de Basarabia”, un proiect de raspandire a cunostintelor despre neamul instrainat, profesorul sustine ca este nevoie de o schimbare, iar aceasta trebuie sa vina de la proprii cetateni ai Republicii Moldova, care ar trebui sa vina la vot.

Un alt cetatean in schimb a fost foarte direct cu privire la scrutinul electoral de astazi: “asa cum in tara romaneasca presedintele este ales de catre popor, la fel trebuie sa fie si in Republica Moldova”.

Cetatenii care au fost duminica la scrutinul pentru referendumul Constitutional s-au declarat multumiti de faptul ca s-a deschis un consulat si la Iasi.