Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la intalnirea anuala cu ambasadorii ca va cere ministrului Economiei si ministrului Turismului rapoarte despre reprezentantii economici si cei pe turism din cadrul ambasadelor Romaniei, pentru ca "nu vad nici multe firme straine, nici multi turisti straini venind in Romania".

Seful statului a tinut sa precizeze ca cei mai multi ambasadori straini in Romania fac o excelenta munca de promovare a firmelor din tarile lor.

"Trebuie sa convingem statele sa investeasca in Romania; Trebuie sa prezentati garantiile pe care Romania le acorda investitorilor straini... Va cer sa intermediati legaturi intre firme romanesti si firme din China, Japonia si Coreea de Sud", a continuat presedintele Basescu.

Prioritatea zero a politicii externe romanesti este aderarea la spatiul Schengen in aprilie 2011, a declarat Traian Basescu. Seful statului s-a referit si la relatia cu R. Moldova: "Moldova nu poate sa ramana intr-o situatie neclara, intr-o zona gri; Avem obligatia fata de cetatenii R Moldova sa facem acest efort". Despre relatia cu Rusia, presedintele a spus ca: "Este o relatie cu suisuri si coborasuri. Avem uneori interese divergente" si "nu exclude posibilitatea ca tensiunea din ultima vreme sa provina din pozitia noastra fata de Republica Moldova".