Franta a inceput joi expulzarea tiganilor care traiesc in tabere ilegale teritoriul sau. Astfel, 412 cetateni romani vor fi trimisi din Franta cu sase zboruri, programate in perioada 19 august - 16 septembrie, intoarcerea lor in tara bazandu-se pe procedura de retur voluntar.

UPDATE ora 19.30 Politia de Frontiera a comunicat, pentru Mediafax, ca din Franta au fost repatriati voluntar, joi, 70 de cetateni romani, noua fiind imbarcati pe cursa aeriana de la Paris, ceilalti 61 de pe aeroportul din Lyon.

Doua zboruri regulate au plecat de la Paris si Lyon pentru a aduce doua grupuri de tigani in cadrul procedurii de repatriere voluntara.

Un prim grup de 14 persoane era programat sa plece din Paris, insa la Bucuresti au ajuns, joi, dupa-amiaza devreme, doar noua romani.

Un al doilea grup de 61 persoane - potrivit cifrelor furnizate de Prefectura din Isere - a parasit Lyonul, joi dupa-amiaza. La aeroportul din Lyon-Saint Exupery, un cordon de politie si barierele de securitate interziceau accesul publicului la terminal inainte de plecarea aeronavei, in care au fost imbarcati romanii. Cursa de la Lyon ar fi trebuit sa aiba la bord 79 de cetateni romani.

UPDATE ora 17.30 - Primii cetateni romani repatriati voluntar din Franta au ajuns pe Aeroportul "Henri Coanda" din Otopeni la ora 16.20, unii declarand reporterilor ca nu au primit bani pentru a reveni in tara, altii recunoscand obtinerea sumelor date de autoritatilor franceze, relateaza Mediafax.

  • Din acest grup ajuns de la Paris, sase tineri avand aproximativ 20 de ani, care au iesit din aeroport, au spus reporterilor ca se aflau in Franta de cateva luni. Fara prea multe bagaje, ei au adaugat ca au stat intre trei si sase luni, in Franta, sustinand ca nu au primit bani pentru a reveni acasa. Unul dintre ei a mai spus ca nu a lucrat in Franta si ca s-a inscris voluntar pe lista pentru a se putea intoarce in Romania.
  • O familie cu un copil de sase ani, alaturi de verisoare si matusi, a declarat ca au plecat cu totii, in urma cu trei luni, in Franta, la prieteni, in incercarea de a-si gasi un loc de munca. Cei sapte membri ai aceleiasi familii au spus ca sunt din Oradea si ca vor pleca cu trenul catre casa. Ei aveau un mic bagaj cu hainele copilului. Capul familiei a recunoscut ca au primit cate 300 de euro/adult si 100 de euro pentru copil.
  • Alti repatriati voluntar au negat ca fac parte dintre cetatenii romani trimisi acasa, ei spunand ca "au fost in vacanta, in Franta".

UPDATE ora 14.20 - AFP anunta ca o prima cursa a plecat spre Bucuresti, de pe aeroportul din Lyon, avand la bord circa 60 de tigani care au acceptat asa-numita "procedura de repatriere voluntara". Potrivit Euronews, un alt grup se pregateste pentru cea de-a doua cursa, care va pleca din Paris. Vezi imagini aici.

UPDATE - Ministerul Afacerilor de Externe a confirmat pentru Mediafax ca joi, la bordul a doua curse aeriene, vor fi adusi din Franta 93 de cetateni romani, repatriati voluntar, ca urmare a masurilor luate de autoritatile franceze.

