Problema principala declarata drept cauza a exploziei de la Maternitatea Giulesti, defectiunea tehnica la instalatia de aer conditionat, nu a fost clarificata dupa 24 de ore de la producerea tragediei. HotNews.ro a realizat o documentare pentru a raspunde la cateva din intrebarile legate de aspectele tehnice. Prima, si cea mai simpla intrebare, a fost adresata Directorului financiar-contabil al maternitatii Giulesti, Ion Pecingina: cine se ocupa de verificarea acestei instalatii? Raspunsul: "Nu pot sa va dau aceasta informatie".

Pe de alta parte, surse din cadrul anchetei penale au declarat pentru HotNews.ro ca Maternitatea Giulesti nu a reusit pana la aceasta ora sa le explice anchetatorilor cine era responsabil de functionarea instalatiilor electrice. De asemenea, persista semne de intrebare legate de capacitatea instalatiei electrice din spital de a suporta un consum energetic mare (aparatura de aer conditionat, aparatura medicala). Aceleasi surse au declarat ca "in cursul zilei de marti au fost audiati electricienii spitalului care au explicat anchetatorilor ca datoria lor era sa se asigure ca aparatele sunt bagate in priza".

Potrivit surselor citate, principala suspiciune in ceea ce priveste cauza incendiului ramane o instalatie improvizata la unul din cele doua aparate de aer conditionat instalate in salonul de terapie intensiva unde a izbucnit incendiul. HotNews.ro a efectuat in paralel verificari din care rezulta ca din 2008 nu mai este clar cine se ocupa de verificarea instalatiei de aer conditionat.

HotNews.ro a verificat achizitiile efectuate de Maternitatea Giulesti, inregistrata in sistemul electronic de achizitii publice (www.e-licitatie.ro) ca "Spitalul Clinic Panait Sirbu", in ultimii doi ani si jumatate. Din documentare reiese ca singurul contract legat de instalatia de aer conditionat a fost incheiat in 2008 si a avut ca obiect servicii de intretinere a instalatiei: "Service echipamente de aer conditionat".

Descrierea contractului:"Contract de service prin care se asigura lunar urmatoarele operatii de revizie tehnica preventiva lunara si reparatii necesare pentru echipament aer conditionat 9000 - 18000 BTU/h. Service implica urmatoarele operatii: curatare, verificare lunara filtre unitate interna, verificare parametrii tehnici si electrici, verificare, curatare radiatoare unitate externa, verificare, ungere mecanisme,masurare si completarea agentului frigorific. Se asigura reparatii necesare cu materiale,componente si piese de schimb platite de beneficiar pe baza de deviz. Trimestrial se vor asigura: revizia completa a tuturor aparatelor de aer conditionat, intretinerea si neutralizarea biologica a circuitului de eliminare a condensului. Manopera si numarul de interventii sunt incluse in pretul ofertat."

Pretul de vanzare al contractului: 28,7 RON.

Contractul a fost atribuit companiei EXPERT SERV COMPANY S.R.L. Din datele disponibile la Registrul Comertului, reiese ca firma are ca unic actionar si administrator pe Grigoroiu Madalina Lidia, medic de profesie, asa cum reiese din CV-ul atasat.

Aceasta insa nu a putut fi contactata: reporterii HotNews.ro au sunat la numerele de telefon ale companiei, unde a raspuns o persoana care nu a vrut sa ofere niciun fel de detalii. Reprezentantul firmei a spus doar ca "Doamna Grigoroiu este plecata din tara de trei sau patru ani" si ca "nimeni nu se mai ocupa de firma in prezent". Mai concret, a adaugat acesta, "firma nu mai functioneaza. De ieri".

Expert Serv Company figureaza pe portalul www.e-licitatie.ro cu peste 100 de contracte de achizitie directa pentru furnizare de diferite produse si servicii, cele mai multe catre doua spitale: Institutul National de Endocrinologie C.I. PARHON, Institutul Oncologic Prof.Dr. Alexandru Trestioreanu, dar si catre alte institutii publice.

Totusi, contractul cu Maternitatea Giulesti a expirat in decembrie 2008; de atunci nu mai este clar cine se ocupa de verificarea instalatiei de aer conditionat.

HotNews.ro l-a contactat pe directorul financiar-contabil al maternitatii Giulesti, Ion Pecingina, solicitandu-i sa precizeze cine se ocupa de verificarea acestei instalatii sau, macar, daca este vorba de o firma privata sau de personalul spitalului. Raspunsul la toate intrebarile a fost: "Nu pot sa va dau aceasta informatie".

Nici macar anchetatorii nu au reusit sa extraga aceste raspunsuri de la conducerea spitalului, potrivit surselor consultate de HotNews.ro. Acestea au declarat pentru HotNews.ro ca "in final, cel care raspunde este managerul spitalului, care va trebui sa explice de ce lipsesc aceste informatii".

Marius Iacob, procuror sef al Sectiei Urmarire Penala a Parchetului instantei supreme, a declarat ca "procurorii au inceput urmarirea penala pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava in cazul accidentului de la Maternitatea Giulesti", potrivit Mediafax.