Diplomatul roman Gabriel Grecu, arestat luni la Moscova sub acuzatia de spionaj, ar fi incercat sa obtina informatii militare secrete, potrivit unui comunicat difuzat marti de Serviciul Federal de Securitate (FSB), citat de Ria Novosti. Grecu a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa.

Potrivit informatiilor oferite de FSB, predecesorul lui Grecu in postul de Secretar I al departamentului politic al Ambasadei romane la Moscova, care a parasit capitala rusa in 2008, a incercat sa obtina informatii analitice despre Moldova si Transnistria, precum si informatii compromitatoare despre lideri si oameni politici transnistreni.

Gabriel Grecu a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit "obiecte specifice activitatii de spionaj". Diplomatul roman a fost declarat "persona non grata", el trebuind sa paraseasca Rusia in 48 de ore.

FSB a precizat ca "Gabriel Grecu a fost arestat la Moscova pe 16 august, in timp ce incerca sa primeasca informatii secrete de natura militara de la un cetatean rus". Grecu a fost ulterior eliberat, aflandu-se in prezent in sediul Ambasadei Romaniei la Moscova.

Potrivit serviciului rus de informatii, Grecu lucra in Capitala rusa "sub acoperire diplomatica" si detinea functia de Secretar I al departamentului politic din cadrul Ambasadei Romaniei de la Moscova. El ar fi angajat al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Retinerea lui Gabriel Grecu vine la un an si jumatate dupa ce Romania a expulzat trei diplomati rusi in scandalul de spionaj "Floricel".

MAE roman a anuntat marti ca un diplomat rus de la Ambasada rusa la Bucuresti a fost declarat persona non grata si trebuie sa paraseasca teritoriul Romaniei in 48 de ore.