"Nu trebuie sa dorim neaparat asimilarea rromilor", a declarat la RFI Dana Diminescu, sociolog specializat in probleme de migratie, la Maison des Sciences de l'Homme din Paris. Declaratia sa a fost facuta in contextul in care Franta a inceput expulzarea tiganilor care locuiesc in tabere construite ilegal pe teritoriul francez. Oficialii de la Paris sustin ca tiganii, majoritatea provenind din Bulgaria si Romania, parasesc Franta "in mod voluntar", primind cate o compensatie, respectiv 300 de euro pentru adult si 100 de euro pentru copil. Circa 850 de persoane vor parasi Franta pana la sfarsitul lunii august.

Descarca fisierul audio in format MP3

Iata principalele declaratii facute de Dana Diminescu:

  • "Trebuie sa le dam conditii ca ei sa functioneze, in masura in care isi pot pastra identitatea culturala, nu trebuie sa le-o punem in cauza. Trebuie negociat, trebuie sa existe respect, iar lucrurile acestea nu se fac de pe o zi pe alta".
  • "Cu siguranta, dialogul poate servi cauzei rromilor, daca el este facut sincer, cu imaginatie, bunavointa si sensibilitate pentru cauza lor".
  • "Au existat mai multe forme de solidaritate locala, dar foarte mult asociativa, mai ales datorita contributiei asociatiei Medecins du Monde, care s-a implicat foarte mult in a ingriji si a aduce un ajutor populatiilor, care locuiau in zone foarte insalubre, dar au existat si cateva initiative foarte interesante. Una la Fontenay-sous-Bois, initiata de un grup de francezi, care s-a ocupat sa formeze o comunitate de rromi in activitati de agricultura, pentru ca au vazut ca ei proveneau din zona rurala, dupa care le-au gasit diverse ferme unde ei au putut sa mearga sa lucreze. Alt model e legat si de legislatia franceza. Fiecare primarie in Franta are obligatia sa organizeze un spatiu pentru itineranti, sa le spunem noi asa. In acest context, unele primarii socialiste au organizat pentru cateva familii rrome - pentru ca nu pot, probabil, nici ei, sa organizeze pentru toata populatia migranta rroma in Franta - astfel de zone. Au scolarizat copii, le-au dat un loc in care sa locuiasca, niste bungalouri, dar care au toate conditiile de igiena si de viata si au incercat sa-i formeze pentru anumite meserii".

Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Valentin Fatuloiu si secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu merg la Paris, marti, 24 august. Ei vor fi primiti de oficiali francezi, cu care vor discuta despre situatia tiganilor din Franta.