Jumatate dintre cei aproximativ 50.000 de membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual sunt hotarati sa opreasca activitatea in perioada urmatoare, nemultumiti de scaderea salariilor cu procente de pana la 40%, a anuntat, vineri, conducerea organizatiei sindicale, citata de Mediafax.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor, Marian Gruia, spune ca 25.000 de membri de sindicat din cei aproximativ 50.000 au semnat pentru incetarea activitatii atata timp cat le vor fi diminuare salariile: "Ei solicita blocarea sistemului, chiar daca este ilegal - dar a functionat pentru unii, pentru magistrati - si spun ca au ajuns la limita subzistentei".

Liderul sindical a declarat, vineri, la conferinta internationala organizata cu Federatia Sindicatelor Europene ale Politistilor, ca situatia in care se afla politistii romani este singulara in Europa, iar acestia au ajuns la limita supravieturii, fiind hotarati sa opreasca activitatea "pe modelul magistratilor". In opinia liderului sindical, Uniunea Europeana trebuie sesizata cu privire la aceasta situatie, deoarece Guvernul nu mai poate gestiona sistemul de ordine publica.

Potrivit lui Marian Gruia, reprezentantii Ministerului de Interne le-au sugerat sindicalistilor sa se aplece asupra dialogului social si sa nu instige angajatii la proteste. Liderul sindical sustine, insa, ca personalul din politie este subdimensinat si a ajuns "la limita supravietuirii", iar in aceste conditii nu poate fi vorba despre instigare.

Liderii sindicalistilor din Bulgaria, care participa la conferinta internationala, a spus ca in tara vecina nu se pune, in acest moment, problema protestelor, insa ii sprijina pe colegii lor romani. La randul sau, reprezentantul sindical al politistilor din Germania a spus ca in aceasta perioada foarte dificila statul nu mai ofera beneficii, nu au mai crescut salariile, dar nici nu se pune problema diminuarii acestora. In Germania, salariul mediu in politie este de 2.000-2.500 de euro.

Conferinta internationala "Siguranta si ordine publica fara frontiere" a avut loc, vineri, la Palatul Parlamentului, printre participanti numarandu-se reprezentanti ai sindicatelor politistilor din Bulgaria, Republica Moldova, Olanda, Germania, Serbia, Ungaria si Romania. La dezbateri au fost prezenti si reprezentanti din conducerea ministerelor de Interne ale acestor tari.