Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat miercuri ca Guvernul lucreaza la un proiect de lege care sa interzica medicilor sa lucreze concomitent si la spitalele de stat si la cele private. La intrebarea reporterului HotNews.ro, ministrul a raspuns:"Acest lucru trebuie eliminat: din punct de vedere al sistemului medical ideea nu si-a dovedit eficienta iar din punct de vedere al pacientului este un lucru pagubos".

"Practic astazi ceea ce se intampla este urmatorul lucru: pacientul se duce la spitalul public, dimineata, i se fac analizele si este rechemat la clinica privata de catre acelasi medic, dupa-amiaza, unde mai este de multe ori si taxat. Deci, practic, pacientul care plateste si contributie de sanatate, plateste si dupa masa o taxa pentru un serviciu efectuat pe banii spitalului public, de catre acelasi medic care lucreaza si in public si in privat", a continuat ministrul.

Reactia ministrului vine dupa ce intr-un articol publicat miercuri de HotNews.ro presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, a aratat ca un manager de spital romanesc poate munci in paralel intr-o clinica privata fara ca performantele in institutia publica sa aiba de suferit. Situatia corespunde celei a actualului manager al maternitatii Giulesti, doctorul Bogdan Marinescu, care este in paralel seful Cabinetului de obstetrica si ginecologie din cadrul Marinescu Medical Center, o clinica privata detinuta de sotia si fiul sau.

"E gresit sa credem ca pacientii sunt impinsi in zona privata. Zona privata e atat de slab dezvoltata incat nu poate sa preia ce este in sistemul public. Nici macar in 20 de ani. Zona privata se dezvolta numai pe cateva segmente care aduc beneficii rapide si imediate: nasterile, stomatologia, chirurgia estetica. Nu o sa vedeti o clinica privata care sa se ocupe de chirurgia oncologica care este costisitoare si nu aduce profit", declara pentru HotNews.ro Vasile Astarastoaie.