Presedintele comisiei pentru politica externa din Senat, Titus Corlatean (PSD), a declarat marti, ca membrii celor doua comisii pentru politica externa din Parlament vor solicita Ministerului Afacerilor Externe, dar si altor autoritati romane, o informare referitoare la diplomatul roman Gabriel Grecu, acuzat de spionaj la Moscova.

"Chiar daca nu figureaza pe ordinea de zi a sedintei comisiilor pentru politica externa reunite, vom discuta si subiectul aparut ieri (luni - n.r.) fiindca exista, in mod clar, un aspect de politica externa in aceasta chestiune. Propun sa solicitam in mod formal, oficial Ministerului Afacerilor Externe si celorlalte institutii cu atributii in domeniu o informare si o evaluare cu privire la aceasta situatie. Aceasta informare ar trebui sa contina si informatii referitoare la confirmarea si infirmarea acestui subiect si la modul in care institutiile statului roman intentioneaza sa reactioneze", a declarat Corlatean, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca un alt aspect de urmarit vizeaza posibilitatea ca prevederile Conventiei de la Viena, privind relatiile diplomatice, sa fi fost incalcate de autoritatile ruse.

In cursul zilei de luni, diplomatul roman, acuzat de spionaj la Moscova, a fost retinut de autoritatile ruse si, ulterior, Gabriel Grecu a fost declarat persona non grata si trebuie sa paraseasca Rusia in cursul a 48 de ore.

Grecu detinea functia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei Romaniei de la Moscova.

Cele doua comisii pentru politica externa ale Parlamentului s-au intrunit marti in sedinta comuna pentru a da un aviz hotararii CSAT cu privire la strategia nationala de aparare.

Avizul celor doua comisii este consultativ.