Patru medici specialisti neonatologi care au lucrat cu asistenta medicala Florentina Carstea, arestata pentru ucidere din culpa si vatamare grava in cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti, au transmis miercuri un mesaj de sustinere a acesteia, in care cer ca ea sa fie judecata corect, in afara presiunilor mediatice.

Apelul transmis de colegele asistentei Florentina Carstea:

Nu am ales intamplator specialitatea neonatologie. Inceputurile sunt intotdeauna grele si am crezut ca e important sa ajuti atunci.

Drama parintilor care si-au pierdut copiii in incendiul de la Giulesti este greu de exprimat in cuvinte. 12 minute au adus o vesnicie de suferinta in randul familiilor care au ramas fara copii.

O cunoastem pe asistenta Florentina Carstea din anii de rezidentiat. Este una dintre cele mai bune, ne-a invatat multe secrete ale manevrelor medicale, am urmarit-o mai bine de 3 ani cu cata grija, constiinciozitate si devotament si-a facut meseria. Daruirea ei si simtul clinic au ajutat multi medici sa puna copiii pe drumul cel bun in momente critice - pentru ca intr-o sectie de terapie intensiva asa sunt majoritatea momentelor. Si munca este de echipa.

Aceasta asistenta ingrijea intr-o tura si cate 17-18 copii prematuri si/sau in stare critica, multi dintre ei ventilati mecanic. Era chemata de medici sa-i insoteasca la nasterile cu probleme chiar daca nu era atributia ei in acel moment. Activitatea ei pana la tragicul accident a fost fara repros. A facut mult mai multe pentru copiii care i-au trecut prin mana si pentru parintii acestora decat este mentionat in "fisa postului". A refuzat oferte de munca tentante pentru ca a considerat ca acolo poate sa ajute cu adevarat.

In sistemul medical nu exista o "cultura" a procedurilor poate si pentru ca, din cauza lipsurilor, multe lucruri trebuie improvizate: sisteme de drenaj, diverse piese ale diverselor aparate, etc. Poate pentru ca asistentele, medicii sau managerii nu au avut suficiente schimburi de experienta cu cei din tarile unde procedurile si mecanismele functioneaza.

Stim ca nimic nu poate scuza sau diminua tragedia si ca asistenta Florentina Carstea raspundea de acei copii in fiecare din cele 720 de minute ale turei ei. Din pacate 'sistemul" nu va fi trimis in judecata alaturi de ea pentru cele 12 minute in care greseala ei s-a insumat cu greselile altora care vor scapa nepedepsiti.

Suntem dezolate deopotriva pentru pierderea parintilor dar si pentru aceasta asistenta care a ingrijit cu daruire sute de copii, mult mai mici de un kilogram, pentru care munca asistentelor este la fel de importanta sau uneori chiar mai importanta decat a doctorilor. Oriunde in lume.

Speram intr-o justitie corecta in afara presiunilor mediatice. Speram ca nu va fi incarcata si cu vina altora, cu furie si cu ura. Speram ca in urma acestui proces sa nu le fie frica sa mai mearga la serviciu tuturor medicilor si asistentelor "singuri pe tura" in spitalele din Romania.

Alexandra Cozinov, medic specialist neonatolog

Georgeta Grecu, medic specialist neonatolog

Madalina Dobrescu, medic specialist neonatolog

Daniela Matrof, medic specialist neonatolog