Peste o suta de persoane, printre care se numara jurnalisti, artisti de la Opera, actori si scriitori s-au adunat, miercuri, in fata Teatrului National din Cluj-Napoca, pentru a protesta fata de "modul umilitor" in care trebuie sa isi achite contributiile pentru drepturile de autor. Cei prezenti au afisat un banner pe care scrie "Ati adus Romania in infern, in hotie, minciuna, coruptie, ruina, dezastru si rusinare", precum si un banner negru pe care scrie "Taxxxe de la Base" si o teapa cu varf portocaliu, anunta Mediafax.

"Cerem decenta si sa nu mai fim umiliti, purtati pe la ghisee in fiecare luna, obligati sa stam la cozi pentru a depune declaratii. Vrem sa fim tratati cum se cuvine", a declarat jurnalistul Adrian Popa, presedintele Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj. El a precizat ca in cadrul protestului va avea loc si un mars pe strazile din centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Teatrul National pe Bulevardul Eroilor, in Piata Unirii si inapoi pe Bulevardul Eroilor pana la Prefectura, unde urmeaza sa fie depus un memoriu.

La protest participa jurnalisti membri ai APPC, artisti ai Operei Nationale membri ai Sindicatului Transilvania Art, actori de la SindArta, sindicatul de la Teatrul National din Cluj-Napoca si scriitori. Protestul este sustinut si de deputatul PDL Cluj Mircia Giurgiu.

Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj a anuntat, inca de vinerea trecuta, ca pregateste un mars de protest fata de modul in care s-a hotarat impozitarea drepturilor de autor, jurnalistii fiind astfel obligati sa se prezinte, lunar, la ghiseele a trei institutii "ca huliganii la sectie in ziua meciului". Reprezentantii APPC au aratat atunci ca noul sistem de plata a contributiei individuale pentru cei care sunt platiti pe drepturi de autor a fost anuntat foarte tarziu si a fost "bagat pe gat fara sa existe o dezbatere efectiva pe seama lui".

"Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj va protesta in strada fata de felul in care s-a hotarat impozitarea drepturilor de autor. Nu ne opunem impozitarii, ci dublei impozitari si faptului ca luna de luna trebuie sa ne prezentam la ghiseu ca huliganii la sectie in ziua meciului. Ba chiar mai rau, ca avem de mers in trei locuri. Noul sistem a fost anuntat foarte tarziu si ne-a fost bagat pe gat fara sa existe o dezbatere efectiva pe seama lui", a aratat APPC, intr-un comunicat. APPC este o asociatie a presei clujene infiintata in anul 2005 si reuneste aproape 90 de membri.