Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat, dupa anuntul Parisului privind expulzarea tiganilor, ca daca repatrierile incalca normele UE de libera circulatie, atunci intentia autoritatilor franceze "nu rezoneaza cu deschiderea promovata prin parteneriatul strategic bilateral", transmite Mediafax.

¬El a spus ca este necesara abordarea individuala a cazurilor.

Ministrul a apreciat ca stigmatizarea unor categorii de populatie, in masa si pe criterii entice, este "o abordare care incalca dispozitiile Directivei 38/2004 cu privire la libera circulatie si sedere a cetatenilor europeni pe teritoriul european".

Baconschi a spus ca Romania isi mentine pozitia exprimata anterior, de a respinge ferm stigmatizarea unor categorii de populatie pe criterii etnice. Ministrul a adaugat ca a exprimat deja aceasta pozitie in cadrul Consiliului Afaceri Generale, la Bruxelles, la 26 iulie.

El a spus ca autoritatile de la Bucuresti sunt constiente ca "trebuie sa faca mai mult pentru incluziunea sociala a romilor" si a mentionat ca exista eforturi concrete in acest sens dar, a apreciat ca trebuie recurs la politici care sa genereze deschidere nu atitudini xenofobe.

Ministrul a adaugat ca "nu febrilitatea populista" ci "conlucrarea onesta" reprezinta solutia potrivita.

Baconschi a anuntat ca, la 30 august secretarii de stat Valentin Mocanu si Dan Valentin Fatuloiu vor efectua o vizita la Paris scopul fiind propunerea unui set de masuri comune care sa raspunda nevoilor comunitatii rome.

"Suntem convinsi ca, daca se conlucreaza si daca nu vor exista contagiuni artificiale cu subiecte precum accesarea fondurilor europene, aderarea la Spatiul Schengen sau Mecanismul de Cooperare si Verificare atunci exista premise pentru depasirea situatiei", a spus ministrul.