Repatrierea tiganilor poate fi o solutie de moment, dar pe fond, problema nu se rezolva, e de parere presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care a acordat un interviu pentru RFI Romania. Reactia sa vine in ziua in care Franta trimite la Bucuresti 79 de tigani, care au acceptat sa revina acasa, contra unor sume de bani.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Evident, poate fi o solutie de moment pentru o comunitate, in momentul in care considera ca este intr-un anumit fel agresata. In schimb, pe fond, problema nu se rezolva. Pe fond, abordarea nu este cea corecta si lucrul acesta a fost spus nu numai de autoritatile romane, ci si de Comisia Europeana si nu o data, ci in repetate randuri. Vinovatiile colective nu sunt cele corecte. Sigur, pentru cei care gresesc exista legea. Abordarea intr-un mod colectiv nu este calea nici corecta, nici europeana", a declarat Roberta Anastase.

Presedintele Camerei Deputatilor a afirmat ca problema tiganilor nu este una romaneasca sau franceza, ci una europeana. "Aici sunt doua scoli de gandire : cele care privesc problema rromilor ca o problema de nivel national si cele care privesc problema ca una de nivel european, care necesita o abordare europeana. Cand eram euro-parlamentar, am propus infiintarea unei agentii europene pentru rromi, care sa gandeasca tocmai aceste politici de integrare la nivel european, pornind de la premisa ca in sine, aceasta comunitate este una nomada, care se muta dintr-un loc intr-altul si pe care nu o poti tintui pe un anumit teren", explica fostul parlamentar european.

Anastase e de parere ca si tarile de origine au o responsabilitate mare in privinta integrarii tiganilor in societate: "Responsabilitatea tarilor de origine este extrem de mare. Fara indoiala, s-au facut progrese importante, dar nu suficiente. Sunt mult mai multe lucruri de facut".

Franta incepe joi expulzarea tiganilor care traiesc in tabere ilegale in tara catre Romania si Bulgaria. Potrivit secretarului de stat pentru problemele romilor in relatia cu Franta, Valentin Mocanu, 371 de cetateni romani vor fi trimisi din Franta cu trei zboruri, intoarcerea lor in tara bazandu-se pe procedura de retur voluntar. Cele trei zboruri sunt programate pentru zilele de 19, 20 si 26 august, iar joi urmeaza sa ajunga in Romania 79 de persoane.