Toate cele 21 de spitale administrate de Primaria Capitalei vor fi dotate cu aparate pentru detectarea fumului, acestea urmand a fi achizitionate de urgenta, a declarat, miercuri, viceprimarul Victor Iovici, citat de Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Inspectorului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, Anca Onofrei, a declarat ca spitalele vechi nu au obligatia de a avea sisteme de detectat fumul, aceasta obligativitate fiind introdusa ulterior prin lege.

Ea a explicat ca obligatia de a avea detectoare de fum se aplica in cazul cladirilor noi, pentru a abtine autorizatia de constructie, insa nu si pentru cele construite inainte de modificarea legii.

Onofrei a mai spus ca pompierii verifica anual sistemele de stingere a incediilor, chiar in ianuarie fiind verificati hidrantii si stingatoarele de la Maternitatea Giulesti. Ea a precizat insa ca nu se pot face controale lunar, pentru ca s-ar disturba activitatea spitalelor, acest lucru fiind imposibil si din cauza numarului mare de unitati de verificat.

Anca Onofrei a mai spus ca pompierii au fost anuntati despre incediul de la Maternitata Giulesti luni, la ora 18.36, discutia telefonica fiind de 30 de secunde. Apoi, la 18.37, a fost alertata prima echipa, care a juns la spital la 18.43, la cinci minute si 44 de secunde de la apel.

Bebelusii au fost scosi de pompieri din salon in trei minute.

Intrebata despre masurile luate de personalul medical al Maternitatii Giulesti pana la sosirea pompierilor, Onofrei a spus ca echipa de interventie a observat ca era o linie de furtun trasa, insa specialistii nu au finalizat cercetarile pentru a stabili daca functiona sau daca cei din spital nu au apucat sa intervina pentru ca pompierii au ajuns in foarte scurt timp.

De asemenea, salvatorii au gasit fum dens si temperaturii ridicate in salon, astfel ca nu se putea intra fara echipament special, chiar clanta de la usa salonului era de neatins.

Patru bebelusi au murit si alti sapte au fost raniti grav in urma exploziei si incendiului care au avut loc luni, la Maternitatea Giulesti din Capitala.