Reglementarea drepturilor de autor nu este indreptata impotriva "adevaratilor creatori", ci a celor care au folosit abuziv aceasta modalitate de plata, ca metoda de evaziune fiscala, a afirmat vineri premierul Emil Boc.

"Vom purta discutii cu toti cei interesati pentru a explica ca aceasta lege nu e indreptata impotriva adevaratilor creatori ci a celor care in mod abuziv au folosit drepturile de autor", a afirmat primul ministru, dupa ce a vizitat santierul noului sediu al Bibliotecii Nationale, situat in Bd. Unirii nr. 22.

El a subliniat ca modificarea Codului Fiscal nu ii vizeaza pe actori, ci acele persoane care "nu creeaza, nu sunt autori cu adevarat" si "utilizeaza in maniera abuziva drepturile de autor ca modalitate de evaziune fiscala".

Emil Boc a sustinut ca impunerea contributiilor sociale pentru drepturile de autor reprezinta "si o forma de protectie sociala" pentru persoanele care primesc salariul minim pe economie si restul veniturilor prin drepturi de autor, citand ca exemplu ziaristii.

Este "si forma de protectie a celui in cauza" care, "dupa ce isi pierde slujba, nu beneficiaza de sprijinul statului pe masura muncii pe care a prestat-o", a explicat primul ministru.

"Vrem sa aducem tinerii de pe terase la biblioteca"

Declaratiile au fost facute dupa ce seful guvernului a vizitat santierul noului sediu al Bibliotecii Nationale. Emil Boc si-a exprimat speranta ca va reusi sa readuca tinerii "de pe terase in biblioteci", in conditiile in care "biblioteca a fost inlocuita in ultima vreme cu televizorul, cu terasele, cu molurile".

"Cultura trebuie sa-si recastige in societatea romaneasca locul" pe care il merita, a continuat el, adaugand ca "m-as bucura ca si copii mei sa-si petreaca pe viitor cat mai mult timp in biblioteca".