Premierul francez Francois Fillon a trimis miercuri o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care ii cere sa forteze Romania sa foloseasca cele 4 miliarde de euro din fonduri europene alocate anual pentru integrarea tiganilor, informeaza Reuters.

"Franta nu are mijloacele legale de a forta guvernul roman sa cheltuiasca aceste fonduri pentru adaposturi si educatia populatiei sale", a justificat secretarul pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, initiativa guvern ului francez. "Insa Europa poate si de aceea i-a scris premierul domnului Barroso", a spus el.

Miercuri se afla la Paris o delegatie guvernamentala romaneasca pentru a discuta problema tiganilor si a deportarilor. Guvernul presedintelui Sarkozy si-a aparat politica de repatriere a sute de tigani in saptamanile care au trecut, sugerand ca ar putea bloca intrarea Romaniei in spatiul Schengen daca nu reuseste sa rezolve problema.

"Guvernul roman trebuie sa faca din asta o prioritate nationala si, daca nu o face, anumite lucruri s-ar ptuea intampla - in principal referitoare la aderarea Romaniei la Schengen", a mai spus Lellouche, citat de Reuters.

Guvernul francez va organiza o intalnire interministeriala pe tema migratiei in 6 septembrie, insa Romania si Bulgaria nu au fost invitate. De altfel, nici Comisia Europeana, nici Polonia, Ungaria sau Cehia nu au primit invitatie, iar Belgia, detinatoare a presedintiei UE in acest moment, ar putea refuza invitatia pentru a nu parea ca legitimeaza si este de acord cu politica franceza privind tiganii, sustine EUobserver.

Diplomati europeni citati de publicatia de la Bruxelles sustin ca neadresarea unei invitatii acestor tari este pentru ca Franta ar vrea sa impuna chestiunea romilor la nivel bilateral, pentru ca nu este pe agenda niciuneia dintre intalnirile Consiliului.