Romania a devenit membru fondator al Academiei Internationale Anticoruptie (IACA), la conferinta de inaugurare ce s-a desfasurat la Viena, informeaza un comunicat al MAE.

Ministrul Justitiei, care a semnat acordul de infiintare a academiei ca organizatie internationala, a anuntat disponibilitatea autoritatilor de la Bucuresti de a identifica, impreuna cu mediul privat din Romania, resurse financiare pentru sustinerea IACA, prima institutie de acest gen la nivel international.

Acordul de infiintare a IACA a fost semnat de 35 de state din intreaga lume.

Printre obiectivele academiei se numara abordarea fenomenului coruptiei intr-un mod cuprinzator si interdisciplinar; profesionalizarea muncii anticoruptie pentru a atinge cele mai moderne si mai exacte standarde; imbunatatirea substantiala a eficientei institutiilor, organizatiilor si persoanelor angajate in prevenirea si combaterea coruptiei; elaborarea unor studii privind eficienta strategiilor si activitatilor anticoruptie; consolidarea dialogului existent, colaborarea, schimbul de sinergii intre partile interesate; construirea unor parteneriate cu partile interesate implicate, precizeaza MAE.

IACA va functiona ca organizatie internationala si va avea personalitate juridica internationala. Acordul va fi deschis pentru semnare pana la data de 30 decembrie 2010.

In perioada 2 - 3 septembrie 2010, la Viena a avut loc conferinta dedicata inaugurarii Academiei Internationale Anticoruptie (IACA).

Delegatia Romaniei a fost condusa ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, din ea facand parte procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, precum si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Afacerilor Externe.

La eveniment au participat secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, si noul director executiv a UNODC (Biroul Natiunilor Unite privind Combaterea Drogurilor si Criminalitatii), Yury Viktorovich Fedotov, 30 de inalti demnitari, ministri si sefi ai agentiilor anticoruptie la nivel national, precum si peste 1.000 de experti din 90 de tari din intreaga lume, reprezentand institutii publice, mediul academic, mediul privat si societatea civila.

Potrivit MAE, INTERPOL sprijina crearea acestei academii si va oferi expertiza pe care o are in ceea ce priveste aplicarea legislatiei.

Academia Internationala Anticoruptie va avea sediul in Laxenburg, in apropiere de Viena, in Palatul Kaunitz-Wittgenstein.

IACA va fi functionala din toamna anului 2010, iar incepand cu 2011 isi va desfasura activitatea ca o organizatie internationala