Un proiect de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului propune o noua redefinire a activitatilor dependente si majorarea substantiala a contributiilor pentru activitatile independente (drepturi de autor, persoane fizice autorizate, profesii liberale) cu un procent care poate ajunge la 35% din venitul net, - fata de 10,5% (la drepturi de autor) si 16,5% (la PFA) cat au ajuns in urma Ordonantei 58/2010. Modificarile ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011. (Document atasat)

Consultantul fiscal Adrian Benta a realizat o sinteza a prevederilor si a transmis observatii legate de proiectul legislativ. "In esenta, Codul fiscal va reglementa calculul, declararea si plata asigurarilor sociale (pensii, sanatate, somaj, fondul pentru concedii si indemnizatii medicale, fondul pentru risc si accident) datorate atat de salariatii angajati in baza unui contract de munca cat si pentru persoanele ce desfasoara activitati independente (comerciale, profesii libere), obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole sau din alte surse".

In opinia consultantului, proiectul reprezinta "cea mai importanta imbunatatire a legislatiei fiscale in domeniul asigurarilor sociale, din ultimii 20 de ani", cu exceptia faptului ca "legiuitorul profita de ocazie si majoreaza foarte mult procentele de plata datorate pentru asigurarile sociale de persoanele ce efectueaza activitati independente".

Astfel, la capitolul "Contributii sociale activitati independente", "proiectul majoreaza substantial cuantumul contributiilor datorate:

  • Pentru pensii procent de 24,43%, fata de 10,5% procent actual.
  • Pentru asigurarile de sanatate procent de 8,35%, fata de 5,5%.
  • Pentru somaj procent de 0,78%, fata de 0,5%.
  • Contributia pentru concedii si indemnizatii procentul de 0,85% se pastreza.
  • Contributia pentru accidente profesionale procent intre 0,15 si 0,85%, in functie de activitatea desfasurata.
  • Avand in vedere procentul de impozit pe venit de 16%, vedem ca sarcina fiscala este in procent de aproximativ 51%.
  • Avand in vedere ca o societate comerciala datoreaza impozite in procent de 32% (16% impozit pe profit si 16% impozit pe dividend) se necesita oportunitatea analizei desfasurarii activitatii sub aceasta forma.

In acelasi timp,

  • "Se redefinesc criteriile dupa care o activitate considerata independenta poate fii reincadrata ca dependenta de catre autoritatea fiscala. Astfel, fata de actualele prevederi din Codul fiscal, se abroga criteriul cel mai aprig disputat: <>
  • Se pastreaza celelalte criterii de analiza, respectiv prestatorul este subordonat beneficiarului, utilizeaza baza tehnica a beneficiarului, prestatorul contribuie numai cu prestatia fizica si intelectuala nu si cu propriul capital, beneficiarul suporta cheltuielile de delegare si deplasare sau indemnizatia pentru concediu de odihna sau concediu medical al prestatorului.

Vezi comentariile integrale ale consultantului, in documentul atasat.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, sambata, la RealitateaTV ca "o varianta oficiala, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, va fi comunicata luni. "Am avut o discutie informala pana in prezent. Nu s-a discutat despre cresterea acestor taxe".