Pana la termenul limita anuntat initial, 25 august, din "cateva sute de mii" de persoane care obtin venituri din activitati independente numai 15.634 de persoane au depus declaratiile pentru asigurarile de pensii si 36.604 pentru somaj, ceea ce reprezinta "mult sub 5-10%", au explicat oficialii din autoritatile de resort joi, 26 august. "II asteptam in continuare pe toti, sa vina", a spus Ministrul Muncii Mihai Seitan, fara sa mentioneze concret o data limita. Oficialii au mentionat ca o oarecare aglomeratie s-a creat ieri, 25 august fiindca "oamenii vin in ultimele zile" iar, in cazul Casei de Pensii, "multi erau veniti cu alta destinatie, obtinerea de bilete de tratament". Vestea buna este ca declaratiile pot fi trimise si prin posta, iar in cazul Casei de Pensii Bucuresti chiar si online - initial, la adresa cpmb@cnpas.org dar ulterior tot trebuie trimise si prin posta.

Doina Pircalabu, presedintele Casei de Pensii a declarat ca ieri, 25 august programul a fost nelimitat in functie de epuizarea prelucrarii tuturor declaratiilor inregistrate la fiecare casa de pensii. La nivel national si-au depus declaratiile individuale 15.634 persoane, din care 2420 in Bucuresti, 2709 la Cluj, 1088 la Timisoara iar in celelalte judete sub 1000 persoane. "Incepand de maine in fiecare zi vom anunta numarul de nou veniti", a spus Doina Pircalabu.

Alte declaratii ale Doinei Pircalabu:

  • Cifrele sunt diferite fata de somaj, trebuie sa vedem daca sunt aceleasi persoane, care este intersectia celor doua multimi ca sa ne exprimam matematic, daca sunt alte persoane sau exista si o parte comuna. Vom avea evidente si in ceea ce priveste sumele incasate
  • Nu s-a intamplat nimic deosebit fata de ceilalti contribuabili la pensii. Luna de luna angajatorii depun declaratiile individuale. Pentru declaratiile individuale care erau in gestiunea casei de pensii - o persoana poate sa achite in avans contributiile pentru mai multe luni, lucru care se poate face si in cazul acestor noi declaratii.", a adaugat Pircalabu
  • la Casa pensii Bucuresti de ieri dupa amiaza a fost afisata adresa pe care se pot emite declaratiile: cpmb@cnpas.org. Este afisata si pe pagina web si pe site-ul casei de pensii. Au fost afisate toate conturile pentru toate casele teritoriale de pensii, persoanele pot efectua transfer bancar
  • In ceea ce priveste organizarea, aglomeratia pe care ati exemplificat-o s-a suprapus si peste faptul ca in aceasta perioada s-au distribuit bilete de tratament desi am instituti o formula informatica de departajare a cererilor, cele care au fost solutionate favorabil au fost afisate si au fist trimise notificari la acestia, dar cu toate acestea au venit personal
  • multi erau veniti cu alta destinatie, obtinerea unui bilet de tratament.

Declaratiile presedintelui ANOFM, Silviu Bian:

  • La Bucuresti ieri la ora 4 incheiasem activitatea cu publicul.
  • Desi se incerca in media sa se transmita de acolo o situatie extraordinara, noi ne-am organizat intr-un comandament inca de acum 10 zile, am stabilit ca sarcina de servici suplimentara pentru cativa din colegii nostri sa vina sa-i consilieze si sa-i informeze pe oameni  care asteptau la coada, cand intrau, la fiecare agentie specialistii ii astepuatu si ii consiliau; cea mai mare problema cu cuantumul veniturilor, pentru ca noi nu putem sti ce venituri obtin cetatenii
  • In agentiile teritoriale s-au prezentat 36.604 , Bucuresti 15.000 si Cluj 4.500
  • Am pregatit, am deschis conturi, am publicat pe site-uri, am incercat sa-i informam pe oameni, avem un prgram flexibil, asteprtam pe toata lumea sa vina sa-si depuna declaratii.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan:

  • e posibil sa nici nu fie aceleasi persoane. Nu e o problema aceasta neconcordanta intre numarul de oameni. Unii poate s-au dus numai la somaj, altii la pensii.
  • In total sunt sub 5-10% fata de cati ar trebui sa vina - tinand cont de datele ANAF ca persoane care platesc taxe si impozite din aceste categorii.
  • Problema este ca nu au putut sa vina toti, nu au stiut, sau nu au putut sau din alte motive, ii asteptam pe toti sa vina.
  • Am auzit oameni care au spus ca nu au stiut sa completeze, altii ca n-au avut de unde sa le descarce, aoltii ca trebuie sa stea la aceste cozi. De aceea am luat aceste masuri, care sa ajute de acum incolo, cand la casele de pensii nu mai sunt si alte activitati care trebuie facute cu acelasi personal.
  • A fost un haos creat de presa, a incitat la faptul ca au sunt aglometratii mari care nu au fost in realitate si ca oamenii vor fi penalizati ceea ce nu este real.
  • Pentru a nu fi aplicate penalizari transmitem o circulara interna care este adresata oamenilor din sistemul de pensii.