Legislatia privind introducerea cartii de identitate electronica a fost criticata, vineri, intr-o dezbatere publica, de reprezentantii ONG-urilor pentru drepturile omului si lideri de opinie care au sustinut ca aceasta contravine prevederilor Constitutiei si incalca dreptul la viata privata.

Membrii APADOR-CH au spus ca nu se justifica prelevarea obligatorie de amprente a cetatenilor motivand ca in acest fel oamenii ar fi tratati ca niste infractori adaugand ca nu exista dreptul de optiune al cetatenilor privind cartea de identitate pe care o vor primi, subliniind ca oamenii au toate garantiile sa se indoiasca privind respectarea drepturilor lor.

"Este dreptul omului sa nu fie supus unui experiment. Trebuie sa existe dreptul de a alege intre cele doua carti de identitate. Daca sunt suficiente garantii pentru aceste carti de identitate, atunci le vom adopta cu totii, dar nu de la inceput, cum vreti dumneavoastra", a spus un reprezentant al ONG-ului, citat de Agerpres.

Reprezentantii societatii civile au criticat si faptul ca prea multe institutii ale statului au acces la ''o multitudine'' de date personale.

De cealalta parte, comisarul-sef Sorin Balasa, de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, a precizat in cadrul dezbaterii ca procesul de amprentare pentru cartea de identitate electronica nu este asemanator celui aplicat infractorilor si a explicat ca amprentarea se va face pe baza unor dispozitive electronice care retin imaginea digitala a amprentelor de la doua degete.

In context, el a explicat ca cip-ul din interiorul cardului electronic functioneaza ca un procesor care are diferite niveluri de securizare, amprenta si imaginea faciala reprezentand cea mai securizata parte care nu poate fi modificata.

Potrivit MAI, costurile pentru implementarea sistemului depasesc 30 de milioane de euro, iar licitatia va incepe in 25 august.

Reprezentantii MAI vor ca, de la 1 ianuarie 2011, romanii sa aiba doar carti de identitate electronice.

Noua legislatie introduce posibilitatea ca unei persoane sa-i fie eliberata cartea de identitate electronica chiar de la varsta de sase ani.

Potrivit proiectului supus dezbaterii de MAI, cartea electronica de identitate este de tip smart card si contine date cu caracter personal, inclusiv date biometrice ale titularului, in format tiparit si/sau in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta.

Datele incluse pe cartea electronica sunt imaginea fetei si imaginile amprentelor a doua degete, iar continutul smart card-ului se supune avizarii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.