Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita Comisiei Europene sa constate ca Romania nu isi indeplineste obligatiile asumate in privinta reformei sistemului judiciar, factorii responsabili in domeniul justitiei incalcand in mod deliberat recomandarile exprese ale Comisiei Europene referitoare la alegerile pentru viitorul Consilul Superior al Magistraturii.

In raport se arata ca "alegerile iminente in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor reprezenta o ocazie importanta pentru consolidarea angajamentelor de reforma a sistemului judiciar. Pentru a se asigura o tranzitie usoara si corecta din punct de vedere legal catre un nou Consiliu, trebuie respectate cerintele referitoare la eligibilitatea candidatilor, prevazute in legea privind CSM".

UNJR subliniaza, intr-un comunicat semnat de presedintele Uniunii, judecator Natalia Roman, ca desi textul acestor recomandari este clar si neechivoc, niciuna dintre institutiile responsabile pentru corecta implementare a acestei recomandari, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei, nu a inteles sa urmeze in mod corespunzator pasii care trebuiau facuti pentru a o pune in practica.

Astfel, printre candidaturile depuse pentru functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se numara si cele ale domnilor judecatori Lidia Barbulescu si Dan Lupascu (actuali membri ai acestui organism), Lidia Barac si Ovidiu Putura (ambii detasati in Ministerul Justitiei, ca si secretar de stat, respectiv director al Directiei de Contencios Administrativ) precum si cele ale domnilor procurori Dan Chiujdea si Cristian Deliorga, de asemenea membri ai actualului CSM.

Potrivit legii, "in procedura de desemnare a candidatilor, judecatorii si procurorii pot candida numai in adunarea generala in care au drept de vot" iar judecatorii si procurorii detasati la alte autoritati decat instante si parchete nu au drept de vot.

Tot potrivit legii (art.51 alin.1 din Legea 317/2004 republic.) "durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii", ceea ce echivaleaza cu o interdictie expresa pentru membrii alesi ai consiliului de a candida pentru un nou mandat.

Neregulile acuzate de UNJR:

  • Trei dintre membrii actualului CSM isi vor continua mandatul si in viitorul CSM. Membrii actuali au decis prelungirea mandatului pentru un judecator (Ana Cristina Labus) si doi procurori (Gratiana Isac si Bogdan Licu) care au fost alesi ulterior anului 2004. Mai mult, hotararea C.S.M. prin care s-a luat aceasta decizie a fost facuta publica abia ca urmare a presiunilor facute de asociatiile profesionale ale magistratilor.
  • Patru dintre membrii actualului CSM vor recandida pentru un nou mandat. In concret, contestatiile impotriva candidaturilor celor 4 membri ai actualului C.S.M. sunt solutionate de Comitetul Electoral Permanent, organ constituit la nivelul C.S.M. si din care fac parte ca membru de drept procurorul Bogdan Licu si ca membru supleant procurorul Gratiela Isac, adica cei doi membri ai Consiliului ale caror mandate vor continua si in viitorul CSM. 
  • Candidatii Ministerului Justitiei. Dincolo de participarea lor la alegeri cu nesocotirea interdictiilor legale mai sus-indicate, cei doi candidati continua sa ocupe functiile de demnitate publica in cadrul puterii executive, fiind subordonati ministrului justitiei care este om politic, ceea ce reprezinta cel putin la nivelul aparentei o incercare de infiltrare politica in cadrul CSM.