Federatia Asociatiilor de Romani din Europa le cere tuturor romanilor din tara si din strainatate ca vineri, timp de o zi, sa refuze sa achizitioneze produse sau servicii ale companiilor din Franta, in semn de protest fata de "jignirile administratiei franceze". "Nefiind prima data cand reprezentantii de seama ai Frantei ne insulta, am propus un raspuns pragmatic, nu vocal, pentru a evita escaladarea tonului: vineri, 3 septembrie, nu vom achizitiona nimic ce provine din Franta", declara presedintele FADERE, Daniel Tecu, intr-un comunicat citat de Mediafax.

"Gesturile oficialilor francezi nu ofenseaza doar cele 3 milioane si jumatate de romani din diaspora europeana", ci si romanii de pretutindeni, in opinia reprezentantilor FADERE. "Ne exprimam totodata speranta ca o singura zi este suficienta pentru a fi inteles mesajul nostru si ca pe viitor vor aparea argumente concrete pentru a-i privi din nou pe francezi cu aceeasi simpatie ca si in trecut", se mai arata in comunicat.

Ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, si secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au mers marti la Bruxelles pentru a apara politica Parisului in materie de securitate, care include repatrierea romilor aflati in situatie ilegala. Oficialii europeni s-au intalnit si cu reprezentanti ai Romaniei, care au ridicat semne de intrebare cu privire la expulzari. Comisia Europeana urmeaza sa prezinte un raport preliminar asupra acestei probleme in decurs de doua zile.

Oficialii francezi au sustinut marti ca politica Parisului in acest caz este conforma legilor franceze si europene si nu este una discriminatorie. In plus, Pierre Lellouche a criticat Guvernul roman, afirmand ca acesta a cheltuit doar 0,4 la suta din cele cinci miliarde de dolari pe care le primeste anual de la Uniunea Europeana pentru integrarea minoritatii rome.