"Noi intelegem pozitia guvernului Frantei, dar in acelasi timp sustinem fara rezerve dreptul oricarui cetatean roman de a circula liber in UE", a declarat presedintele Traian Basescu, joi, la Iasi, cu privire la masurile luate de autoritatile franceze in privinta tiganilor. Seful statului a amintit ca probleme similare cu tiganii au fost si cu Italia, care s-au rezolvat prin detasarea de politisti romani in peninsula, si a subliniat ca in aceasta privinta exista si o responsabilitate la nivel UE, Romania solicitand CE, inca din 2008, un program de integrare europeana a romilor.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

  • Noi intelegem pozitia guvernului Frantei, dar in acelasi timp sustinem fara rezerve dreptul oricarui cetatean roman de a circula liber in interiorul Uniunii Europene.
  • Exista si o responsabilitate a noastra. Va amintesc ca probleme de acelasi gen am avut si cu Italia, pe care am reusit sa le rezolvam eficient, prin detasarea unui numar important de politisti romani in aceasta tara care sa colaboreze cu politia locala.
  • Acelasi lucru va trebui sa-l facem si in Franta, solicitarea in acest sens din partea autoritatilor franceze a venit deja. Vom colabora cu Franta pentru gasirea unei solutii convenabile ambelor state.
  • Cu certitudine, intelegem problemele pe care le creeaza taberele de romi in jurul oraselor franceze.
  • Mentionez ca Romania a solicitat inca din 2008 un program de integrare a romilor la nivelul UE.
  • Comisia Europeana s-a angajat atunci ca, pana la Consiliul de primavara din 2009, sa prezinte un program in acest sens, dar ulterior unele tari au considerat ca nu este necesar, din pacate.
  • Iata, ce se intampla la Paris este proba ca trebuie sa avem un program de integrare la nivel european a cetatenilor de etnie roma, tinand cont de faptul ca nu trebuie sa facem confuzie intre asimilare si integrare.
  • Cei care circula sunt probabil din acea categorie de romi nomazi si trebuie sa tinem cont de acest lucru. Toti cetatenii UE au dreptul de a circula liber pe teritoriul comunitar.
  • Romania nu vorbeste de un program de asimilare, ci de un program de integrare. Adesea politicienii se fac ca nu deosebesc foarte clar asimilarea de integrare.

Franta incepe joi expulzarea tiganilor care traiesc in tabere ilegale teritoriul sau. Astfel, 412 cetateni romani vor fi trimisi din Franta cu sase zboruri, programate in perioada 19 august - 16 septembrie, intoarcerea lor in tara bazandu-se pe procedura de retur voluntar. Ministerul Afacerilor de Externe a confirmat pentru Mediafax ca joi, la bordul a doua curse aeriene, vor fi adusi din Franta 93 de cetateni romani, repatriati voluntar, ca urmare a masurilor luate de autoritatile franceze.