Christian Ciocan a precizat, pentru HotNews.ro, ca declaratia referitoare la incatusarea persoanelor care filmeaza un politist nu se referea la incidentul de miercuri seara, ci la situatia in care oamenii legii s-ar simti amenintati de telefonul mobil "ca obiect", si nu ca "obiect de filmat". Concret, subliniaza el, politistii pot fi filmati in orice conditii in timpul serviciului, cu respectarea normelor legale, si in timpul liber, daca poarta uniforma.

Intrebat cand apreciaza un politist ca poate fi amenintat, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei a avut o explicatie mai plastica: "Daca dvs. veniti catre mine cu un telefon - eu va dau exemplul de un telefon Vertu, un telefon foarte greu, si daca vii cu el in mana nu sub forma de a filma, ci te duci cu el inspre un politist ... imaginati-va altceva, ca te duci catre un animal intr-o anumita pozitie, animalul devine poate agresiv, poate reticent. Politistul nu este animal, politistul este om inzestrat cu gandire dar exista niste norme acceptate de sociologi, daca te duci foarte aproape de el (...) tendinta este de a va retrage cumva", a precizat el.

Descarca fisierul audio in format MP3

In schimb, oamenii legii nu pot fi filmati in cazul in care se incalca procedurile legale, cum este cazul camerelor de ancheta, atunci cand intocmesc acte de urmarire penala sau cand este vorba de politisti sub acoperire.

El a explicat ca orice om are tendinta de a se retrage atunci cand i se invadeaza spatiul intim, "politist sau nu".

"Daca te duci spre un politist cu un telefon sub forma de obiect asta este considerata o agresiune pentru ca fiecare percepe intr-un anume mod", a argumentat Ciocan.

Potrivit purtatorului de cuvant, politistii implicati in cazul de marti seara, cand au fost filmati de un bucurestean in timp ce parcasera pe banda a doua, in centrul Capitalei, fara a avea luminile pornite, au afirmat ca tanarul "le-a pus telefonul mobil in fata".

Politisitul "nu se poate opune (daca e filmat, n.r.), e in slujba statului, e in slujba oamenilor, dar daca telefonul este sub forma de obiect si politistul recepteaza asta ca agresiune, va repet, asa cum spuneau, 'Dom'ne, mi-au atins fata cu telefonul', sau intra in acel spatiu intim, ei au niste proceduri. (...) Am spus ca daca te duci, ca si procedura, catre un politist cu un telefon in mana in aceste conditii, incalci acele norme sociale sau esti considerat agresiv, politistul te poate incatusa".

"Ei mi-au spus clar, dom'ne, mi-a pus telefonul si in aceste conditii eu trebuia sa ma feresc, lucru absolut firesc", a intarit el.

Christian Ciocan a subliniat ca s-a antepronuntat intr-o singura situatie, cand a afirmat ca politistii nu au vorbit principial cand i-au spus tanarului 'Bai baiatule": "Din punctul meu de vedere, ca si politist, de data aceasta, ca om care a lucrat in strada, nu s-au adresat corect. Cu 'Bai, baiatule' nu trebuie sa te adresezi unui cetatean".

El a solicitat cetatenilor sa nu ezite sa anunte politia atunci cand sesizeaza nereguli in activitatea oamenilor legii, explicand ca "daca avem deficiente nu le punem sub pres, le remediem".

"Eu de exemplu daca ii vad intr-un loc (...) eu nu ma pot duce sa-i intreb ce faceti aici. (...) Au niste sefi, ii poti informa dimineata s.a.m.d. Ganditi-va ca toata lumea ar vrea sa stie ce face fiecare echpaj de politie si la un moment dat nu o persoana, ci 20-30 vin si-i iau pe politisti la intrebari. De aceea exista niste reguli, exista legi si proceduri", a concluzionat el.