"Confirmam sosirea in Romania din Franta a unor cetateni romani repatriati voluntar. Acestia sosesc in tara cu zboruri comerciale, si nu cu zboruri speciale, dupa urmatorul orar:

19.08.2010 - 14 persoane; Paris / Ch. de Gaulle - Bucuresti / Henri Coanda (orele 16.20)

- 79 de persoane; Lyon - Bucuresti / Aurel Vlaicu (sosire orele 17.05)

20.08.2010 - 132 de persoane; Paris / Orly - Timisoara (sosire orele 16.30)

26.08.2010 - 160 de persoane; Paris / Charles de Gaulle - TBC destinatia din Romania

02.09.2010 - 16 persoane; Paris / Charles de Gaulle - Bucuresti / Henri Coanda (16.20)

16.09.2010 - 11 persoane; Paris / Charles de Gaulle - Bucuresti / Henri Coanda (16.20)

Mentionam ca termenul de repatriere voluntara este specific dreptului administrativ francez si nu se regaseste in reglementarile la nivel european", se arata in raspunsul MAE.

Sursa citata precizeaza ca trebuie facuta distinctia intre evacuarea unor tabere ilegale de romi, expulzare, respectiv repatriere voluntara.

"Expulzarea inseamna indepartarea de pe teritoriul statului respectiv, contrar vointei persoanei in cauza, ca urmare a faptului ca aceasta reprezinta un pericol pentru ordinea publica/sanatate publica/securitate publica. Repatrierea voluntara inseamna indepartarea de pe teritoriul statului respectiv, cu acordul persoanei in cauza, care primeste o suma de bani. Evacuarea unor tabere ilegale implica indepartarea din tabara amplasata ilegal, fara ca persoana sa fie condusa la frontiera; persoana continua sa ramana pe teritoriul statului respectiv. Expulzarea fiind o exceptie, poate interveni numai rareori, deoarece este o masura care comporta o gravitate deosebita. Se face de la caz la caz, dupa o analiza prealabila si cu respectarea normelor in materie", arata MAE.

Secretarul de stat pentru problemele romilor in relatia cu Franta, Valentin Mocanu, declara miercuri ca 371 de cetateni romani vor fi trimisi din Franta cu trei zboruri: joi urmand sa ajunga in Romania 79 de persoane, vineri 132, iar pe 26 august, inca 160 de oameni.

"Toate aceste intoarceri sunt bazate exclusiv pe procedura de retur voluntar", a precizat Valentin Mocanu.

El a mai spus ca Ministerul Administratiei si Internelor organizeaza, impreuna cu autoritatile locale, primirea romanilor din Franta.

Tiganii sunt expulzati din Franta

Tiganii sunt expulzati din Franta

Foto: Reuters

Autoritatile franceze anuntau marti ca Franta va expulza, joi, catre Romania, primii tigani aflati ilegal pe teritoriul sau. "Un numar de 79 de tigani, care au acceptat repatrierea voluntara in schimbul a 300 de euro de adult si 100 de euro de copil minor vor fi repatriati joi catre Bucuresti la bordul unui avion inchiriat", a anuntat ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, citat de AFP.

Besson a subliniat ca acesta este cel de-al 25-lea zbor de acest tip organizat de la inceputul anului catre Romania si Bulgaria. "Nu sunt zboruri speciale catre Romania. Acestea sunt expulzari in tara de origine. Este ceea ce spune legea, iar noi aplicam legea", a subliniat ministrul Imigratiei, Eric Besson.

El a admis insa ca persoanele expulzate, cetateni ai Uniunii Europene, "vor putea reveni in Franta, pentru ca asa este legea". "Dar ele nu vor putea sa ramana aici in situatie ilegala si sa primeasca ajutor pentru repatriere voluntara (300 de euro, plus 100 de euro pentru un copil)", a adaugat el.

In 2009 au fost organizate 44 de astfel de zboruri si au fost repatriati 10.000 de romani si bulgari, potrivit Ministerului Imigratiei.

Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, anuntase anterior ca au fost desfiintate 51 de tabere ilegale in Franta.

"In total sunt 700 de tigani care vor fi trimisi in tarile lor pana la sfarsitul lunii", cu avionul, a afirmat el, precizand ca primele zboruri vor avea loc la 19 si 26 august, iar un al treilea este prevazut pentru "sfarsitul lui septembrie".